Korallberkenye – Photinia x fraseri

Változatossá, színessé tehetjük a kertet olyan növényekkel, melyek levélszíne különbözik a klasszikus zöld környezettől. A korallberkenye örökzöld, fényes, vörös levelei vidám színfoltként gazdagítják télen nyáron az összképet.

A korallberkenye nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Szívesen ültetik más lomblevelű örökzöld növények kiegészítésére, díszítőértéke és ellenállóképessége miatt.

korallberkenye

A korallberkenye tulajdonságai:

 

2-4 méter magasságot elérő örökzöld cserje. Levelei 8-15 cm-esek, lándzsa alakúak, tagolatlanok, fényesek.

Kora tavasszal a friss hajtások eleinte lángvörös színűek, majd később bronzos árnyalatot öltenek. A levelek körülbelül 2-3 héten át tündökölnek élénk színeikben, majd a hajtások fokozatosan bezöldülnek. A hajtások metszésével újabb vörös leveleket nevelésére serkenthetjük a növényt.

korallberkenye virág

Virágzása áprilisban kezdődik, májusig hozza fehér, krémszínű virágait, melyek tömött, dús sátorvirágzatban díszítenek.

Piros termését ősszel hozza, mely sokáig a növényen marad, mert a madarak nem szeretik.

ter

A korallberkenye gondozása, igényei:

Napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, sőt az árnyékot is elviseli, csak ilyenkor kevesebb virágot hoz.

Vízigénye közepes. Idősebb korábban jól tűri a szárazságot, de ültetés utáni időszakban oda kell figyelni a megfelelő öntözésre.

Fiatal korában kissé fagyérzékeny, ezért érdemes védett, napos helyre telepíteni és a tövét az első teleken avarral, szalmával védeni. Idősebb korára teljesen télállóvá válik.

Bármely talajon jól fejlődik, bírja a meszes talajt is.

Betegségekkel szemben ellenálló, jelentős kártevője nincs.

korallberkenye igényei

Felhasználása:

Ágrendszere sűrű, ezért kiválóan alkalmas sövénynövénynek is. Magassága – fajtától függően – idővel elérheti a 3-3,5-4 m-t is, ideális támfalak, szomszéd felőli kerítéssíkok takarására. A metszést folyamatosan igényli, különben megritkulhat.

felhasználása

Ültethetjük szoliter (önmagában díszítő) növényként, kifejlett korában szép dísze lehet a kertnek.

Kialakíthatunk belőle különféle formákat: kúpot, gömböt, illetve törzsét feltisztítva, kis fácskát, melyet sokat tesznek kapsóba ültetve a bejárati ajtó két oldalára.

kaspó

Többtörzses „szoborfát” is nevelhetünk belőle, mely extra különlegessé teszi a kertet.

Téglatest alakú kaspóba ültetve jól mutat „instant sövényként” alkalmazva. Éttermek teraszának körbekerítésére, vagy egy erkély feldobására is tökéletes megoldást nyújt.

Ültetése:

A korallberkenyét sövényként 80 cm-es távolságra ültessük egymástól. Az ültetőgödör kiásása után (sövény esetében célszerűbb egy árkot ásni az ültetendő terület teljes hosszára) a gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog. Ezalatt a kikerülő földbe keverjünk 10% adagnyi komposztált marhatrágyát, és ebbe az iszapos, nedves elegybe ültessük a növényt. Ezzel biztosítjuk számára a begyökeresedéshez szükséges tápanyagmennyiséget, és élénkítjük a talajéletet is.

Ha konténeres (cserepes) korallberkenyét vásároltunk, akkor ültetéskor a cserépből mindenképp emeljük ki, de ha földlabdást, akkor a jutazsákot semmiképp ne szedjük le róla, különben elszakadnak a hajszálgyökerek és elpusztul a növény.

Földlabdás korallberkenyét ültetés után mindig vissza kell vágni!

Szoliter növénynek ültetve is kövessük ezeket a lépéseket és ügyeljünk arra, hogy körben elegendő hely legyen a későbbi növekedéshez.

Ültetés után ne feledkezzünk el a locsolásról, beiszapolásról –függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mennyire nedves a föld -, hogy a kis levegőbuborékokat kiszorítsuk a gyökerétől, és megfelelő nedvességet biztosítsunk a kezdeti gyökérneveléshez.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, korallberkenyénk egészséges lesz, és bőségesen meghálálja a belé fektetett időt és energiát.

Gondozása:

Fontos, de sajnos sokan elfeledkeznek róla, hogy a téli fagymentes napokon is öntözni kell a növényeket (2-3 hetente 1-1 felmosóvödörnyi vizet juttassunk ki a tövükhöz). Mivel a növény az első években még nem elég erős, ezért érdemes a nagy hidegekre a talajt takarni avarral, szalmával vagy fenyőkéreggel. Tavasszal a felesleges túlnyúlt hajtásokat távolítsuk el.

Fajtakínálatunk:

Red Robin

Sűrű, felálló ágú, 2-4 méter magas, erős növekedésű, előszeretettel alkalmazzák sövényként.

Little Red Robin

Törpe korallberkenye, 1 méternél nem lesz magasabb, apróbb levelű fajta, dézsába ültetve is jól fejlődik.

Carrae Rouge

Kompakt habitusú, felfelé törő hajtásai fényes piros levelekkel hajt ki. Az élénk piros szín a nyár folyamán elhalványul és ősszel újra élénkebb árnyalatra vált.

Pink Marble

Tömörebb lombozat jellemzi, kompakt megjelenésű, télállóbb fajta.

Corallina

Tömöttebb lombozat jellemzi, kompakt megjelenésű, télállóbb fajta.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

További kérdése van? Írjon nekünk!

Baráti üdvözlettel,
A Budai Kertcentrum Csapata
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458-7839;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu