A levendula ültetése, gondozása, metszése és termesztése

A levendula egy örökzöld félcserje, amely dísznövényként, gyógynövényként és fűszernövényként is használható.

Az ajánlott ültetési tőtávolság: 30-40-50 cm, mérettől függően.

A levendula kétségtelenül az egyik legnépszerűbb növény hazánkban.

Lila színe már önmagában is gyönyörűvé teszi, ám ha megfelelően van gondozva, akkor a zöld részei is szép, természetes hatást keltenek majd, a két szín kontrasztja pedig utánozhatatlanná teszi – ezért imádják olyan sokan ezt a növényt.

De vajon mire van szükség ahhoz, hogy a levendula ilyen szép, – és ami még fontosabb – egészséges formában tetszelegjen?

Ebben a cikkben pontosan ezt mutatjuk meg: íme, a levendula ültetése, gondozása, metszése és termesztése!

Mit érdemes tudni a levenduláról?

levendula vásárlás

A levendula egy örökzöld félcserje, emellett pedig széles körben elterjedt dísznövény, ami fűszerként vagy akár gyógynövényként is használható.

Ebből adódik, hogy virága az ember számára is ehető, de a méhek és a lepkék is kedvelik.

A levendula egyik legnépszerűbb felhasználási módja a levendulaszörp készítés.

levendula ár

Fontos előnye még a szépsége, illetve illata is. A levendula ugyanis bár erős, de nagyon jó illatú, a bevezetőben pedig már kiderült, hogy ha egészséges, akkor a zöld szárak és a lilás virágok rendkívül szép kontrasztot képesek alkotni – de a virág maga akár kék, fehér vagy más színű is lehet, ahogy a zöld részekre is jellemző lehet például az ezüst árnyalat egyes fajták esetében.

A levendula szintén jól ismert rózsa társnövény. Rózsakertbe kísérőnövényként almalmazva megbontja az egyöntetűségüket és kiemeli a rózsák szépségét. Mérete összhangban van a rózsákéval, hosszú távon sem nyomják el egymást, virágszíne pedig nem hasonlít a rózsákéhoz, ezáltal csodás komplementer, bármilyen színű rózsa mellé ültetve. Szemet gyönyörködtetőek a kontrasztok. A rózsák közé, illetve mellé is ültethető. Örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida ‘Maigrün’) gömbökkel vagy szegéllyel feldobva pedig fokozhatjuk a téli időszakban a levendulák és rózsakertek látványát, mivel a lonc a lombhullás utáni időszakban is élettel teli zöld színt biztosít a kertben.

Amennyiben pedig egy igazán életreszóló élményt szerezne magának, látogassa meg a pannonhalmi levendula földeket, ahol személyesen is meggyőződhet a lila és zöld színek tökéletes kompozíciójáról.

A levendula ültetése

A levendula alapvetően júniustól kezd el virágozni, ám ha a levirágzott virágszárakat megfelelően eltávolítjuk, akkor ősszel a növény másodvirágzásának lehetünk szemtanúi.

Rendszerint 1-2 hónapig virágzik, így a megfelelő gondozás mellett évente akár 3-5 hónapig teljes pompájában csodálhatjuk ezt a gyönyörű növényt, valamint a levendulát szerető kerti állatokat is táplálékhoz segíthetjük.

A napsütéses, meleg helyeket szereti.

Az ültetés során – mint a legtöbb növény esetében – itt is érdemes egy kicsit fellazítani a földet, viszont a levendula nem tápanyagigényes növény, tehát nincs szükség trágyázásra sem. Az ültetés után fontos jól meglocsolni, ezt pedig még hetekig érdemes fenntartani, amíg a levendula palánta begyökeresedése elindul, viszont begyökeresedés után már nem igényel sok öntözést, szárazságtűrő.

Levendula ültetési távolság

A lila-zöld színének köszönhetően érdemes csoportba ültetni őket, hiszen így összeadódik az egyes tövek szépsége, és nagyobb díszítő értékkel bír felhőszerűen összeültetve, mint egyesével szétszórtan.

A levendula ültetési távolsága minimum 25 centiméter kell, hogy legyen – ám ha szeretnénk, hogy a különböző levendulabokrok mégse olvadjanak egybe, akkor célszerű inkább 50 centimétert kihagyni közöttük.

Levendula ültetése cserépbe

A levendula cserépbe is ültethető, ekkor azonban érdemes figyelni rá, hogy a cserépben jóval hamarabb kiszáradhat a földje, mint a természetben.

Ebből adódik, hogy jóval nagyobb lesz a vízigénye, mint a kültérre ültetett növényeknek.

Ám ahogy a levendula gondozása részben is látható lesz, a túl sok víz sem jó – célszerű tehát folyamatosan figyelni a növényt, és éppen annyi vizet adni neki, amennyire ténylegesen szüksége van.

Gondozása, ápolása

levendula gondozása, ápolása

A levendula imádja a meleget és a napsütést – ideális esetben reggeltől estig süti a nap -, ebből pedig kikövetkeztethető, hogy szárazságtűrő növény.

Emiatt általában nem a kiszáradással, hanem a túl sok vízzel szokott probléma lenni. Locsolni tulajdonképpen csak akkor kell, ha egy igazán hosszantartó (hetekig tartó) száraz időszak köszönt be, amikor egyáltalán nem esik csapadék – ellenkező esetben ugyanis bőven elég számára a természetes esővíz.

Ugyanez elmondható a tápanyag-igényéről is, hiszen a levendula kifejezetten sovány talajt kedvelő növény – nem tápanyagigényes.

A levendula metszése

A növényt két időpontban lehet megmetszeni, amennyiben formázni szeretnénk vagy fel szeretnénk használni a levendula virágait: nyáron és – másodvirágzás esetén – késő ősszel.

