Leylandi ciprus – Budai Kertcentrum

Ajánlott ültetési távolság: 80 cm

Készletünket megtekintheti a TERMÉKEINK fül alatt. Irja be:  leylandi ciprus    és láthatja az aktuális méreteket. 

 

 

A sövények sövénye, a kert egyik legszebb térhatároló növénye a Leylandi ciprus.


Egy kertben számos esetben felmerülhet a térhatárolás kérdése – a szomszéd kerítésfalának eltakarására, az utcai belátás akadályozására, kerti „szobácska” kialakítására, a különböző kerti elemek (rózsakert, fűszerkert, tűzrakóhely, hintaágy, kutyakennel) egymástól való elválasztásra.
Ilyenkor a kertbarátok többségének első gondolata egy alacsonyabb vagy magasabb sövény telepítése, mely célra az egyik alkalmas növény a Leylandi ciprus.

Sövénynövény vásárlásnál melyik a három legfontosabb kritérium?

  • 1. Gyors növekedés
  • 2. Télen-nyáron takarjon
  • 3. Kedvező ár

Ezen feltételek alapján a Leyland-ciprus (x Cupressocyparis leylandii) tökéletes választás. Ez a széles körben használt pikkelylevelű örökzöld a Cupressus macrocarpa és Chamaecyparis nootkatensis keresztezéséből létrejött hibrid.

Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy kertünk adottságai megfelelnek-e a Leylandi ciprus igényeinek.

 

 

Benapozottság

A Leyland-ciprus napos – félárnyékos környezetet kíván, napi minimum 6 órai napsütésre van szüksége ahhoz, hogy alulról ne kezdjen el felkopaszodni. Ültetésekor figyelni kell arra, hogy ne legyenek fölötte fák és csak egy oldalról árnyékolja épület – azaz két épület közé nem jó betenni.

Talaj

Talajra nem igényes, bármilyen kerti talajon jól fejlődik. Ültetéskor meghálálja a nagy ültetőgödröt és a kis mennyiségű tőzeg, marhatrágya bekeverését az ültetőközegbe.

Vízigény

Begyökeresedés után a legtöbb növényhez hasonlóan a Leyland-ciprus is jól bírja a szárazságot, ennek ellenére nedves környezetben lényegesen jobban fejlődik. Ültetésekor figyeljünk a bőséges öntözésre!

Növekedés

Megfelelő körülmények között a Leyland-ciprus kimagaslóan gyors növekedésre képes, évente akár 50-100 cm-vel is magasabb lehet. Növekedését serkenthetjük, illetve kordában tarthatjuk a rendszeres nyírással. Megfelelő gondozással különlegesen szép, sötétzöld lombú, zárt növényfal alakítható belőle. Ha zárt sövénynek neveljük, figyeljünk az enyhén trapéz formára – fent keskenyebb, lent szélesebb. Ez azért fontos, mert így az alsó ágrendszer levelei is megfelelő mennyiségű fényt kapnak, és így elkerülhető a felkopaszodás.

Betegségek, allergének

Mivel terméketlen, allergén pollent nem szór, termést nem hoz, nem szemetel. Ellenálló a kártevőkkel szemben, növényvédelmet nem igényel.

Leylandi ciprus kínálatunk

Kb. nyolc féle növényt kínálunk, melyből felhívjuk a figyelmét az alapváltozaton túl az Aranylombú- és az Oszlopos Leylandi ciprusainkra is. A konténer méretek 3L-től 140L-ig terjednek. A növénymagasság 150 cm-től, akár az 500 cm-nél nagyobbra is kiterjedhet. Azonban 300 cm felett csak rendelésre tudunk szállítani.

Ajánlott ültetési távolság: 80 cm

Készletünket megtekintheti a TERMÉKEINK fül alatt. Irja be:  leylandi ciprus    és láthatja az aktuális méreteket. 

 

 

 

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Leylandi ciprus – Budai Kertcentrum Kft (BKC)
+36 30 458 7839


Leylandi ciprus nyírás
Leylandi sövény

Kérjen tőlünk segítséget üzenetben! Kérdezzen bátran, mi az Ön igényeinek megfelelően adunk szaktanácsot sövénytelepítéssel kapcsolatban! - Leylandi ciprus

1 + 7 =