Ősszel vagy tavasszal ültessünk?

Őszi-téli napokon, mikor még nincs megfagyva a talaj, a földlabdás és konténeres növényeket egyaránt el lehet ültetni. A novembertől márciusig tartó 5 csapadékos hónap alatt a talaj melegebb, mint a légköri hőmérséklet és a gyökerek a nedves, tápanyagban gazdag közeghez érve növekedésnek indulnak. Ilyenkor a növény könnyen átesik a gyökeresedési fázison, így tavaszra már megerősödve a lombképzésre tud fókuszálni. Növekedés szempontjából akár egy évet is nyerhetünk, ha ősszel ültetünk. 

Fagyvédelemre használhatunk lehullott lombot, avart, szalmát, fenyőkérget – a frissen ültetett növény gyökeréhez kupacolva így megakadályozzuk az egyre ritkábbnak számító, de még előforduló, kifejezetten kemény tél okozta károkat, illetve a gyökereket is megóvjuk a kiszáradástól. 

Ültetéskor fordítsunk kiemelt figyelmet az öntözésre: a kiásott gödröt először töltsük fel vízzel, várjuk meg, míg elszivárog és csak utána tegyük a gödörbe a növényt (földlabdás növény esetén a jutazsákot szigorúan tilos levenni a földlabdáról, azzal együtt kell elültetni!). A helyi talajjal keverjük össze a jó minőségű, zsákos termőföldet, tőzeget/marhatrágyát, majd tapossuk be, alakítsunk ki tányért a növény törzse körül és újra alaposan öntözzük meg.

A tavasszal ültetett növények előtt 5-6 szárazabb hónap, illetve kánikula áll, ilyenkor sokkal nagyobb szerepe van az öntözésnek, ültetés után életük a megfelelő gondozástól függ. Tavasszal, kora nyáron a levegő melegebb a talajnál, s erre a növények fokozott párologtatással reagálnak. Ez rontja a kondíciójukat, csökkenti a növekedést – szinte egész nyáron vegetálnak.

Az őszi ültetés alóli kivételek:

Azok a növények, melyek mediterrán régióból származnak – mint a füge, gránátalma, európai (toszkán) ciprus – NEM a Leylandi ciprus, az strapabíró (!) -, jobban fejlődnek koratavaszi ültetéssel. Hasonlóan tavasszal jobb ültetni a portugál babérmeggyet, télálló pálmákat, törzses yukkákat (Yucca gloriosa), és egyes kényesebb, japánból származó növényeket: japán dérbabér, japán babérhanga, japán szentfa, tőzegrozmaring, stb. Az évelő virágok közül a gyertyavirág, ernyős verbéna fagyérzékenyek.

Általában minden, kifejezetten különleges növény ültetéséig várjunk tavaszig, de a fák, cserjék, örökzöldek és az évelő virágok nagy része meghálálja az őszi ültetést.