Korallberkenye (Photinia fraserii) – Kertészet Budapest

 


Korallberkenye (Photinia x fraserii) nagy díszítőértékű, örökzöld cserje.

Sövénynek ajánlott ültetési távolság: 80 cm

Készletünket megtekintheti a TERMÉKEINK fül alatt. Irja be:  korallberkenye    és láthatja az aktuális méreteket. 

A korallberkenye Dél-kelet Ázsiából származó örökzöld díszcserje, amely napjainkban nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Manapság szívesen ültetik más lomblevelű örökzöld növények helyettesítésére, kiváló díszítőértéke és ellenálló képessége miatt. Színei és habitusa miatt előszeretettel alkalmazzák a mediterrán stílusú kertekben is.


A korallberkenye tulajdonságai:

2-4 méter magasságot elérő örökzöld cserje. Levelei 8-15 cm-esek, lándzsa alakúak, tagolatlanok, fényesek.

Kora tavasszal a friss hajtások eleinte lángvörös színűek, majd később bronzos árnyalatot öltenek. A levelek körülbelül 2-3 héten át tündökölnek élénk színeikben, majd a hajtások fokozatosan bezöldülnek. A hajtások metszésével újabb vörös leveleket nevelésére serkenthetjük a növényt.
Virágzása áprilisban kezdődik, májusig hozza fehér, krémszínű virágait, melyek tömött, dús sátorvirágzatban díszítenek. Illatuk nem mindenki számára kellemes, de metszéssel csökkenthetjük a virágmennyiséget.
Piros termését ősszel hozza, mely sokáig a növényen marad, mert a madarak nem szeretik. A korallberkenye minden része mérgező, ezért kerüljük ültetését bölcsődék, óvodák környékén.

A korallberkenye gondozása, igényei:

Napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, sőt az árnyékot is elviseli, csak ilyenkor kevesebb virágot hoz.
Vízigénye közepes. Idősebb korábban jól tűri a szárazságot, de ültetésénél oda kell figyelni a megfelelő öntözésre.
Fiatal korában kissé fagyérzékeny, ezért érdemes védett, napos helyre telepíteni és a tövét az első teleken avarral, szalmával védeni. Idősebb korára télállóvá válik.

Bármely talajon jól fejlődik, bírja a meszes talajt is.

Betegségekkel szemben ellenálló, jelentős kártevője nincs.

Felhasználása:

Ültethetjük szoliter (önmagában díszítő) növényként, kifejlett korában szép dísze lehet a kertnek.
Kialakíthatunk belőle különféle formákat, ha törzsét feltisztítjuk, kis fácskát nevelhetünk belőle.
Ágrendszere sűrű, ezért kiválóan alkalmas sövénynövénynek is. Magassága – fajtától függően – idővel elérheti a 3-3,5-4 m-t is, ideális támfalak, szomszéd felőli kerítéssíkok takarására. A metszést folyamatosan igényli, különben megritkulhat.

Ültetése:

A korallberkenyét sövényként 80 cm-es távolságra ültessük egymástól. Az ültetőgödör kiásása után (sövény esetében célszerűbb egy árkot ásni az ültetendő terület teljes hosszára) a gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog. Ezalatt a kikerülő földbe keverjünk negyed rész komposztált marhatrágyát, és ebbe az iszapos, nedves elegybe ültessük a növényt. Ezzel biztosítjuk számára a begyökeresedéshez szükséges tápanyagmennyiséget, és élénkítjük a talajéletet is.
Ha konténeres (cserepes) korallberkenyét vásároltunk a Budai Kertcentrum Kft. telephelyén, akkor ültetéskor a cserépből mindenképp emeljük ki, de ha földlabdást, akkor csak lazítsuk meg a jutazsák száját, semmiképp ne szedjük le róla azt, különben elszakadnak a hajszálgyökerek és elpusztul a növény.
Földlabdás korallberkenyét ültetés után mindig vissza kell vágni!
Szoliter növénynek ültetve is kövessük ezeket a lépéseket és ügyeljünk arra, hogy körben elegendő hely legyen a későbbi növekedéshez.
Ültetés után ne feledkezzünk el a locsolásról, beiszapolásról –függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mennyire nedves a föld -, hogy a kis levegőbuborékokat kiszorítsuk a gyökerétől, és megfelelő nedvességet biztosítsunk a kezdeti gyökérneveléshez.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, korallberkenyénk egészséges lesz, és bőségesen meghálálja a belé fektetett időt és energiát.

Gondozása:

Fontos, de sajnos sokan elfeledkeznek róla, hogy a téli fagymentes napokon is öntözni kell a növényeket (2-3 hetente 1-1 felmosóvödörnyi vizet juttassunk ki a tövükhöz). Mivel a növény az első években fagyérzékeny, ezért érdemes a talajt takarni avarral, szalmával vagy fenyőkéreggel. Kora tavasszal a felesleges túlnyúlt hajtásokat távolítsuk el.

Fajtakínálatunk:

Red Robin

 • Sűrű, felálló ágú,
 • 2-4 méter magas,
 • erős növekedésű, előszeretettel alkalmazzák sövényként.

Little Red Robin

 • Törpe korallberkenye, 1 méternél nem magasabb,
 • apróbb levelű fajta,
 • dézsába ültetve is jól fejlődik.

Pink Marble

 • Tömörebb lombozat jellemzi,
 • kompakt megjelenésű,
 • télállóbb fajta.li>

Corallina

 • Tömöttebb lombozat jellemzi,
 • kompakt megjelenésű,
 • télállóbb fajta.li>

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Korallberkenye (Photinia fraserii) – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 458 7839


Korallberkenye - Kertészet Budapest