Muskátli: Gondozása, ültetése, öntözése és vásárlása

A muskátli a magyar kertek, teraszok és erkélyek egyik legnépszerűbb növénye.

Ahhoz azonban, hogy teljes pompájában tündököljön, elengedhetetlen a megfelelő ültetés, gondozás és öntözés.

Az alábbi cikkben megmutatunk mindent, amit erről a népszerű növényről tudni érdemes:

  • Milyen muskátli fajták léteznek?
  • Hogyan történik az ültetése?
  • Mik az igényei, hogyan kell gondozni?
  • Miként történik a teleltetése?
  • Hol találhatóak a legfrissebb muskátli árak, avagy hol érdemes megvásárolni?

Íme minden, amit a muskátliról tudni érdemes, egyetlen helyen összegyűjtve.

Tulajdonságai, igényei

A muskátli alapvetően egy növénynemzetséget jelent, amelyen belül több, mint 200 évelő faj található. Emiatt több változata is létezik, például:

  • Angol muskátli
  • Félfutó muskátli
  • Álló vagy futó muskátli

Több színben is kapható, például pirosban, narancssárgában,  rózsaszínben vagy fehérben. Minden fajtának és színnek hasonlóak az igényei.

Egész nyáron virágoznak, érdemes tehát eltávolítani az elhervadt virágokat és elszáradt leveleket, így ugyanis megújulnak és újból virágzásnak indulnak.

Sajnos nem fagytűrő növény, ezért teleltetni kell.

Leginkább a napos és félárnyékos helyet kedveli, amit fontos figyelembe venni az ültetésénél is!

Muskátli ültetése

futó muskátli

A muskátli más növénnyel ültetve is nagyon szép hatást kelt, de ügyeljünk arra, hogy csak hasonló igényű növényekkel ültessük össze!

Nem igényesek a talajra, ám a legszebbek akkor lesznek, ha a külön nekik szánt muskátli földbe ültetjük őket.

Emellett, mivel Dél-Afrikában őshonosak, nagyon kedvelik a fényt, tehát érdemes déli fekvésű helyre ültetni őket.

Azonban ha balkonládába, cserépbe, kaspóba vagy edénybe ültetjük, érdemes ügyelnünk arra, hogy az világos színű legyen – így ugyanis nem tud átforrosódni a tűző napon.

Amennyiben a muskátli ültetése egy kaspóba történik, célszerű legalább 10-15 centimétert hagyni a tövek között.

A muskátli gondozása

muskátli gondozása, ültetése

A megfelelő növekedést és virágzást nem csak a kellő mennyiségű víz kijuttatásával, hanem a tápoldatozással és az elvirágzott virágok szárának letörésével is elősegíthetjük. 

Ahhoz, hogy a növény egész nyáron újabb és újabb virágokat fejlesszen, fontos időnként az elnyílt virágokat letisztogatnunk róla, ezzel elősegítve az újabb virágos hajtásrészek növekedését.

A muskátli gondozása nem bonyolult feladat, hiszen rendkívül igénytelen növény, emellett pedig a megbetegedések sem jellemzőek rá, amennyiben megfelelő mennyiségű napsugárzás éri, azonban bármilyen gombás fertőzés vagy kártevő megjelenésekor érdemes azonnal átmosni a növény leveleit, vagy végső esetben permetezéssel megelőzni a nagyobb bajt.

Öntözését nem érdemes túlzásba vinni, ne álljon vízben, ám teljesen kiszáradni sem szabad hagyni a növényt.

Különösen igaz ez a nyári kánikulára, amikor is a muskátli fokozottan vízigényessé válik, ekkor ajánlott lehet a napi locsolása is.

Ahogy azonban a tél közeledtével elkezd lehűlni az idő, a víz mennyiségét is érdemes folyamatosan csökkenteni, ezzel felkészítve a teleltetésre.

Teleltetése

A muskátli sajnos nem fagytűrő, ezért mindig, minden esetben teleltetni kell.

A teleltetés előtt azonban nagyon fontos, hogy a növényt megszabadítsuk a nyíló virágoktól és az elszáradt, esetleg beteg levelektől.

A legjobbat akkor tehetjük, ha hűvös (5-10 °C), világos helyen teleltetjük át – de sötétben is túl fogja élni.

A teleltetés időszakában fontos, hogy ne vonjuk meg tőle teljesen a vizet:

  • Világos helyen kéthetente
  • Sötét helyen három hetente locsoljuk

Amennyiben a növény kaspóban vagy ládában van, de azt kinőtte, akkor szintén érdemes lehet átültetni egy nagyobb tárolóedénybe, ám ekkor figyeljünk az áteresztő lyukak fúrására az edény aljában. Minél nagyobb az ültetőközeg, annál szebb a virágzás.

A muskátli földjét – legyen szó akár kaspós, akár kertbe ültetett növényről – érdemes tavasszal visszapótolni, ehhez pedig a már korábban is említett muskátli földet érdemes használni.

Az ültetést követően meg kell locsolni a növényt, illetve be is trágyázható a mielőbbi fejlődés érdekében.

A mai szeszélyes márciusokat tekintve azonban érdemes óvatosnak lenni, és figyelni a fagyokat, mert nagyon könnyen elfagyhat!

Metszése

Az átteleltetett növényeket márciusban, az idő felmelegedésével ki lehet ültetni, ám fontos, hogy a szárakat visszametsszük 5-10 centiméter hosszúságúra, így ugyanis meg tud erősödni a növény töve.

A muskátli virágok folyamatosan nyílnak nyáron, így az elhervadtakat, illetve az elszáradt leveleket, mint, ahogy fent is említettük érdemes folyamatosan lecsipkedni, így a növény meg tud újulni a virágzás alatt, hiszen a fontos tápanyagok a még élő, fejlődésben lévő részekhez jutnak el a szárazak helyett.

Muskátli árak és vásárlás

muskátli árak, rendelés és vásárlás

A muskátli árairól, fajtáiról, kiegészítőiről és aktuális elérhetőségéről megadott telefonszámon tud érdeklődni, mert a Termékkeresőben az egynyári, évelő virágok nem elérhetőek.

Amennyiben  más jellegű kérdése adódott, vagy szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.


Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Budai Kertcentrum Kft (BKC) 
+36 30 458 7839