Kerti burkolatok 1 – Budai Kertcentrum

Az épített környezetünk fontos része a növények mellett, a kertbe illő, azzal harmonizáló kerti burkolatok használata is.


A kertet nem csak a növények miatt élvezzük, hanem azért is, mert ezzel kinyílik lakóterünk, utat találunk a szabadba. Egyre több időt töltünk a kertben, legyen szó akár kerti munkáról, ünneplésről, evésről vagy pihenésről. A kert használatához pedig elengedhetetlenek a térburkolatok.

Aranyszabály most is, mint mindig: a megfelelő burkolat kiválasztása a megfelelő helyre, hozzá illő al- és felépítménnyel, a kívánt célnak megfelelően, és szakszerűen kivitelezve.Mivel a burkolt felület a kert egyik legnagyobb beruházása, ezt is érdemes szakemberre bízni.

Kerti burkolatok: komoly ajánlat …

Hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól a jó és a komolytalan ajánlatot? A döntési folyamatnak fontos része mindenképpen a referenciák begyűjtése. A részleteknek itt döntő szerepe van: miből és hogyan készül a később nem látható ágyazat, mennyire fagyállóak a javasolt anyagok, hogyan képzelik el a burkolat mintázatát, milyen módon lesznek kialakítva a csatlakozások és átmenetek a kert egyéb részeibe, stb. A jó szakember segít választani a számos lehetőség közül, támogat minket abban, hogy megtaláljuk a kert stílusához és a rendelkezésre álló költségvetéshez illő megoldást.

A megrendelt burkolat készítőjétől kérhetünk egy mintafelület elkészítését, így láthatjuk a gyorsaságot, minőséget és szakszerűséget.

A burkolatfajták kínálata még sohasem volt ilyen sokrétű, mint ma. Az ismert építőanyagok mellett, mint a terméskő és kavicsburkolat, növekvő trendet figyelhetünk meg a divatos anyagok területén. A legnagyobb előrelépést a beton tudja felmutatni, ami akár a jövő anyaga lehet.

Az összességében nagy anyagválaszték sok kerttulajdonost arra csabít, hogy egy egész gyűjteményt alakítson ki a burkolatfajtákból kertjében. Ez nem szerencsés: egyrészt nyugtalanítóan hat, másrészt előnytelen, ha a sokféle burkolat dominál a kertben.

Kerti burkolatok tervezése: mire figyeljünk…

A burkolatok megtervezésénél ismét végig kell gondolnunk, mi célból készítjük őket. Ha csak arról van szó, hogy száraz és tiszta lábbal jussunk el a kert egyik sarkából a másikba, vagy egyenes talajfelületet biztosítsunk a kerti asztalnak és székeknek, illetve hogy legyen parkolóhelye az autónak, akkor kis burkolt felület és olcsó térburkolat is elég lenne. De ebben az esetben is egységben kell gondolkodnunk: az utak, teraszok és terek hálózatot alkotnak, amely télen és nyáron is meghatározza a kert külalakját és karakterét.

Emellett meg kell különböztetnünk a járófelületeket a pihenő, étkező  és az egyéb funkcionális felületektől.

A házhoz vezető út alapján nyerjük első benyomásunkat a házról és a kertről. Burkolatának kiválasztásakor a méretek, ill. a ház külseje jelentős szerepet játszanak, hiszen a felületek arányait és az anyagválasztást össze kell hangolni az építészeti stílussal. A ház bejárati ajtaja előtti burkolat kialakításkor érdemes a praktikus szempontokat előtérbe helyezni a dizájn mellett: legyen elég hely mondjuk a babakocsinak, kerékpárnak, vagy a bevásárlószatyornak anélkül, hogy a teljes utat elfoglalnánk. Nem árt, ha könnyen takarítható felületet választunk és vigyázunk, hogy a burkolat a csapadék hatására ne váljon csúszóssá: ezért ide javasolt pl. a durva felületű terméskő, vagy tégla, amennyiben illik a homlokzathoz.

Amennyiben az utat kocsibehajtóval kombináljuk, a 19.század végi klasszikus megoldások szolgáljanak példaként.

Két lehetőség adódik: az egyenes behajtó párhuzamos a kijelölt gyalogos úttal, gyakran azonos anyagból, de különböző formátumú kivitelezéssel, ilyenkor a kétfajta burkolatot keskeny növénysáv választja el egymástól. A másik lehetőség a félköríves megoldás, amely mentén elegendő helyet lehet biztosítani a járművek leparkolásához is.

Parkolóhely kialakításakor figyelembe kell venni a gépkocsi helyigényét. Ha a járműből való kiszálláskor nem a virágágyásba, hanem burkolatra szeretnénk kilépni, legalább 5×2,5m-es parkolóhellyel kell számolnunk.

Speciális kerti burkolatok: a terasz ….

A terasz átmenetet képez a ház és a kert között. Nyáron a terasz a nappali bővítése a szabadba. A nappali  kialakításánál elsődleges szempont a családunk nagysága és életmódja.. A terasz méretének is célszerű alkalmazkodni ehhez. Kitűzésekor érdemes sablonszerűen elhelyezni az asztalt és a székeket, hogy lássuk, kényelmesen el lehet-e férni a rendelkezésre álló helyen.A terasz számára kijelölt hely legyen elég rugalmas ahhoz, hogy egyedül vagy társasággal is ki lehessen ülni kényelmesen. A burkolat kiválasztásakor ismét figyelembe kell venni a terasz és a ház közötti kölcsönhatást.

Az utak hozzá tartoznak a kertekhez.

Az út típusa és vonalvezetése befolyásolja a kert hangulatát: a nyílegyenes út teljesen másképpen hat, mint az ívelt; a semleges színek jobban illenek az összképbe, mint a feltűnő, tarka színek; a szegélyezett utak szabályosnak hatnak, a szegély nélküliek természetesnek. Az utak felosztják és tagolják a teret. A jól átgondolt vonalvezetésnek köszönhetően például a kisebb kert nagyobbnak látszódhat, a nagyobb kert pedig átláthatóbb lesz. A személyes ízlés és a kert stílusa dönti el, hogy milyen stílust választunk: az utak egyenesek vagy lendületesen kígyózóak.

Burkolatstílusok és lehetőségek:

Fontos tudni, hogy térburkolat építésénél a munkának több része van, melyek anyagát és díját általában külön-külön számolják a cégek:

  1. terep előkészítése
  2. szegélyezés
  3. burkolás

A választásnál végig kell gondolni, hogy milyen célra, mennyi időre tervezzük a burkolat létrehozását. A drágább burkolatok, mint a klinker vagy a terméskő megtartják értéküket és akár századok múlva is használhatóak maradnak. A fa ezzel szemben kevésbé időtálló, gyakran 10 évig sem bírja. Mivel ma már tényleg óriási a burkolatválaszték, csak irányadóként és a teljesség igénye nélkül nézzünk párat, áruk szerint növekvő sorrendben:

Faapríték, kavics, beton járólap, beton térkő, faburkolat, klinker, nagyméretű betonlap, terméskő lap (a kő fajtájától függően nagy lehet az árbeli szórás), tömbkövek.

Régen a burkolatok kiválasztásának szinte egyetlen irányadója a beszerezhetősége volt. Ma a kert megépítésével az a célunk, hogy megteremtsük saját kis világunkat, ezért az épület építészeti kialakítása játssza a döntő szerepet az anyagok megválasztásánál.

Szeretnénk azért néhány tanácsot adni az eligazodáshoz:

Betonból készült, rusztikus hangulatot imitáló burkolatokat nem szabad történelmi homlokzatokhoz csatolni, vagy nagy felületen alkalmazni.

Az új és régi kombinációja izgalmas lehet, de általában csak akkor sikerül, ha a tervezést és kivitelezést jó szakemberekre bízzuk.

Ha a ház erősen díszített, ajánlatos egyszerű burkolatot választani.

Ha a homlokzat és a burkolat ugyanolyan anyagból készül, érdemes őket elválasztani pl. egy keskeny kavics- vagy növénysávval.

Ha lehetőségünk van használt anyagokkal dolgozni, és ezek stílusukban illenek a környezethez, ne habozzunk. A használt anyagok sajátos, hagyománytisztelő hangulatot teremtenek.

Semmilyen más anyag nem illik annyira a környezetbe, mint a terméskő. A kőfelületek az idő múlásával változtatják színüket, nedvesen csillognak, nyáron meleget sugároznak. Használatuknál figyelembe kell venni a fagyállóságukat. Áruk a kitermelésük fajtájától, megmunkálásuktól és a rendelkezésre álló mennyiségüktől függ.

Mielőtt burkolatot választunk, nézzünk körül: a kertekben, közparkokban, belső udvarokban láthatunk jó és rossz példákat egyaránt. Ma már nagy választékban lehet hozzájutni magyar és külföldi kertészeti lapokhoz, ezekben is nagyon jó ötleteket találhatunk pl. az utak vonalvezetéséhez, a bejáratok kialakításához.

 

Kerti burkolatok 1 – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 619-2474