A levendula metszése során azt kell mérlegelni, hogy szeretnénk-e felhasználni a virágokat, vagy sem.

Amennyiben a válasz igen, abban az esetben a levendula virágokat még akkor kell lemetszeni, amikor még frissek. Ekkor a legtöbb virág még nem, vagy alig bontotta csak ki a szirmát. 

levendula metszése

A levendulát ezután érdemes lehet kiszárítani – csokorba kötés után például fel lehet lógatni fejjel lefelé, így a virágzással együtt szárad ki, a levendula virágok pedig morzsolhatóvá válnak.

Amennyiben nem szeretnénk felhasználni a virágokat, abban az esetben célszerű megvárni az elvirágzást – ameddig a levendula szép –, majd ezután óvatosan levágni az elnyílt virágszárakat.

Amennyiben ezt időben megtesszük, úgy ősszel másodvirágzásra számíthatunk.

A levendulát azonban nem csak a formázás vagy a virágok hasznosítása végett lehet megmetszeni, hanem a szárak fiatalítását is elő lehet idézni.

A levendula ugyanis egy folyamatosan elfásodó növény, és néhány év alatt, ha nincs egyáltalán visszavágva ritkásabb, széthajló lombot fejleszt. 

Éppen ezért érdemes lehet minden második évben kora tavasszal, a fagyok elmúlása után erőteljesen visszametszeni a szárait kb. 20 cm magasan, még mielőtt azok el tudnának fásodni, ezzel sűrű ágrendszerű kompakt növekedésű egészséges bokrot láthatunk minden évben..

A visszametszés kellemetlen látványt nyújthat elsőre, de ezzel a módszerrel folyamatosan fiatalon tartható a növény, és a növekedése nagyon gyorsan megindul – nyárra a virágzás kezdetére ismét egy kompakt bokorrá fejlődik majd.

Levendula fajták

A Budai Kertcentrum kínálatában több levendula fajta is megtalálható:

  • Keskenylevelű levendula – LAVANDULA ANGUSTIFOLIA
  • Közönséges levendula – LAVANDULA OFFICINALIS
  • Kék levendula — LAVANDULA ANG.DWARF BLUE
  • Fehér virágú levendula gömb — LAVANDULA ANG.ARCTIC SNOW
  • Gömb levendula — LAVANDULA ANG.HIDCOTE
  • Angol levendula – LAVANDULA ANG.MUNSTEAD
  • Francia levendula – LAVANDULA STOECHAS

Ezenkívül még rengeteg más színű és fajtájú levendula létezik, a fehéren, lilán és kéken kívül például rózsaszínnel is találkozhatunk, a hagyományos levendulafélék mellett pedig kapható francia levendula vagy olasz levendula is.

Amennyiben levendula vásárlás előtt áll, és kíváncsi a legfrissebb levendula árainkra és kínálatunkra, tekintse meg a termékkeresőnket, ahova elég csak annyit beírnia, hogy “levendula”.

Termesztése, szaporítása

A levendula dugványozással és magról is szaporítható.

A dugványozás folyamatát a babérmeggyről szóló cikkünkben már részletesen bemutattuk – a folyamat pofonegyszerű!

Amennyiben viszont a magról szaporítás a szimpatikusabb és magot vásárolna hozzá, látogasson el a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő segítség fogadja majd!

Teleltetése

teleltetése és betegségei

A levendula teleltetése során nyugodtan kint lehet hagyni a földben a növényt, hiszen az télen – a legtöbb ültetett növényhez hasonlóan – egyfajta passzív állapotba kerül, visszaritkul, hogy aztán tavasszal újult erőval hajtson ki újra.

Bár a tavasztól őszig tartó burjánzás után nem jó látni, ahogy a levendula folyamatosan egyre kisebbé, töpörödöttebbé és kopaszabbá válik, de ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen télen vegetál.

Nem érdemes aggódni, a jó minőségű levendula palánta ki fogja bírni a fagyokat és a havat is, és tavasszal újra bokorrá fog fejlődni.

A levendula betegségei

A levendula elszáradása ritka, amelyet néha nem a gondozás hiánya, hanem egy gombabetegség okoz.

Onnan lehet könnyen felismerni, hogy maga a gombás fertőzés nedves, párás, esős időben jelentkezik – amikor a levendulának elméletileg nem szabadna elszáradnia. Ez a betegség akkor fordulhat elő, ha a növény nem napos helyre van ültetve, így az esőzések között nem tud felszáradni a leveléről, a tő belsejéből a víz. Ezért fontos, hogy a levendula tényleg minimum 6, de inkább 8-10-12 óra közvetlen napsütést kapjon nap mint nap. 

A betegség ellen a megelőzéssel és a korai reagálással lehet legjobban védekezni: amint észrevesszük  a fertőzött, elszürkölő leveleket, azonnal távolítsuk el azokat és egy ideig ne öntözzük meg a növényt, Ezzel segítjük, hogy a párás-nyirkos mikroklíma felszáradhasson a növény környezetéből, mert ez kedvez a gomba betegségeknek.

Levendula palánta ár, vásárlás

Amennyiben levendula vásárlás előtt áll, mindenképpen egy kertészet meglátogatását ajánljuk!

A Budai Kertcentrum Kft. telephelyén például igen széles a levendula kínálatunk. A hagyományos levendula fajták mellett megtalálhatja a gömbre nyírt fajtákat is. Növényeinket megvásárolhatja különböző méretekben, levendula árainkról pedig mind a weboldalunkon, mind pedig a telephelyünkön tájékozódhat.

Ha más termékre kiváncsi kérem kattintson át a termékkereső fülre, ahol a teljes készletünk fent van.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Budai Kertcentrum Kft (BKC)

+36 30 458 7839