Mirtuszlonc (Lonicera nitida): Ültetése, igényei, gondozása, ára (és vásárlás)

A mirtuszlonc (Lonicera nitida) egy gyors növekedésű, maximum 1-1,5 méter magasra növő, bokor alakú árnyéktűrő örökzöld cserje. Alkalmas alacsony sövénynek és talajtakarónak, valamint könnyen nevelhető szegélynövénynek.

A Lonicera nitida botanikája

Levelei kerekek, sötétzöldek, fényesek, 1,5 -2 cm nagyságúak. Ágai szürkésbarnák, az apró levelek sűrűn helyezkednek el rajta. 1-1,5 méter magas, sűrű ágrendszerrel rendelkezik, erősebb ágai felállóak. Az oldalhajtásai, és a hajtásvégek ívesen lefelé hajlóak. Díszítő értékét a levelei adják. Magasságánál képes szélesebbre nőni, ezért jó talajtakaró – remek társnövénye például a rózsának. Májustól-júniustól virágzik, virágai nem túl feltűnőek, aprók, zöldessárga színűek, kellemes illatot árasztanak. Termése sötét liláspiros színű, gömbölyű, 5 mm-es nagyságú, a lomb alatt helyezkedik el, ezért nehezen észrevehető – valamint mérgező.

Lonicera nitida

Az örökzöld mirtuszlonc környezeti igénye

Félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli, azonban tűző napon is életben marad, de nem viseli jól. 

Közepes vízigényű, mezofita faj. A nyári kánikulában feltétlenül szüksége van öntözésre, amelyet lombtömeggel hálál meg. 

A hazai teleket jól viseli, télálló. Azonban a levelei erős telek után lehullhat, amit a tél végével pótol. 

Előnyben részesíti a jó minőségű, tápanyagban gazdag talajt. Várostűrése kiváló, jól tűri a nyírást.

Felhasználása

Alkalmas nyírott és nyíratlan sövénynek, valamint talajtakarónak. 

Talajtakarónak széles növekedési erélye miatt alkalmas, mivel szélessége meghaladhatja a magasságát.

Nyírott sövényként alkalmas alacsony, tömött sövénynek. 

Érdemes lehet buxus helyett ültetni, hiszen a puszpángot újabban egy nagyon agresszív kártevő, a puszpángmoly pusztítja – tarra rágja, így a buxus teljesen megkopaszodik, majd előbb-utóbb ki is pusztul.

Az örökzöld mirtuszlonc ezzel szemben nagyon ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, emiatt pedig egy sokkal szebb, ellenállóbb és egészségesebb sövényt tud alkotni, mint a buxus.

Emellett szegélyezéshez és térelválasztáshoz is az egyik legnépszerűbb dísznövény – és ahogy korábban említettük, más növényekkel – például a rózsával – remek kombinációt tud alkotni.

Az alábbiakban egy rózsa-buxus növénykombináció látható, de a mirtuszlonc kinézete szinte semmiben sem különbözik, ezért nagyon szép, igényes társnövény tud lenni.

örökzöld mirtuszlonc

Ültetése

Amennyiben sövénynek szeretnénk ültetni, akkor méterenként három darabot célszerű ültetni, az ajánlott ültetési távolsága 0,3-0,4 méter. 

Ha azonban talajtakaróként szeretnénk alkalmazni, akkor min. 2, de inkább 3-4 darab növény javasolt négyzetméterenként. 2 növény telepítésekor négyzetméterenként jóvalkésőbb ad teljes talajborítottságot – addig, míg össze nem érnek a növények, gyommentesen kell tartani a talajt.

A mirtuszlonc gondozása

A Lonicera nitida egy rendkívül  város- és szárazságtűrő növény, ezért nem igényli különösebben a gondozást. 

A talaj igényei is kedvezőek, hiszen szinte bármelyik talajban jól fejlődik, amennyiben az jó vízáteresztő képességgel rendelkezik.

Ez az egyetlen, amire szüksége van! Amennyiben lombhullást észlelünk rajta, annak általában a rossz talajviszonyok a fő oka, ez esetben nagyobb vízáteresztést kell biztosítani a talaj számára.

Metszése

Amennyiben ha sövénynek neveljük, akkor évente 2-3 nyírást igényel, hogy megtartsa a formáját, és sűrű maradjon.

A Lonicera nitida metszésére a három legmegfelelőbb időpont:

 • Kora tavasszal
 • Ősszel
 • Bármelyik vegetációs időszakban

Metszésre mindig, minden esetben szükség van ahhoz, hogy optimálisan növekedjen, és hogy megfelelően kordában tarthassuk a növény fejlődését, megakadályozzuk az elburjánzását.

Mirtuszlonc vásárlás, fajta kínálatunk

Lonicera nitida ‘Maigrün’

 • Jó a télállósága,
 • 0,5- 0,8 méter magas,
 • jól nyírható
 • alacsony sövénynek, szegélynek
 • buxusra hasonlít
 • sűrű ágrendszerű

Lonicera pileata 

 • 1 m magas
 • talajtakaró habitusú
 • sötétzöld levelű
 • sűrű ágrendszerű
 • jól nyírható

További kérdése van a lonccal kapcsolatban? Írjon nekünk!

3 + 13 =

Budai Kertcentrum
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458 78 39;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu