Vérszilva fa (vörös Prunus cerasifera) tudnivalói, ára

A vérszilva fa (Prunus cerasifera ‘Nigra’) valójában a cseresznyeszilva, vagy más néven mirabolán egyik változata.

A parkok, utcák és kertek igen népszerű növénye, hiszen lombkoronája rendkívül különleges, vörös színben pompázik, ami nyáron a megannyi zöld növény között üde színfoltnak számít.

Színe mellett mérete is megfelelő a kertek adottságaihoz – se nem túl nagy, se nem túl kicsi.

Ezeken a tulajdonságokon kívül pedg van még egy további jellemzője, ami igazán népszerű növénnyé teszi: a vérszilva fa csemete ára!

Mit érdemes tudni a vérszilva fáról?

Prunus cerasifera ‘nigra’

vérszilva ár
Forrás: Wikipedia

A vérszilva 4-8 méter magasra tud megnőni, attól függően, hogy mennyire adottak számára az optimális fejlődéshez szükséges feltételek.

Lombja igen terebélyesnek mondható, nem ritkán akár a 4-5 méteres szélességet is eléri.

A lombfakadást kora tavasszal a virágzás, majd a termések megjelenése előzi meg. A vérszilva fa termései ehetőek, és igen finom, savanykás ízzel rendelkeznek – ám nagy mennyiségben (ahogy gyerekkorunkban sokan megtapasztalhattuk) hashajtó hatásúak lehetnek.

A vérszilva tavasszal hozza vörös leveleit és rózsaszín, illatos virágait, melyeket szintén vörös színbe öltözött termések követnek.

A levelek korai megjelenése általában inkább hasonlít a bronzra, mintsem a sötétvörösre – de ahogy telik az idő, úgy válik egyre inkább bíboros árnyalatúvá.

A vérszilva fa fajtái – és gondozása

Ma már nem csak a cseresznyeszilvából, de a vérszilvából is több fajtát különböztetünk meg, melyek közül a legnépszerűbbek:

  • Atropurpurea
  • Nigra
  • Woodii
  • Pissardi

Mindegyik fajtája szárazságtűrő és igénytelen a talajra.

Az ültetés utáni időszakban viszont – mint minden növényt – rendszeresen kell öntözni, amíg a növény át esik a begyökeresedési fázison.

Talajra igénytelen, de természetesen meghálálja ha tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földkeverékbe ültetjük.

Ültetését az év bármely időszakára időzíthetjük – kivéve a fagypont alatti időszakot. A legideálisabb az őszi hónapok folyamán, vagy tavasszal.

Főleg a napos terület felel meg legjobban számára, de félárnyékban is megél – ekkor azonban levelei színe kevésbé lesznek vörösek, virágai és termései pedig kisebb számban fognak teremni. 

Ebben az esetben a fa növekedése is lassabb lesz, a végső méretét tekintve pedig inkább 4-7 méterrel érdemes számolni.

Metszéskor érdemes megszabadítani sűrű ágrendszerét az összenőtt, megbetegedett vagy elszáradt ágaktól – a lombkoronájának sűrűsége miatt pedig érdemes lehet lombalakító metszéseket is végezni rajta, amivel elősegíthetjük növekedését és biztosíthatjuk megfelelő fejlődését.

Az ágak lemetszését célszerű lombhullás utánra vagy kihajtás előttre időzíteni.

Vérszilva fa csemete ára, beszerzése olcsón

vérszilva fa csemete ára

Amennyiben vérszilva fát vásárolna olcsón, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink segítik a megfelelő növény és kiegészítők kiválasztását.

Amennyiben pedig a vérszilva áráról és fajtáiról, vagy a vérszilva fa csemete áráról tájékozódna, tekintse meg Termék keresőnket, ahol a ‘vérszilva’ kulcsszó beírásával azonnal láthatja az aktuális készletet méretekkel, árakkal.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Vérszilva fa csemete ára, vásárlása olcsón – Budai Kertcentrum Kft (BKC)  +36 30 458 7839