Hortenzia: Ültetése, gondozása és ápolása, ára és vásárlás

Általános jellemzés és a különböző hortenzia fajták

A hortenzia a megértés, gondtalanság virága, egyesek szerint a szó szerinti neve azt jelenti, hogy “köszönöm, hogy megértesz.”

A különböző ünnepek közeledtével szeretettel ajánljuk, hogy ezzel a csodálatos, viráglabdával díszítő növénnyel köszönje meg szeretteinek azt a felsorolhatatlanul sok alkalmat, amikor boldogságot hoztak az életébe. 

A hortenzia virágának szépsége olyan költő hatalmasságokat is megihletett, mint például Babits Mihály…

“Milyen gazdag és buja
ez a sok hortenzia!
Kékjük, ahogy elhajolnak,
mint az esti égnek kékje,
bágyadt rózsaszínbe olvad.”

Hortenzia

A hortenziák három csoportba sorolhatók:

 • Hydrangea macrophylla, azaz kerti hortenzia
 • Hydrangea paniculata, azaz bugás hortenzia
 • Hydrangea arborescens, cserjés hortenzia, ami nagyon hasonló a hortenzia paniculata-hoz

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) eredetileg Kelet Ázsiában, Kínában, Japánban, Indonéziában őshonos növény, ahol mint erdei aljnövény él.

Európába 1788-ban hozták be. A felfedezett növényt egy angol botanikus, Commerson nevezte el Hortenziának, Lapeaute Hortense asszony tiszteletére. Ma már több ezer hortenzia fajtát nemesítettek, így formában és színben is hatalmas a választék. Ilyen pl. a bugás hortenzia is. A hatalmas ernyő-, buga vagy kerek virágokkal és páratlan színvilággal a kert kiemelkedő díszévé válhat a hortenzia, ha megfelelően gondozzuk. Származási helyén erdei aljnövényzetként él, vagyis félárnyékos helyre kell ültetni.

A három fajta közül a Hydrangea macrophylla, vagyis a kerti hortenzia vált a magyar kertek legnépszerűbbik típusává, ezért a cikk erről a növényről szól.

Ám előtte érdemes megismerni a többi hortenziát is, illetve a köztük lévő különbségeket is.

Hortenzia macrophylla (kerti hortenzia)

A hagyományos értelemben vett hortenzia, amely itthon a legnépszerűbb fajta.

Japánban erdei aljnövényzetként jelent meg, majd a világ többi országában is népszerűvé vált.

A félárnyékos, nedves közeget szereti.

Tőzeges, savanyú talajban érzi legjobban magát, ültetésekor pedig jó nagy gödröt érdemes neki ásni, amelyet a föld mellett marhatrágyával kell feltölteni.

Az ültetés után folyamatos öntözést kíván.

Virágszíneit tekintve rengeteg árnyalatban megtalálható: A fehértől a világos rózsaszínen át a pirosas, lila, kék, zöld színekig – de ezek kombinációiban is megtalálható, a fejlődése során pedig színt is válthat – ehhez azonban tápanyagutánpótlásra van szüksége. 

Amennyiben színezni szeretnénk, egy jó tanács: hortenzia kékítőt csak kék színűhöz vegyünk. A fehérből ugyanis sosem lesz kék. Ráadásul még a kékítő sem garancia az áhított szín eléréséhez, hiszen még ha kék színűt is veszünk, de nem optimális a növény számára a talajösszetétel, akkor a kerti hortenzia elveszti a színt, kivilágosodik, majd fehérré válik. 

Ahhoz, hogy a hortenzia megtartsa a színét, megfelelő talaj pH-ra van szüksége.

Itthon általában 1, ritkább esetekben 1,5 méter magasra is megnőhet. 

Teljesen kerek virágokkal rendelkezik, akár a gömbök – méretüket tekintve pedig meghaladhatják a férfi kézfej nagyságát is.

Ám egyes fajoknál (például a hortenzia teller hibrideknél) az összetett virágok közt vannak meddőek, ami azt jelenti, hogy a viráglabda külsején nyílnak a szirmok, a belsejében nem. 

Hortenzia

Hortenzia paniculata (bugás hortenzia)

A bugás hortenzia jóval nagyobb termetű növény, mint a kerti hortenzia – akár 1,5 méternél magasabbra is megnőhet.

Mérete mellett az igényei is nagyban különböznek a macrophyllától, ugyanis egyáltalán nem igényes a talajra, mésztűrő, illetve tűzőnapon is jól elvan, sőt, inkább a napos területeket kedveli. 

Félárnyék alatt azt értjük, amikor a napsütéses órák száma meghaladja a hatot.

Fontos tény azonban, hogy a vízre elég igényes, ám a macrophyllához képest kevesebbel is beéri.

Kúpos virágai vannak, amelyek csúcsos gömbökhöz hasonlítanak – innen származik a bugás hortenzia név is.

