Garanciális feltételek

Garancialevél 1.

Kedves Vásárlók!

Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket látogatásával, reméljük sok öröme lesz a választott növényben. A következőkben szeretnénk tájékoztatni Önt cégünk garanciális feltételeiről.

A BKC-nál Ön háromféle kategóriájú növényminőségből válogathat:

  • Szabadgyökerű
  • Földlabdás
  • Konténeres

Általános garanciális feltételek:

Kérjük, hogy a vásárláskor minden esetben győződjön meg a növény egészségi állapotáról.

Amennyiben a vásárlás után azt tapasztalja, hogy a növény nem kifogástalan állapotú (gyökérzete fejletlen, betegséget lát rajta stb.), kérjük, haladéktalanul hozza vissza telepünkre a nyugtával és az eredeti konténerrel együtt.

Erre konténeres növény esetében 8, földlabdás növénynél 3 napon belül van lehetősége.

Mivel a növények élőlények, ezen a határidőn túl nehéz megállapítani, hogy a felmerülő probléma nálunk keletkezett, vagy a szállítás, átmeneti tárolás, helytelen ültetés vagy a későbbi gondozás során lépett-e fel. Természetesen minden esetben megvizsgáljuk, hogy a visszahozott növény a számára megfelelő gondozásban részesült-e. Amennyiben nem megfelelő ültetésre, kezelésre utaló jeleket tapasztalunk, úgy még a megadott határidőn belül sem tudunk reklamációt elfogadni.

A fenti határidőn belül visszahozott növények értékének megfelelően választhat csereárut kertészetünk kínálatából.

Magyarázatul olvassa el tájékoztatónkat a faiskolában található növénykategóriákról.

Szabadgyökerű növények:

A szabadgyökerű növények a legolcsóbb árkategória. Ezeket a növényeket úgy szállítják hozzánk a termesztők, hogy gyökerük szabadon van, nem borítja föld. Tárolásuk speciális módon forgácsba ásva történik. Kérjük, vásárláskor győződjön meg róla, hogy a növény gyökérzete jól fejlett, egészséges, illetve kellő mértékben borította az ágyásban forgács vagy termőföld. A gyökérzet és a koronavessző visszametszéséhez kérje kollégánk segítségét.

Szállításkor ügyeljen arra, hogy ne törjenek össze a gyökerek – ezért célszerű nylonzacskóba bekötve elvinni.

Ültetése minél előbb történjen meg (feltétlenül még a vásárlás napján), fontos a jó iszapolás.

Szabadgyökerű növényként elsősorban gyümölcs- és szőlőoltványokat és fagyalt árusítunk.

A rájuk vonatkozó garancia határideje: május 31. – Mivel kihajtásuk április 15. és május 1. között történik, eddig a napig mind az ősszel, mind a tavasszal ültetett növényekről kiderül, hogy életképes-e, megindult-e a növekedése, megeredt-e.

Május 31. után szabadgyökerű növényre reklamációt nem tudunk elfogadni.

A másik két kategória esetében már a faiskolában kiderül, hogy az adott növény életképes-e.

Kérjük, hogy vásárláskor győződjön meg a növény egészségéről, és amennyiben kifogást talál, ne vásárolja meg a növényt.

Balkonon vagy cserépben tartott dézsás növények

Mivel életük a napi szintű öntözéstől függ, ezért a teraszon dézsás növényekre garanciát nem vállalunk.

Garancialevél 2.

Földlabdás növények:

A termesztők a földlabdás növényeket nyugalmi időszakban – lombhullás után rügyfakadás előtt – tehát ősszel és tavasszal földlabdázzák ki. Termesztésük egyszerűbb, mint a konténeres növényeké, ennek megfelelően az áruk is kedvezőbb, azonban ültetésük nagyobb kockázattal jár. Amennyiben ezt a kategóriát választja, ezt a kockázatot Önnek kell vállalnia.

Ültetés után a növény gyökeresedési krízisen megy keresztül, melynek során a csökkent gyökérzetnek megfelelően a lombfelület egy részét elvesztheti (tujáknál, hamisciprusoknál, ciprusoknál ez belülről sárgulást jelent, fenyőknél pedig a tűlevelek egy részének lehullását eredményezi, vagy természetes élettani folyamat). Ennek ideje, általában 1 év.

Megfelelő gondozással és kellő öntözéssel a gyökeresedési krízis lerövidíthető, de ez egyenként is változhat, hisz a növények élőlények, nem egyformán reagálnak a megpróbáltatásokra.

Vásárláskor minden esetben győződjön meg a földlabda épségéről, és ültetéskor, kérjük hogy a labdát borító jutazsákot ne bontsa le a földlabdáról. Ellenkező esetben a széteső földlabdával a hajszálgyökerek elszakadnak, és a növény elpusztul. Ültetés után a növényt ki kell tányérozni, hogy az öntözővíz meg tudjon állni a tövénél és nagyon fontos az alapos öntözés.
Fák esetében érdemes a termőföldet marhatrágyával keverni és egy 100 nm átmérőjű, 1 m hosszú lyukacsos dréncsövet is beépíteni a gödörbe, melynek segítségével közvetlenül a gyökerekhez tudjuk juttatni az öntözővizet. A cső végét minden esetben le kell dugózni az öntözések közötti időszakban.

Örökzöldek esetében nagyon fontos, hogy ültetéskor jó minőségű savanyú talajba kerüljön a növény, az ültetőgödör mérete pedig 80x80x80 cm-es legyen.

A talaj savanyítását megtehetjük tőzeggel, amennyiben jó minőségű termőföld már van a kertben vagy kapható kifejezetten az örökzöldek számára összeállított földkeverék is, amelyet nálunk is megvásárolhat.

Az egyes növények igényiről érdeklődjön kollégáinknál.

Földlabdás növényeknél utólagos reklamációt csak különleges esetben tudunk elfogadni.

Konténeres növények:

A BKC-nál a legtöbb növény konténeres áruként kapható. A termesztő-telepeken a növényeket fóliakonténerekbe vagy cserepekbe ültették és hozzánk már begyökeresedett állapotban kerültek.

Kiültetésük jóval egyszerűbb és kisebb kockázattal jár, mint a szabadgyökerű vagy földlabdás növényeké, mert gyökereik sérülésmentesen kerülhetnek be az ültetőgödörbe. A konténeres növényeknél rövidebb a gyökeresedési krízis amikor a növény ellenálló képessége legyengül.

A nyári nagy melegben a növények élete a napi szintű megfelelő öntözéstől függ, így a rájuk vonatkozó garancia határideje szintén: május 31. – Mivel kihajtásuk április 15. és május 1. között történik, eddig a napig mind az ősszel, mind a tavasszal ültetett növényekről kiderül, hogy életképes-e, megindult-e a növekedése, megeredt-e.

Ültetésük megegyeznek a földlabdás növényeknél leírtakkal.

Téli fagykárok:

A vásárolt növényeknél minden esetben kérje ki kollégáink tanácsát a teleltetéssel kapcsolatban. A leggyakoribb hiba, hogy a növények nem fagyérzékenységüknek megfelelően vannak kiültetve, ill. nem gondoskodnak téli védelmükről.

Az ősszel ültetett növények fagyérzékenyebbek, mint tavasszal ültetett társaik, ezért minden esetben javasoljuk a talajtakarást fenyőkéreggel, szalmával vagy avarral, így még megfelelően be nem gyökeresedett növények is biztonságosabban teleltethetők.

A téli fagykárokért reklamációt nem tudunk elfogadni!

A növények igényeivel (nap-, víz-, és talajigény), ill. gondozásukkal kapcsolatos kérdésekben kérjék eladóink tanácsát, szívesen állnak rendelkezésére.

Köszönjük vásárlását, sok sikert és nagyon szép kertet kívánunk!