A rózsa társnövényei

A rózsák mellé, kísérőnek olyan növényeket válasszunk, amik korábban virágoznak náluk, megbontják az egyöntetűségüket és kiemelik szépségüket. Jól használhatók erre például a talajtakaró növények is, amelyek élettel töltenek meg csupasz területeket is. A kísérő növények mérete legyen összhangban a rózsákéval, ne nyomják el őket, ne gátolják a növekedésüket, viráguk színe pedig ne hasonlítson a rózsákéhoz. Szemet gyönyörködtetőek a kontrasztok.

Pompás gólyaorr (Geranium magnificum) Ligeti zsálya fehér és kék színben (Salvia nemorosa)

A virágágyás mellé állított festett paddal, székkel még fokozhatjuk az élményt.

 Fontos, hogy a rózsák előtt és mögött is növény legyen, a beton- vagy kőfal ugyanis gyorsan felmelegszik, illetve kihűl, a hirtelen hőmérséklet – ingadozás pedig kedvez a betegségeknek. Jól bevált a rózsa – gyep társítás, ráadásul a fűfelület megfelelő mikroklímát is teremt a rózsáknak.

A rózsák háttereként a sövénycserjék közül a tiszafát, a babérmeggyet, magyalt, a gyertyánt, a bükköt, a galagonyát és a fagyalt ajánljuk. Mindegyikük nyírható, a gyertyán és a bükk télen is megtartja leszáradt lombját, ezzel érdekes színfoltot képez a kertben. A virágos cserjék közül a kék virágúak kiegészítik a rózsák színválasztékát. Ilyenek például a kékszakáll (Caryopteris clandonesis ’Kew Blue’), a táskavirág (Ceanothus), a kék sudárzsálya (Perowskia ’Blue Spire’) levendula, valamint a hortenziák, a nyári orgonák és a hibiszkuszok kék fajtái (pl. ’Blue Bird’). A rózsaágyat keretezhetjük ezüstös borbolyával (Berberis candidula ’Yitte’), mirtuszlonccal (Lonicera Nitida ’Maigrün’), vagy tiszafa gömbökkel, melyek mind örökzöldek, így télen is díszítenek.

bordó harangvirág és
macskamenta

Levendula

ligeti zsálya

A rózsák mellé, kísérőnek olyan növényeket válasszunk, amik korábban virágoznak náluk, megbontják az egyöntetűségüket és kiemelik szépségüket. Jól használhatók erre például a talajtakaró növények is, amelyek élettel töltenek meg csupasz területeket is. A kísérő növények mérete legyen összhangban a rózsákéval, ne nyomják el őket, ne gátolják a növekedésüket, viráguk színe pedig ne hasonlítson a rózsákéhoz. Szemet gyönyörködtetőek a kontrasztok.

Az évelők közül szépen mutatnak a rózsák alatt a harangvirágok, az erikák, a kakukkfű, a veronika, a gyűszűvirágok, a zsálya, a cipruska (Santolina), amik ezüstös színükkel emelik ki a rózsák szépségét. A magas évelők közül a szarkalábak a rózsakert fő látványosságai. Június – júliusban nyílnak, de másodvirágzásra is számíthatunk, ha visszavágjuk az elnyílt virágok szárait. A kék minden árnyalatában kaphatók.

Gyűszűvirág (Digitalis purpurea),
alacsony szegélysövény

Széleslevelű harangvirág
(Campanula Lactiflora)

Szálkafű (Hakonechloa macra Aureola)
Tűzeső (Heuchera Obsidian) és Tollbuga (Astilbe)

Díszhagyma (Allium) és
Fehér sarkantyúvirág (Centranthus ruber Albus)

A nyár végére, vagy kora őszre hasonló díszítőértékkel bír a sisakvirág (Aconitum), és liláskék virágjával egész nyáron jól mutat a folyamatosan virágzó macskamenta (Nepeta).

Macskamenta
(Nepeta Fassenii)

Macskamenta (Nepeta Kit-Kat)
Tűzeső bordó színben (HeucheraObsidian)

Macskamenta
(Nepeta Six Hills Giant)

Macskamenta (Nepeta fassenii)
Cickafark (Achillea Red Velvet)

Az árvácska – ibolya (Viola cornuta) májustól szeptemberig nyílik, virágai hasonlítanak az árvácskáéhoz. A kék színű fajták igen jól mutatnak sárga rózsák mellett. A sárga virágú ibolyákat inkább rózsaszín, vagy vörös rózsák mellé ültessük.

 

Az egynyári növények közül a verbénát, a rózsameténget (Vinca), a pillangóvirágot (Cosmos) és a borzaskatát (Nigella) ajánljuk rózsakísérőnek.

Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)
Liheti zsálya (Salvia nemorosa)

Természetesen sem az egynyári, sem az évelő virágok nem kerülhetnek túlságosan közel a rózsához. Ennek oka egyrészt a tápanyagelvonás, másrészt a rózsákkal keveredő egynyári virágok levéltömege miatt a rózsa lombjáról lassabban szárad a nedvesség, az pedig kedvez a gombás fertőzéseknek.

Kúszórózsák társnövénye lehet a klemátisz kék és fehér virágú változata. Virágzását és növekedését elősegíti a mellé ültetett kúszórózsa árnyéka.

Kerti iszalag
(Clematis sp.)

Kora tavasszal tulipánok közbeültetésével tehetjük a rózsakertet még gazdagabbá.

A rózsaágyásokat alacsony sövénnyel, például törpe lonccal (Lonicera pileata), örökzöld mirtuszlonccal (Lonicera nitida ’Maigrün’) vagy kis kőszegéllyel keretezhetjük.

’Boscobel’ David Austin rózsa, a képen buxussal keretezve,
de a buxusmoly károsítása miatt erre a célra már mirtuszlonc (Lonicera nitida ’Maigrün’) ültethető,
mely ugyanígy fog kinézni.

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

További kérdése van? Írjon nekünk!

Baráti üdvözlettel,
A Budai Kertcentrum Csapata
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458-7839;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu