Leylandi ciprus: Árak, ültetése és gondozása

Készletünket és leylandi ciprus árainkat megtekintheti a TERMÉKEINK fül alatt. Írja be, hogy: leylandi ciprus és máris láthatja az aktuális méreteket.

Mit érdemes tudni a híres leylandi ciprusról?   

A sövények sövénye, a kert egyik legszebb térhatároló növénye a leylandi ciprus, (x Cupressocyparis leylandii), amely a közhiedelemmel ellentétben nem tuja, de hasonlít hozzá. 

Egy kertben számos esetben felmerülhet a térhatárolás kérdése – a szomszéd kerítésfalának eltakarására, az utcai belátás akadályozására, kerti „szobácska” kialakítására, a különböző kerti elemek (rózsakert, fűszerkert, tűzrakóhely, hintaágy, kutyakennel) egymástól való elválasztására.

Ilyenkor a kertbarátok többségének első gondolata az, hogy egy alacsonyabb vagy magasabb sövényt érdemes telepíteni, mely célra az egyik alkalmas növény a leylandi ciprus.

A megfelelő ültetési távolság esetén kimondottan szép, igényes, zárt és természetes leylandi ciprus sövényt kaphatunk.

A kérdés már csak az, hogy ez miként érhető el?

Leyland ciprus

Leylandi ciprus sövény kialakítása

Melyik a három legfontosabb kritérium sövénynövény vásárlásakor?

  1. Gyors növekedés
  2. Télen-nyáron takarjon
  3. Kedvező ár

Ezen feltételek alapján a Leyland ciprus (x Cupressocyparis leylandii) tökéletes választás. Ez a széles körben használt pikkelylevelű örökzöld a Cupressus macrocarpa és Chamaecyparis nootkatensis keresztezéséből létrejött hibrid, amelynek több fajtája is létezik, például:

  • Leylandi ciprus (x Cupressocyparis leylandii)
  • Oszlopos leylandi ciprus (x Cupressocyparis leylandii ‘Pyramidalis’, x Cupressocyparis leylandii ‘Vito’)

Aranylombú leylandi ciprus (x Cupressocyparis leylandii ‘Gold Rider’, x Cuprssocyparis ‘Castlewellan Gold’)Vásárlás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy kertünk adottságai megfelelnek-e a Leylandi ciprus igényeinek!

A növény igényei

Benapozottság

A Leyland-ciprus napos – félárnyékos környezetet kíván, napi minimum 6 órai napsütésre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát, erőteljesen növekedjen. Ültetésekor figyelni kell arra, hogy ne legyenek fölötte fák és csak egy oldalról árnyékolja épület – azaz két épület közé nem jó betenni.

Talaj

Talajra nem igényes, bármilyen kerti talajon jól fejlődik. Ültetéskor meghálálja a nagy ültetőgödröt és a kis mennyiségű komposztált marhatrágya bekeverését az ültetőközegbe.

Vízigény

Begyökeresedés után a legtöbb növényhez hasonlóan a Leyland-ciprus is jól bírja a szárazságot, ennek ellenére nedves környezetben lényegesen jobban fejlődik. Ültetésekor figyeljünk a bőséges öntözésre!

Növekedés

Megfelelő körülmények között a Leyland-ciprus kimagaslóan gyors növekedésre képes, évente akár 50-100 cm-vel is magasabb lehet. Növekedését serkenthetjük, illetve kordában tarthatjuk a rendszeres nyírással. 

Leylandi ciprus ültetése

Leylandi ciprus ültetése

A konténeres örökzöldeket az év bármely szakaszában el lehet ültetni, télen is, amíg nem fagyott a talaj.

Az ültetés során érdemes ügyelni arra, hogy a földlabda méretének legalább kétszerese legyen az ültetőgödör

Az ültetőgödör kiásása után (sövény esetében célszerűbb egy árkot ásni az ültetendő terület teljes hosszára) a gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog

Ezalatt a gödörből kikerülő földbe keverjünk el homogénen 10% rész komposztált marhatrágyát, és ebbe az iszapos, nedves elegybe ültessük a növényt. Ezzel biztosítjuk számára a begyökeresedéshez szükséges tápanyagmennyiséget, és élénkítjük a talajéletet is.

