Japán juhar (Acer palmatum): Ültetése, gondozása, metszése

A japán juhar — vagy latin nevén Acer palmatum — az egyik legkedveltebb dísznövény nem csak hazánkban, de az egész világon.

Nevezik még vöröslevelű japán juharnak, juharfának, vörös juharnak, vörösvirágú juharfának — szeldelt levelű fajtáját pedig Acer palmatum dissectumnak hívják.

A japánkertek egyik legnépszerűbb növénye, lombkoronája a legtöbb fajtának kerekded formájú, így alacsony törzsű fácskaként, akár több méter magas többtörzses faként, bokorként vagy bonsai faként is nevelhető.

Nem összetévesztendő azonban a japán díszcseresznyével, amivel bár nevük nagyon hasonló, de küllemük igen eltér egymástól.

Cikkünkben megmutatjuk, hogy mivel érdemelte ki hatalmas népszerűségét, miként történik szakszerű ültetése, gondozása, metszése és teleltetése, bemutatjuk a legnépszerűbb japán juhar fajtákat, valamint azt is, amit a csemete vásárlásáról tudni érdemes – például azt, hogy hol érdemes érdeklődni a japán juhar áráról.

A japán juhar ültetése

Bejegyzés megtekintése

acer palmatum

A japán juhar ültetésekor több szempontot is figyelembe kell venni.

Elsőként mindig, minden esetben a növény igényeit kell részletesebben megismerni – majd ehhez szabni az ültetés menetét és módját.

A japán juhar ugyanis nem igazán kedveli a tűző napot, ezért célszerű inkább félárnyékos helyre ültetni, mert levelei a nyári több hetes kánikulák alatt a levegő alacsony páratartalma mellett megperzselődhetnek.

Mivel mészkerülő növény, ezért olyan talajban érzi magát a legjobban, amelynek pH értéke 6-6,5 között van (tehát savanyú), és jó a vízátvezetése.
Ültetése tehát mindenképp tőzeges talajba, vagy akár tiszta tőzegbe történjen:

1. Ültetés előtt fél órával alaposan öntözzük be a növényt, hogy a gyökérzóna teljesen átnedvesedjen.

2. Ültetéskor a növény gyökérméreténél minimum kétszer akkora gödröt (de inkább még nagyobbat) ássunk: pl: ha 40 cm magas 40 cm mély nagyságú cserépben vettük a növényt, akkor 80, de inkább 100×100 cm-es gödröt ássunk. (Minél nagyobb, annál jobban fog működni a növény az évek során.)

3. A gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog.

4. A gödörből kikerülő talajt keverjük össze:

a.     tőzeggel – kb. 70%-os arányban,

b.     komposztált marhatrágyával, 90% földkeverék(=tőzeg+gödörből kikerülő föld) + 10% komposztált marhatrágya (vagy kerti komposzttal),

Ezt a két összetevőt mind úgy keverjük a talajhoz, hogy teljesen homogén elegyet kapjunk. Ez az ültetőközeg tökéletesen biztosítja a talajéletet, a mikroorganizmusok és a talaj biológiai aktivitását, így a növényünk erős kondíciójú, egyenletesen fejlődő, élénk színű lesz.

5. Töltsük fel a gödröt a feléig az ültetőközeggel, majd ismét töltsünk bele vizet és várjuk meg míg elszivárog.
Tegyük a növényt az ültető-gödörbe és töltsük fel a kikevert ültetőközeggel úgy, hogy a törzs legalsó része kerüljön a gödör szélével egy szintbe, később a gyökerek ne kerülhessenek a föld felszíne fölé, de túl mélyre sem szabad ültetni.

6. Ültetés után ismét öntözzük meg növényünket!

7.    Fontos a növény ‘kitányérozása’ (a növény töve körül kb. 80cm átmérőjű, talajdombot készíteni), hogy az öntözővíz ne tudjon elfolyni, hanem az összes, a gyökerekhez szivárogjon le.

8. A növény már kitányérozott tövét fenyőkéreggel vastagon le kell borítani. A fenyőkéregborítás segítségével a talaj megtartja a vizet, megakadályozza a gyomképződést. Elkorhadva tápanyagutánpótlást és megfelelő talajszerkezetet biztosít.

A japán juhar ültetésénél másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, nem más, mint az esztétika.

A növény ugyanis több színben is pomázhat, attól függően, hogy milyen fajtáját vásároltuk meg és az év melyik szakában járunk.

Míg az alapfaj, tehát az Acer palmatum levelei alapvetően zöldek, addig egyes fajtája akár élénk piros, sötét bordó, citrom,- narancssárga színben pompázik, ezáltal rendkívül szép kontrasztot tud alkotni az ekkor már kopaszodó vagy örökzöld lombú fákkal és növényzettel. 

Kis faként nevelve, mérete miatt rendkívül jól passzol a magyar ingatlanok előkertjeibe.

Acer palmatum gondozása

Mivel a japán juhar az enyhe telekhez és a sok csapadékhoz van szokva, ezért viszonylag igényes növénynek számít.

Ahogy az ültetéséről szóló részben is írtuk, nagy vízigénnyel rendelkezik, ezért a melegebb napokon érdemes lehet akár minden nap meglocsolni.

Kora tavasszal célszerű általános, kiegyenlített műtrágyával táplálni.

Fontos megjegyeznünk, hogy a növény növekedése lassúnak számít, így egy év alatt (fajtától függően) 10-20 cm növekedésre lehet számítani, kivéve az alapfaj esetében (Acer palmatum – sima zöld), mert az akár évi 40-50 cm-t is képes nőni. Mivel őshazájában enyhébb telekhez van szokva, ezért gyakori kérdés szokott lenni, hogy vajon kell-e teleltetni?

Teleltetése

A kertbe kiültetett japán juhart természetesen nem kell beltéren átteleltetni, ez inkább a japán juhar csemetéknél fordulhat elő, amik még a kiültetés előtt állnak.

Azonban még a több éves, erős gyökérzettel rendelkező példányok is veszélynek vannak kitéve a fagyok megérkezésekor, ezért tövüket érdemes lombtakarással — például mulccsal — megvédeni a hideg ellen.

Metszése

A japán juharok növekedési erélye a fajtától és a formától függ.

Például egy 100 cm magas törzsön induló koronájú fácska esetében a fa törzse nem lesz magasabb, csak egyre vastagabb, illetve a koronája fog terebélyesedni. Amennyiben egy tövétől elágazó, felfelé törő ágrendzserrel rendelkező fajtát választunk, ez akár az évek alatt egészen magasra, 4-6 méterre is fel tud majd növekedni, ezeket a fajtákat akár árnyat adó többtörzses faként is alkalmazhatjuk kerünkben, teraszunk mellett. 

A japán juhar csak kivételes esetekben igényel metszést, ha egy-egy ága olyan helyre nyúlik be, ahol zavarja a kertben való közlekedést vagy kitakar valamit, amit látni szeretnénk Ilyenkor a adott ágat, hajtást tőből kell levágni (éles metszőollóval vagy fűrésszel) és fagéllel kell bekenni a keletkezett sebet, ezzel megakadályozva, hogy a kórokozók, kártevők megtámadják a növényt a metszés felületén. Általános esetben viszont nem szükséges metszeni, mert ennek a növénynek pont a természetes míves formája, ágrendszere az, ami a különlegessége.

Levelei 5-10 centiméter hosszúak, az Acer palmatum dissectum esetében pedig karéjosan szeldelt tenyér formájúak, amelyek öt, hét vagy kilenc “ujjból” állnak.

Japán juhar fajták

vöröslevelű japán juhar metszése, ültetése, gondozása és fajtái

Ma már rengeteg féle és fajta japán juhar létezik, amelyek több színben is kaphatóak.

A legáltalánosabb az ősszel bordóba öltöző fajta, de létezik ezenkívül zöld, sárga vagy élénk piros levelű is.

Bár jóval ritkább, de ma már találkozhatunk akár tarka levelű változattal is.

A japán juhar fajtákat két kategóriára oszthatjuk:

 • Acer palmatum — vagyis az alapfaj, mely sima zöld japán juhar, és ennek fajtái mindenféle színűek lehetnek
 • Acer palmatum dissectum — szeldelt levelű

Acer palmatum fajták:

 • Acer palmatum ‘Atropurpureum’
 • Acer palmatum ‘Bloodgood’
 • Acer palmatum ‘Fireglow’
 • Acer palmatum ‘Osakazuki’
 • Acer palmatum ‘Sango Kaku’
 • Acer palmatum ‘Shaina’
 • Acer palmatum ‘Shirasawanum Aureum’
 • Acer palmatum ‘Shishigashira’
 • Acer palmatum ‘Skeeter’s Broom’
 • Acer palmatum ‘Summer Gold’
 • Acer palmatum ‘Tamukeyama’

Acer palmatum dissectum fajták:

 • Acer palmatum dissectum ‘Garnet’
 • Acer palmatum dissectum ‘Inaba Shidare’ 
 • Acer palmatum dissectum ‘Viridis’

Az utolsó kérdés már csak az, hogy hol érdemes beszerezni a növényt és a hozzá tartozó kiegészítőket?

A japán juhar ára és beszerzése

japán juhar ár, eladó

A növények megvásárlását célszerű kertészetekből, szakemberektől intézni, hiszen rengeteg hasznos tanáccsal tudják ellátni a vásárlót.

Amennyiben japán juhart vásárolna, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink segítik a megfelelő növény és kiegészítők kiválasztását.

Amennyiben pedig a japán juhar áráról és fajtáiról tájékozódna, tekintse meg Termékkeresőnket, ahova a növény nevét beírva azonnal megkapja az aktuális készlet- és árinformációinkat.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Babérmeggy – Budai Kertcentrum Kft (BKC)  +36 30 458 7839