A színeit tekintve általában fehér, de nyílhat világos zöldként is, amely végül rózsaszínbe megy át. A fehér jelleg ekkor is megmarad, tehát a bugás hortenzia mindig világos színekben pompázik, sötétben nem. 

A következő fajták a legszebbek: 

 • Hydrangea pan. ’Limelight’
 • Hydrangea pan. ’Little Lime’
 • Hydrangea pan. ’Pinky Winky’
 • Hydrangea pan. ’Silver Dollar’
 • Hydrangea pan. ’Sundae Fraise’
 • Hydrangea pan. ’Vanille Fraise’
 • Hydrangea pan. ’Limelight’
Hortenzia paniculata

Hortenzia arborescens

Az arborescens a paniculata-hoz nagyon hasonló hortenzia fajta.

Igényeikben sok a hasonlóság, például a napos hely kedvelése vagy a mésztűrés (tehát nem szükséges külön savanyítani a talajt, nem kell se tőzeg, se hortenzia föld az ültetásáhez).

Amiben ez a hortenzia fajta egyedülálló, az a virág fejek óriási mérete – akár focilabda nagyságúra is megnőhetnek!

Az arborescens fajták pontosan ennek köszönhetik népszerűségüket is.

Bár cikkünkben az itthon legnépszerűbb fajtáról, a kerti hortenziáról (Hortenzia macrophilla) lesz szó, ám előtte még érdemes megismernünk az arborescens hortenzia fajták legnépszerűbbjét,  az Annabelle hortenziát is!

Annabelle hortenzia

Az Annabelle hortenzia, hihetetlen nagy méretű, gömbölyű, óriás virágairól kapta a nevét.

Az Annabelle hortenzia virágok zölden kezdnek el nyílni és fokozatosan fehérednek ki. Nagyon szívós növény, még extrém hideg telek után is a tőle megszokott módon, pompásan virágzik.

Igényeit tekintve nagyon egyszerű dolgunk van, ugyanis mésztűrő, a félárnyéktól a tűző napig mindent jól bír és vízigénye sem kiemelkedő, de természetesen a nagy nyári melegekben meghálálja a plusz öntözést. Alkalmazhatjuk szoliter növényként, szegélyként, vagy akár sövényként, mely extra különleges látványt kölcsönöz a kertnek, mivel júliustól egészen szeptemberig folyamatosan hozza óriás virágait.

Annabelle hortenzia
Annabelle hortenzia

Az Annabelle hortenzia nagyon hangulatossá tudja tenni télen is a kertet az elbarnult hatalmas virágok látványával. A virágok szépsége sokakat megihlet, gyakran használják fel a kiszárított labdákat különböző dekorációkhoz, szárított kompozíciókhoz. De nem csak a mi szemünket gyönyörködteti, nyáron a pillangók is nagyon szeretik.

Hydrangea macrophylla – kerti hortenzia virágzása

Általánosan elmondható, hogy júniustól szeptemberig virágoznak a hortenziafajok.

Virágszínei lehetnek: fehér, halvány rózsaszín, rózsaszín, halvány zöld, erős zöld, halványkék, kék, foltos – összetett.

Hortenzia gondozása a kertben

Talaj

A kerti hortenzia fajtákat savanyú, azaz alacsony (4-5) pH értékű talajba ültessük, melyet a földhöz tőzeget keverve tudunk elérni.  A növényt egy árnyékos – félárnyékos (napi 6 óra közvetlen napsütés) védett helyre telepítsük, majd nyáron ne felejtsük el rendszeresen öntözni. Ahhoz hogy a földje ne száradjon ki érdemes mulccsal körbevenni a tövét.

Hortenzia ápolása és tápanyagszükséglete

Mivel a kerti hortenzia egy erdei aljnövényként élő növény Kelet-Ázsiában, így tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. Legegyszerűbben a hortenziák számára összeállított tápoldattal érdemes a tápanyag-utánpótlást végezni. A legjobb minőségű tápok a Viano és Substral.

kerti hortenzia
hortenzia ápolása

A táp kijuttatását mindig a dobozon feltüntetett arányban végezzük.Ilyen növénygondozás mellett növényeink egészségesek, egyforma növekedésűek, sokat virágzóak lesznek. A savanyú talajban jól megférnek egymás mellett pl. rododendronokkal, vagy más díszcserjével.

Hortenzia fényigénye

A hortenzia számára a félárnyékos hely az ideális.

Teljes árnyékba ültetve számítanunk kell rá, hogy kevesebb virágot fog hozni. Teljes napsütéses helyre is csak akkor szabad ültetni, ha a hőség mellett elég magas a páratartalom is, mivel a párás mikroklíma ellensúlyozza a túl sok napsütéses óraszámot.

Elhelyezés: hová ültessük a hortenziát?

Hortenzia kiültetése

A kerti hortenziát fához ne ültessük túl közel, a fa gyökérzete dominálni fog és elnyomja a hortenziát, elvonja előle a tápanyagokat.