Ha konténeres (cserepes) leylandi ciprus növényt vásároltunk, akkor ültetéskor a cserépből mindenképp emeljük ki, de ha földlabdásat, akkor semmiképp ne szedjük le róla a jutazsákot, különben elszakadnak a hajszálgyökerek és elpusztul a növény.

A végső feladat, miután behelyeztük és pontosan függőlegesbe állítottuk a növényt, lapátoljuk majd tömörítsük be a földet a résekbe.

Ültetés után ne feledkezzünk el az alapos locsolásról, beiszapolásról – függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mennyire nedves a föld -, hogy a kis levegő buborékokat kiszorítsuk a gyökerektől, és megfelelő nedvességet biztosítsunk a kezdeti gyökérneveléshez. 

Leylandi ciprus ültetési távolság

Az összes sövénynövényt körülbelül 80 cm tőtávolságra ajánljuk ültetni.

Ez alól a Leylandi ciprus ültetési távolsága sem kivétel, de fontos, hogy a 80 cm a gödrök közepétől – tehát a növény törzsétől – legyen számítva.

Így hosszútávon egy szép zárt sövényt kapunk, és később sem nyomják majd el egymást a növények.

leylandi ciprus ültetési távolság
leylandi tuja

Leylandi ciprus metszése

Évente kétszer ajánlott nyírni, egyszer május végén és egyszer június-júliusban. Szeptember októberben már ne nyírjuk, mert ezzel újra kihajtást indukálunk és ezek a friss hajtások visszafagyhatnak télen.

Amennyiben leylandi ciprus sövényt szeretnénk, megfelelő gondozással különlegesen szép, sötétzöld lombú, zárt növényfal alakítható belőle. Ha zárt sövénynek neveljük, figyeljünk az enyhén trapéz formára – fent keskenyebb, lent szélesebb. Erre különösen nagy figyelmet érdemes fordítani a leylandi ciprus metszése során, hiszen így az alsó ágrendszer levelei is megfelelő mennyiségű fényt kapnak, és ezáltal elkerülhető a felkopaszodás.

Leylandi ciprus metszése

A Leylandi ciprus betegségei

Mivel terméketlen, allergén pollent nem szór, termést nem hoz, nem szemetel. 

Ellenálló a kártevőkkel szemben, növényvédelmet nem igényel, különösen, ha napos – minimum 6 óra közvetlen napsütés/nap – helyre telepítettük. 

Eladó Leylandi ciprus árak, méretek

Leylandi ciprus ár
Leylandi ciprus eladó

A leylandi ciprus alapfajnak léteznek további változatai is, ilyen pl. az oszlopos növekedésű x Cupressocyparis leylandii ’Pyramidalis’, avagy az oszlopos leylandi ciprus. Emellett .

felhívjuk a figyelmét az alapváltozaton túl az aranylombú leylandi ciprusainkra is. 

Aranylombú fajták az x Cupr. leylandii ’Castlewellan Gold’ és a ’Gold Rider’. Az előbbinek a friss hajtásai felhőszerű arany bevonatot képeznek a növényen, később az idősebb hajtások bezöldülnek.

A ’Gold Rider’ fajtának pedig minden hajtása teljesen aranyszínű.

A konténer méretek 3L-től akár 140L-ig terjednek. Ami a növénymagasságot illeti, a leylandi ciprus 80 cm-től, akár 500 cm-nél nagyobbra is kiterjedhet. Azonban 450 cm felett csak megrendelésre  tudunk szállítani – ennek beérkezési határideje az év tavasztól ősz végéig körülbelül két hét.

Készletünket és leylandi ciprus árainkat az alábbi táblázatban találja:

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek – legyen az maga a növényvásárlás, vagy akár a különböző kiegészítőkre vonatkozó információ, mint például a leylandi ciprus tápanyaga.

Leylandi ciprus – Budai Kertcentrum Kft (BKC) +36 30 458 7839

További kérdése van a leylandivan kapcsolatban? Írjon nekünk!

12 + 12 =

Budai Kertcentrum
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458 78 39;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu