Korallberkenye: ültetése, gondozása, ára, metszése sövényként

A korallberkenye (Photinia x fraserii) nagy díszítőértékű, örökzöld cserje.

Sövénynek ajánlott ültetési távolság: 80 cm

Készletünket megtekintheti a TERMÉKKERESŐ fül alatt. Írja be, hogy “korallberkenye” és már láthatja is az aktuális méreteket és árakat.

Változatossá, színessé tehetjük a kertet olyan növényekkel, melyek levélszíne különbözik a klasszikus zöld környezettől. 

A korallberkenye örökzöld, fényes, vörös levelei vidám színfoltként gazdagítják télen-nyáron az összképet.

A kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Szívesen ültetik más lomblevelű örökzöld növények kiegészítésére, díszítőértéke és ellenállóképessége miatt – emellett a korallberkenye sövényként is igen ismert a magyar kertben.

korallberkenye ár

A kerti korallberkenye tulajdonságai

2-4 méter magasságot elérő örökzöld cserje. Levelei 8-15 cm-esek, lándzsa alakúak, tagolatlanok, fényesek.

Kora tavasszal a friss hajtások eleinte lángvörös színűek, majd később bronzos árnyalatot öltenek. A levelek körülbelül 2-3 héten át tündökölnek élénk színeikben, majd a hajtások fokozatosan bezöldülnek. A hajtások metszésével újabb vörös leveleket nevelésére serkenthetjük a növényt.

Virágzása áprilisban kezdődik, májusig hozza fehér, krémszínű virágait, melyek tömött, dús sátorvirágzatban díszítenek.

Piros termését ősszel hozza, mely sokáig a növényen marad, mert a madarak nem szeretik.

A korallberkenye sövény egyik legnagyobb előnye, hogy hihetetlenül különleges és egyedi látványt kölcsönöz az egész kertnek, főleg akkor, ha a sövény nem csak piros növényekből is áll.

photinia x fraseri

Igényei

Napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, sőt az árnyékot is elviseli, csak ilyenkor kevesebb virágot hoz.

Vízigénye közepes. Idősebb korábban jól tűri a szárazságot, de ültetés utáni időszakban oda kell figyelni a megfelelő öntözésre.

Fiatal korában kissé fagyérzékeny, ezért érdemes védett, napos helyre telepíteni és a tövét az első telek alkalmával avarral, szalmával védeni. Idősebb korára teljesen télállóvá válik.

Bármely talajon jól fejlődik, bírja a meszes talajt is.

Betegségekkel szemben ellenálló, jelentős kártevője szerencsére nincs, ám ha valami megtámadja, azzal szemben kevésbé ellenálló, és ez ugyanúgy elmondható a szélsőséges időjárásról is.

Felhasználása korallberkenye sövényként vagy faként

Ágrendszere sűrű, ezért kiválóan alkalmas sövénynövénynek is.

Magassága – fajtától függően – idővel elérheti a 3-3,5-4 m-t is, ideális támfalak, szomszéd felőli kerítéssíkok takarására. A metszést folyamatosan igényli – évente kétszer –, különben megritkulhat.

korallberkenye sövény
vörös korallberkenye

Ültethetjük szoliter (önmagában díszítő) növényként, kifejlett korában szép dísze lehet a kertnek.

Kialakíthatunk belőle különféle formákat: kúpot, illetve törzsét feltisztítva, kis fácskát, melyet sokat tesznek kapsóba ültetve a bejárati ajtó két oldalára, vagy akár mostanában nagyon divatos gömb korallberkenyét is.

kerti korallberkenye
korallberkenye szaporítása

A növényből többtörzses „szoborfát” is nevelhetünk – a korallberkenye fa ugyanis extra különlegessé teszi a kertet.

korallberkenye ültetése

Téglatest alakú kaspóba ültetve jól mutat „instant sövényként” alkalmazva. Éttermek teraszának körbekerítésére, vagy egy erkély feldobására is tökéletes megoldást nyújt.

eladó növény

A korallberkenye ültetése

A korallberkenyét sövényként 80 cm-es távolságra ültessük egymástól. Az ültetőgödör kiásása után (sövény esetében célszerűbb egy árkot ásni az ültetendő terület teljes hosszára) a gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog. Ezalatt a kikerülő földbe keverjünk 10% adagnyi komposztált marhatrágyát, és ebbe az iszapos, nedves elegybe ültessük a növényt. Ezzel biztosítjuk számára a begyökeresedéshez szükséges tápanyagmennyiséget, és élénkítjük a talajéletet is.

Ha konténeres (cserepes) korallberkenyét vásároltunk, akkor ültetéskor a cserépből mindenképp emeljük ki, de ha földlabdást, akkor a jutazsákot semmiképp ne szedjük le róla, különben elszakadnak a hajszálgyökerek és elpusztul a növény.

Földlabdás korallberkenyét ültetés után mindig vissza kell vágni!

Szoliter növénynek ültetve is kövessük ezeket a lépéseket és ügyeljünk arra, hogy körben elegendő hely legyen a későbbi növekedéshez.

Ültetés után ne feledkezzünk el a locsolásról, beiszapolásról –függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mennyire nedves a föld -, hogy a kis levegőbuborékokat kiszorítsuk a gyökerétől, és megfelelő nedvességet biztosítsunk a kezdeti gyökérneveléshez.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, korallberkenyénk egészséges lesz, és bőségesen meghálálja a belé fektetett időt és energiát.

Gondozása

Fontos, de sajnos sokan elfeledkeznek róla, hogy a téli fagymentes napokon is öntözni kell a növényeket (2-3 hetente 1-1 felmosóvödörnyi vizet juttassunk ki a tövükhöz).

Mivel a növény az első években még nem elég erős, ezért érdemes a nagy hidegekre a talajt takarni avarral, szalmával vagy fenyőkéreggel. Tavasszal a felesleges túlnyúlt hajtásokat távolítsuk el.

korallberkenye szoliter

Korallberkenye metszése

A Photinia x fraseri nagyon hasonlít a babérmeggyre – nem hiába tévesztik össze sokan a babérmeggy sövénnyel–, így a megnyírása is nagyon hasonló.

A korallberkenye metszését akkor érdemes megejteni, mikor a friss hajtások eléggé megöregnek ahhoz, hogy bezöldüljenek. 

Ezáltal folyamatosan új hajtások érkeznek, amik ismét piros színben fognak pompázni.

A friss hajtások bezöldülése kora tavasszal történik, ám a növény egész évben metszhető, így szüntelenül élvezhetjük a szép, piros színek pompáját, valamint a formáját is tetszés szerint alakíthatjuk!

Korallberkenye ár- és fajtakínálatunk

Red Robin

Sűrű, felálló ágú, 2-4 méter magasra növő, erős növekedésű, előszeretettel alkalmazzák sövényként. Téltűrő, a legelterjedtebb fajta.

Little Red Robin

Törpe korallberkenye, 1 méternél nem lesz magasabb, apróbb levelű fajta, dézsába ültetve is jól fejlődik, szintén téltűrő.

Carrae Rouge

Kompakt habitusú, felfelé törő hajtásai fényes piros levelekkel hajt ki. Az élénk piros szín a nyár folyamán elhalványul és ősszel újra élénkebb árnyalatra vált.

Compacta

Kompakt növekedésű, sövénynek, gömb formának kialakítva is tökéletes.

Pink Marble

Tömörebb lombozat jellemzi, kompakt megjelenésű, télálló fajta. Levelei érdekes fehér-tarkák, friss hajtásai rózsaszínesek.

Corallina

Tömöttebb lombozat jellemzi, kompakt megjelenésű, télálló fajta.

Glanzkopf

Sövénynek és formára nyírva is alkalmazható, télálló, jól nyírható.

gömb korallberkenye

Korallberkenye áraink megtekintéséhez kérjük használja a termékkeresőt, ahova írja be a növény nevét, és máris láthatja aktuális méreteinket/árainkat.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Korallberkenye kínálatunk:

További kérdése van a korallberkenyével kapcsolatban? Írjon nekünk!

Budai Kertcentrum
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458 78 39;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu