Tiszafa – Kertészet Budapest

Tiszafa (Taxus baccata) örökzöld sövény, napra és árnyékba is tökéletes.

Ajánlott ültetési távolság: 80 cm

Készletünket megtekintheti a TERMÉKEINK fül alatt. Irja be:  tiszafa    és láthatja az aktuális méreteket. 

Általános jellemzés

 

A Tiszafa vagy tiszafenyő tűlevelei elegáns sötét zöldek. Magyarországon is őshonos, így egy igazán jól működő növényről van szó.

Jól bírja a nyírást, ágrendszere igen sűrű így tökéletes sövénynövény. 

Napon félárnyékban és akár teljes árnyékban is jól érzi magát, ezzel megkönnyítve dolgunkat.

A tiszafa gondozása, igényei

Talajra igénytelen, bármely kerti talajban jól fejlődik, ha ültetéskor komposztált marhatrágyát keverünk az ültetőközegéhez. Ültetés után évente egyszer, tavasszal érdemes megtrágyázni komposzttal, érett istállótrágyával, esetleg szerves granulátummal.  

Ültesénél – ahogy a többi növénynél is – oda kell figyelni a megfelelő öntözésre. Begyökeresedés után szárazságtűrő, nem kíván különösebb odafigyelést, csak a nyári extrém száraz hónapokban szükséges vizét pótolni.

 

Télállósága kiváló, a több éves növényeket fagyás nem fenyegeti, esetleg a lombkorona külső leveleit csípheti meg a fagy, ezeket tavasszal el kell távolítani.

Betegségekkel szemben ellenálló, jelentős kártevője nincs.

 

A tiszafa metszése

 

A tiszafa metszése attól függ, milyen célunk van vele.

Sövény esetében évente kétszer ajánlott, egyszer tavasszal, április környékén, ekkor nem kell félni az erősebb visszavágástól sem. A második metszést elég nyár végére időzíteni, augusztus, szeptember környékére

Gömbformáknál érdemes tartani az évi kettő alakító nyírást, hogy megtartsuk a tömött zárt lombkoronát. Az elsőt ütemezzük nyár elejére (június), a másodikat nyár végére (szeptember). Amennyiben nem cél a teljesen zárt lomb, évente elég egyszer, virágzás után metszeni.

 

A tiszafa ültetése

 

A tiszafát sövényként 80 cm-es távolságra ültessük egymástól.

Az ültető gödör kiásása után (sövény esetében célszerűbb egy árkot ásni az ültetendő terület teljes hosszára) a gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog. Ezalatt a kikerülő földbe keverjünk negyed rész komposztált marhatrágyát, és ebbe az iszapos, nedves elegybe ültessük a növényt. Ezzel biztosítjuk számára a begyökeresedéshez szükséges tápanyagmennyiséget, és élénkítjük a talajéletet is.

Ha konténeres (cserepes) tiszafa növényt vásároltunk a Budai Kertcentrum Kft. telephelyén, akkor ültetéskor a cserépből mindenképp emeljük ki, de ha földlabdást, akkor csak lazítsuk meg a jutazsák száját, semmiképp ne szedjük le róla azt, különben elszakadnak a hajszálgyökerek és elpusztul a növény. Földlabdás tiszafátt ültetés után mindig vissza kell vágni! Szoliter növénynek ültetve is kövessük ezeket a lépéseket és ügyeljünk arra, hogy körben elegendő hely legyen a későbbi növekedéshez.

Ültetés után ne feledkezzünk el a locsolásról, beiszapolásról –függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mennyire nedves a föld -, hogy a kis levegő buborékokat kiszorítsuk a gyökerétől, és megfelelő nedvességet biztosítsunk a kezdeti gyökérneveléshez.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, tiszafánk egészséges lesz, és bőségesen meghálálja a belé fektetett időt és energiát.

A tiszafa termése ehetetleül keserű! 
A tiszafa augusztus-szeptemberben érő húsos, élénkpiros termése, 8-15 mm hosszú magköpenyt fejleszt, melynek belsejében található a növény magja. 
A mag szétrágva epe keserű, ezért nem nyelik le a gyerekek. A piros magköpeny nem tartalmaz mérgező anyagot, ehető, finom (pálinkát készítenek belőle) és ha a gyermek véletlenül szájába veszi a termést és szétrágás nélkül lenyeli minden mérgezés nélkül végigmegy az emésztőrendszeren. A magot szétrágva biztosan kiköpi a keserű íze miatt, ahhoz, hogy mérgezés történjen, legalább egy marékkal kellene megenni az extrém keserű magokból.

Kérjen tőlünk segítséget üzenetben! Kérdezzen bátran, mi válaszolunk és az Ön igényeinek megfelelően adunk szaktanácsot sövénytelepítéssel kapcsolatban! - Tiszafa

2 + 5 =