Nyírfa (Betula pendula): Minden a közönséges, bibircses nyírről

A nyírfa a mesék és az északi hangulatú kertek egyik népszerű növénye.

Több néven is hivatkozhatunk rá:

  • Itthon közönséges nyír vagy bibircses nyír a helyes megnevezése
  • Amerikában európai fehér nyír néven ismerik
  • Latin neve pedig Betula pendula

Legfőképpen parkokban és kertekben láthatjuk, hiszen zöld – ősszel pedig sárga – lombozata és fehér törzse nagyon esztétikus és barátságos látványt kölcsönöz neki – emellett pedig a városi talajminőséget és légszennyezettséget is jól viseli.

A gondozását tekintve tehát elég igénytelen növénynek számít, ám célszerű mélyebben megismerni, mielőtt a kertünkbe telepítenénk.

A nyírfa fajtái

A nyír egy rendkívül népszerű faféle, amely alapvetően Európában és Ázsiában számít őshonosnak. 

Gyors növekedésű fának számít – ez az egyik oka, amiért “csodafa”-ként vagy “égig érő fa”-ként is emlegetik, hiszen számos mesében és történetben játszik szerepet. Csak hogy egyet említsünk: egy nyír mellett állott Malacka, Micimackó legjobb barátjának kuckója.

A mérete és kinézete mellett pedig gyógyító hatása is közrejátszott abban, hogy világszerte népszerűvé váljon, a sámánizmus egyik leggyakrabban használt növénye.

Remek munkaanyagnak számít, hiszen különleges színekkel rendelkezik és könnyen munkálható, nem hiába készítettek belőle kenu vázat, seprűt, bocskort vagy nyílvesszőket a különböző népcsoportok.

A kertészetekben megtalálható legnépszerűbb fajták:

  • Betula pendula (Közönséges nyír)
  • Betula pendula ‘Purpurea’ (Bordó levelű nyír)
  • Betula pendula ‘Youngii’ (Csüngő nyír, alacsony – 2-4m magas)
  • Betula utilis ‘Doorenbos’ (Himalájai nyír)
  • Betula utilis ‘Jackmontii’ (Himalájai nyír)

A Himalájai nyír (Betula utilis ‘Jackmontii’), a Budai Kertcentrum bemutatókertjében is megtalálható.

közönséges nyír

A közönséges nyír ültetése, igényei és gondozása

Gyorsan és magasra nő, a kifejlett növény akár a 15-20 métert is elérheti, de leginkább a 8-10 méteres példányokkal találkozni a leggyakrabban. Éppen ezért ültetésekor nagyon fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol magassága nem okoz gondot, nincs a közelben háztető, villanyvezeték vagy más hasonló építmény.

Viszonylag igénytelen növénynek számít: a klíma, a páratartalom illetve a légszennyezettség sem befolyásolja jelentősen a növekedését és az egészségét.

Amennyiben a közönséges nyír magassága gondot jelenthet a kerttulajdonosnak, úgy érdemes egy alfaját választani, például a szomorú nyírfát (Betula pendula ‘Youngii’), ami 2-8 méter magasságra nőhet és ágai csüngőek.

A bibircses nyír levele, virága, termése

Kérgéből édes folyadék nyerhető ki, a rügyeiből és leveléből pedig gyógyhatású készítményeket gyártanak.

A bibircses nyír levelei világos zöld színűek, ősszel besárgulnak.

bibircses nyír

Amennyiben viszont inkább a pirosas színt preferáljuk, érdemes inkább a vörös levelű nyírfát választani. 

A növény törzse fehér, ágai pedig a friss hajtásoknál még ezüstfehér színűek, de később befeketednek. A Betula pendula ‘Youngii’ esetében csüngő formát vesznek fel.

A nyírfa – amennyiben egészséges, és a gondozása is megfelelő – akár több, mint fél évszázadig is élhet.

Betula pendula ára, nyírfa csemete vásárlása 

Amennyiben nyírfa csemetét vásárolna, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink segítenek a megfelelő növény és kiegészítők kiválasztásában.

Ha pedig a nyirfa áráról és fajtáiról tájékozódna, tekintse meg Termék keresőnket, ahova a növény nevét beírva azonnal megkapja az aktuális készlet- és árinformációinkat.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Nyírfa – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 458 7839