Hortenzia – Budai Kertcentrum

A hortenzia ültetése, metszése, teleltetése, tápanyag utánpótlása, hortenzia betegségei, gondozása.


Általános jellemzés

A Hortenzia (Hydrangea macrophylla) eredetileg Kelet Ázsiában, Kínában, Japánban, Indonéziában őshonos növény, ahol mint erdei aljnövény él.

Európába 1788-ban hozták be. A felfedezett növényt egy bizonyos angol botanikus, Commerson nevezte el Hortenziának, Lapeaute Hortense asszony tiszteletére. Ma már több ezer hortenzia fajtát nemesítették ki, így formában és színben is hatalmas a választék. Ilyen pl. a bugás hortenzia is. A hatalmas ernyő, buga vagy kerek virágokkal és páratlan színvilággal a kert kiemelkedő díszévé válhat a hortenzia, ha megfelelően gondozzuk. Az első gondozási igényt máris a szülőföldje adja meg számunkra ahol, mint erdei aljnövény él, vagyis  félárnyékos helyre kell ültetni.

Hortenzia virágzása

Általánosan elmondható, hogy májustól novemberig virágoznak a hortenziafajok.

Virágszínei lehetnek: fehér, halvány rózsaszín, közép rózsaszín, erős rózsaszín, bíbor rózsaszín ,bíbor vörös, halvány zöld, erős zöld, halványkék, kék, foltos – összetett

Talaj

A hortenzia színét a föld PH értéke, vagyis a savasság foka határozza meg. A savanyú talajban a virágok kék színben nyílnak, míg a meszesebb talajon a piros vagy rózsaszín virágok lesznek többségben a semleges talajon pedig a fehér virágú hortenzia a gyakori.

Így ha szeretnénk tudni milyen színű hortenziát, várhatunk kertünkben, érdemes a talaj pH értékét megmérni. A növény egy árnyékos védett helyre telepítsük, majd nyáron ne felejtsük el rendszeres öntözni. Ahhoz hogy a földje ne száradjon ki érdemes mulccsal körbe venni a tövét.

Hortenzia tápanyagszükséglete

A sok öntözés mellett a tápoldatozást is egyaránt igényli. Hortenziamánia - tápanyagigényLegegyszerűbben fajták számára külön – külön összeállított hortenzia tápoldatal érdemes a tápanyagutánpótlást végezni. A legjobb minőségű tápok a Viano és Substral.

A virágzási periódus alatt kell kijuttatni 2-3 alkalommal. Ilyen növénygondozás mellett növényeink egészségesek, egyforma növekedésűek, sokat virágzóak lesznek. A savanyú talajban jól megférnek egymás mellett pl. rododendronokkal, vagy más díszcserjével.

Hortenzia fényigénye

A hortenzia számára a félárnyékos hely az ideális.

Teljes árnyékba ültetve számítanunk kell rá, hogy kevesebb virágot fog hozni. Teljes napsütéses helyre is csak akkor szabad ültetni, ha a sok napsütés mellett elég magas a páratartalom is, mivel elég magas páratartalommal ellensúlyozható a túl sok napsütéses óraszám.

Elhelyezés: hová ültessük a hortenziát?

Hortenzia kiültetése: a kerti hortenziát fához ne ültessük túl közel, a fa gyökérzete dominálni fog és elnyomja a hortenziát, elvonja előle a tápanyagokat. A hortenzia cserépben tartása: ha növénytcserépben szeretnénk tartani esetleg teraszon, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az ültetési útmutatóban olvasható, azaz 1 tőnek válasszunk minimum 60x60x60-as edényt és az ültetőtalajt, illetve a hortenzia földet is ugyanígy keverjük ki. Továbbá fontos még, hogy a kiválasztott láda, cserép, amiben szeretnénk nevelni a növényt, legyen az alján kilyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni.

Hortenziák általános ültetési, átültetési útmutatója

  1.    Ültetés előtt fél órával alaposan öntözzük be a töveket, vagy a földlabdát, hogy a gyökérlabda teljesen átnedvesedjen.
  2.    Ültetéskor akkora gödröt ássunk, hogy a növény gyökere körül majd minden irányból 15cm földkeverék kerülhessen.          Általában 60x60x60-as megfelelő.
  3.    A gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg míg elszivárog.
  4.    A gödörből kikerülő talajt keverjük össze:
  • tőzeggel – kb 50%-os arányban,
  • komposztált marhatrágyával, 70% földkeverék (=tőzeg+gödörből kikerülő föld) + 30% komposztált marhatrágya (vagy kerti komposzttal),
  • a hortenziák számára speciálisan készített táppal (lehet szerves vagy ásványianyag alapú).

Ezt a 3 összetevőt mind úgy keverjük a talajhoz, hogy teljesen homogén elegyet kapjunk. Ez az ültetőközeg tökéletesen biztosítja a talajéletet, a mikroorganizmusok aktivitását, a talaj biológiai aktivitását, így a növényünk erős kondíciójú, egyenletesen fejlődő, sokat virágzó lesz.

5.    Tegyük a növényt az ültető-gödörbe és töltsük fel a kikevert ültetőközeggel úgy, hogy a törzs legalsó része kerüljön a gödör szélével egy szintbe, később a gyökerek ne kerülhessenek a föld felszíne fölé, de túl mélyre sem szabad ültetni.

6.    Ültetés után öntözzük meg az elültetett töveket.

7.    Fontos a növény ‘kitányérozása’ (a növény töve körül kb. 80centi átmérőjű, talajdombot készíteni), hogy az öntözővíz ne tudjon elfolyni, hanem mind a növény gyökereihez szivárogjon be.

8.   A kitányérozott hortenziatő talaját fenyőkéreggel kb. 5 cm vastagon le kell borítani, ezzel megakadályozzuk a talaj kiszáradását és a gyomok fejlődését. A fenyőkéreg elkorhadva tovább savanyítja a közeget, ez azért fontos, mert meszes talajon a növény gyökere nem tudja megfelelően megkötni a szükséges tápelemeket, ásványianyagokat.

A nem megfelelően elültetett hortenzia levelei sárgulnak és a növény 1 év alatt max. 5 cm-t növekszik, ezzel szemben a megfelelő módon elültetett hortenzia évente akár 20-30 cm-t növekszik.

Hortenziának szükséges ültetőgödör méret

Hortenziamánia - ültetés

Hortenziamánia – A kék szín elérése, fenntartása

Tudta, hogy a hortenziák kék színe és annak árnyalata a talaj ásványianyag összetételétől függ? A virágszín csak akkor módosul kékre, ha a talaj elég savas és alumínium-szulfát vagy timsó lett a közeghez adva. A kék szín eléréséhez a legegyszerűbb mód, ha külön erre a célra kikevert „Hortenzia kékítőt” használunk. A kék szín fenntartásához szeptember első felében kell kijuttatnunk a kékítő oldatot. Kijuttatáskor ügyeljünk, hogy a lombozatra és a virágokra ne kerüljön, a hatóanyag a gyökereken keresztül felszívódva hat a növényre.

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Hortenziamánia – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 458 78 39

 

 

 

 

További kérdése van? Írjon nekünk!

6 + 1 =

Inspirációs galéria