Díszfüvek – Kertészet Budapest

 

Általános jellemzés:

A díszfüvek rendkívül változatos csoportja lehetővé teszi, hogy bármelyik kertstílusba jól beilleszthető legyen. A változatos méretek, formák, színek és mintázatok rendkívüli külsőt kölcsönöznek a kertnek az év bármely szakában.
Több faj és fajta tartozik ebbe a csoportba, vannak egynyári és évelő fajok, szárazságtűrő, örökzöld és lombhullató, virágukkal vagy levelükkel díszítő változatok is.
Telepíthetők kerti utak szegélynövényeként, de akár önmagukban ültetve, szoliterként is csodálatos látványt nyújtanak.
Legkedveltebb díszfű fajok közé tartoznak a Cortaderia, Carex, Miscanthus, Panicum, Pennisetum fajok tagjai.

A díszfüvek gondozása, igényei:

A díszfüvek a napfényes helyeken fejlődnek a legjobban. Helyigényes növények, ezért a telepítés előtt érdemes átgondolni, hogy hová ültetjük, hiszen pár éven belül akár többszörösükre is nőhetnek. Nagy előnyük viszont, hogy kevés gondozással is beérik, elég, ha biztosítjuk számukra a megfelelő vízellátást és a jó vízáteresztő képességű talajt.

Ültetés és szaporítás

Az ültetés optimális ideje ősszel vagy tavasszal van. Ültetésnél fontos odafigyelni a talajadottságokra, hiszen a díszfüveknek a jó vízáteresztő talaj az ideális. A díszfüveket legkönnyebben tőosztással szaporíthatjuk, a tavaszi időszakban március és április között. Egyes fűféléket érdemes tőosztás után cserépbe ültetni, hogy a növény a későbbi kiültetéshez stabilabb gyökérrendszert fejlesszen ki. Fontos, hogy a cserépben lévő földet nedvesen tartsuk, illetve a cserepeket a kezdeti időszakban 2-3 hétig félárnyékos helyre rakjuk és védjük a tavaszi fagyoktól. Hogy a kezdeti begyökeresedés sikeres legyen, kiültetés után ne feledkezzünk meg a beiszapoló locsolásról.

Télállóság


Amire érdemes odafigyelni, az a téli fagyvédelem. Az évelő díszfüveket legjobban úgy védhetjük meg a fagyoktól, ha késő ősszel összekötözzük a leveleiket, hogy a tövek közé befolyt víz fagy esetén ne tegyen kárt a növényekben. A tavasz beköszöntével az első dolgunk, hogy kibontsuk a töveket és visszavágjuk a növényeket a talajszinttől számított 15-30 cm magasságban.