Lilaakác: Az ültetéstől a gondozáson át a metszésig

A lilaakác (Wisteria sinensis) Kínában és Japánban őshonos.

Aki már találkozott vele, többé biztosan nem feledi.

Lila, csüngő, fürtökhöz hasonló virágaival rendkívül különleges látványt nyújt.

Ahhoz azonban, hogy a növekedését kordában tartsuk, nagyon fontos a megfelelő ültetés, gondozás és legfőképpen metszés!

Az alábbiakban következzen tehát minden, amit a lilaakácról tudni érdemes.

Lilaakác ültetése

Bár alapvetően egy nagyon igénytelen növényről van szó, de a lilaakác ültetésekor fontos, hogy tápanyagban gazdag virágföldbe ültessük.

A rendszeres öntözés is elengedhetetlen, hiszen a fiatal növény gyökérrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy fel tudja szívni a saját vízigényét. Később erre már nincs szükség, maximum akkor, ha extrém szárazság van hetekig.

Kúszónövény lévén jó, ha van, amibe belekapaszkodhat – érdemes tehát támasztékot telepíteni a fiatal növény mellé (pl.: lugas, rács), különösen akkor, ha házfal mellé ültetjük (ez esetben inkább acélból, mintsem fából, hiszen a kifejlett növény súlya jelentősen megnő).

Az ültetéskor fontos szempont, hogy a fiatal lilaakác napos helyre kerüljön, itt ugyanis sokkal jobban fejlődik.

Az ültetéskor a jó minőségű virágföld mellett trágyát is érdemes lehet használni, hiszen a növény ekkor a legsérülékenyebb.

Amennyiben több példányt is ültetünk, célszerű egy-egy métert kihagyni közöttük, így áthidalva a támasztékok közötti távolságokat.

Gondozása és igényei

lilaakác ültetése

A lilaakác évelő, ami azt jelenti, hogy akár évtizedekig is képes élni, hiszen nem fagyérzékeny és viszonylag igénytelen. 

A kipusztulása helyett inkább az okozza a legnagyobb veszélyt, hogy túlságosan szétterjed, hiszen egy olyan kúszónövényről van szó, ami akár 8-10 méteres hajtásokat is hozhat!

Ez az oka annak, amiért nem kell trágyázni és tápoldatozni, hiszen a növekedéssel a legtöbb esetben nem lesz probléma.

Különleges gondozásra csak az ültetéskor van szüksége.

Ahhoz, hogy ne terjedjen szét túlságosan, rendszeres metszésre van szüksége.

Metszése

lilaakác metszése

Amennyiben nem szeretnénk, hogy a lilaakác 10 méteres hajtásokat hozzon, folyamatosan metszeni kell.

Bár ezt tavasszal is megtehetjük, de ebben az esetben a későbbi virágzást kockáztatjuk vele, így inkább a virágzás utáni időszakot érdemes megcélozni, ami nyáron van.

Ezenkívül érdemes lehet egy tisztító metszést is végezni ősszel, amikor megszabadítjuk a növényt az elhalt, beteg ágaktól és virágoktól, ezzel elősegítve az egészséges részek növekedését és fejlődését. Olyan ágakat is találni fogunk, amelyek elkanyarodtak a növény törzsétől – ezeket célszerű visszavezetni, vagy ha erre már nincs lehetőségünk, akkor megszabadulni tőlük.

A metszés során csupán annyira érdemes visszavágni a növényt, hogy a hajtások még megrövidítve is elérjék a 35-40 centiméteres hosszúságot.

Sokan nem tudják, de a lilaakácot akár fává is nevelhetjük, amennyiben egy oszlop köré futtatjuk fel – nem hiába számít az egyik legjobban formázható futónövénynek.

Pontosan ezért akár balkonon is nevelhető!

Vásárlás és árak

lila akác fa

Amennyiben lilaakácot vásárolna, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink segítenek a megfelelő növény és kiegészítők kiválasztásában.

Amennyiben pedig a tiszafa áráról és fajtáiról tájékozódna, tekintse meg Termék keresőnket, ahova a növény nevét beírva azonnal megkapja az aktuális készlet- és árinformációinkat.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Babérmeggy – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 458 7839