Hortenzia gondozása cserépben

Ha növénycserépben szeretnénk tartani esetleg teraszon, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az ültetési útmutatóban olvasható, azaz 1 tőnek válasszunk minimum 60x60x60-as edényt és az ültetőtalajt, illetve a hortenzia földet is ugyanígy keverjük ki. Továbbá fontos még, hogy a kiválasztott láda, cserép, amiben szeretnénk nevelni a növényt, legyen az alján kilyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni.

hortenzia fajták

Hortenzia ültetései útmutatója (Hydrangea macrophylla – kerti hortenzia fajták)

 1. Ültetés előtt fél órával alaposan öntözzük be a töveket, vagy a földlabdát, hogy a gyökérlabda teljesen átnedvesedjen. 
 2. Ültetéskor akkora gödröt ássunk, hogy a növény gyökere körül majd minden irányból 15cm földkeverék kerülhessen.          Általában 60x60x60-as megfelelő.
 3. A gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg míg elszivárog.
 4. A gödörből kikerülő talajt keverjük össze:
  1. tőzeggel – kb 50%-os arányban,
  2. komposztált marhatrágyával, 90% földkeverék (=tőzeg+gödörből kikerülő föld) + 10% komposztált marhatrágya (vagy kerti komposzttal),
  3. a hortenziák számára speciálisan készített táppal (lehet szerves vagy ásványianyag alapú).
 5. Ezt a 3 összetevőt mind úgy keverjük a talajhoz, hogy teljesen homogén elegyet kapjunk. Ez az ültetőközeg tökéletesen biztosítja a talajéletet, a mikroorganizmusok aktivitását, a talaj biológiai aktivitását, így a növényünk erős kondíciójú, egyenletesen fejlődő, sokat virágzó lesz.
 6. Tegyük a növényt az ültető-gödörbe és töltsük fel a kikevert ültetőközeggel úgy, hogy a törzs legalsó része kerüljön a gödör szélével egy szintbe, később a gyökerek ne kerülhessenek a föld felszíne fölé, de túl mélyre sem szabad ültetni.
 7. Ültetés után öntözzük meg az elültetett töveket.
 8. Fontos a növény ‘kitányérozása’ (a növény töve körül kb. 80centi átmérőjű, talajdombot készíteni), hogy az öntözővíz ne tudjon elfolyni, hanem mind a növény gyökereihez szivárogjon be.
 9. A kitányérozott hortenziatő talaját fenyőkéreggel kb. 5 cm vastagon le kell borítani, ezzel megakadályozzuk a talaj kiszáradását és a gyomok fejlődését. A fenyőkéreg elkorhadva tovább savanyítja a közeget, ez azért fontos, mert meszes talajon a növény gyökere nem tudja megfelelően megkötni a szükséges tápelemeket, ásványianyagokat.

A nem megfelelően elültetett hortenzia levelei sárgulnak és a növény 1 év alatt max. 5 cm-t növekszik, ezzel szemben a megfelelő módon elültetett hortenzia évente akár 20-30 cm-t növekszik.

hydrangea
hortenzia ültetése

Hortenzia metszése és betegségei

A legtöbb hortenziafajta rendkívül ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, ám veszélyt jelenthet rájuk a rügypenészesedés és a rügyhervadás, valamint a rozsdagomba is.

Ám ezeket a betegségeket könnyen megelőzhetjük a tél végi, tavasz eleji hortenzia metszéssel: vágjuk vissza a növényt a tavasz beköszöntével az alsó egyharmadánál, hogy új, erős hajtásokat növeszthessen, és sokat virágozhasson. Nagyon fontos, hogy semmiképpen se metsszük ennél jobban a cserjénket.

Hortenziamánia – A kék szín elérése, fenntartása

Tudta, hogy a hortenziák kék színe és annak árnyalata a talaj ásványianyag összetételétől függ? 

A virágszín csak akkor marad hosszú távon is erős kék színű, ha a talaj elég savas és alumínium-szulfát vagy timsó lett a közeghez adva. 

A kék szín eléréséhez a legegyszerűbb mód, ha külön erre a célra kikevert „Hortenzia kékítőt” használunk. 

A kék szín fenntartásához szeptember első felében kell kijuttatnunk a kékítő oldatot/granulátumot. 

Kijuttatáskor ügyeljünk, hogy a lombozatra és a virágokra ne kerüljön, a hatóanyag a gyökereken keresztül felszívódva hat a növényre. 

Hydrangea macrophylla inspirációs képek

Felhasználási lehetőségek, hortenzia ára és vásárlás kertészetből

A hortenziának számos felhasználási lehetősége van. Szoliterként (egymagában ültetve) éppúgy megállja a helyét, mint csoportban, vagy sövényként ültetve. Remekül szegélyezhetjük vele a telkünket, vagy a bejáratunkat is.

Amennyiben hortenziát vásárolna, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink minden eszközükkel elősegítik a megfelelő növény és kiegészítők kiválasztását.

Hortenzia kínálatunk:

További kérdése van a hortenziával kapcsolatban? Írjon nekünk!

4 + 8 =

Budai Kertcentrum
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458 78 39;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu