Kerti burkolat – Budai Kertcentrum

Kerti burkolat: az utak típusa, felépítése, vonalvezetése, burkolata és az épület stílusával való harmonizálása alapvetően határozza meg kertünk szépségét.

Az utak hozzá tartoznak a kertekhez.

Az út típusa és vonalvezetése befolyásolja a kert hangulatát: a nyílegyenes út teljesen másképpen hat, mint az ívelt; a semleges színek jobban illenek az összképbe, mint a feltűnő, tarka színek; a szegélyezett utak szabályosnak hatnak, a szegély nélküliek természetesnek. Az utak felosztják és tagolják a teret. A jól átgondolt vonalvezetésnek köszönhetően például a kisebb kert nagyobbnak látszódhat, a nagyobb kert pedig átláthatóbb lesz. A személyes ízlés és a kert stílusa dönti el, hogy milyen stílust választunk: az utak egyenesek vagy lendületesen kígyózóak.

Burkolatstílusok és lehetőségek:

Fontos tudni, hogy térburkolat építésénél a munkának több része van, melyek anyagát és díját általában külön-külön számolják a cégek:

  1. terep előkészítése
  2. szegélyezés
  3. burkolás

A választásnál végig kell gondolni, hogy milyen célra, mennyi időre tervezzük a burkolat létrehozását. A drágább burkolatok, mint a klinker vagy a terméskő megtartják értéküket és akár századok múlva is használhatóak maradnak. A fa ezzel szemben kevésbé időtálló, gyakran 10 évig sem bírja. Mivel ma már tényleg óriási a burkolatválaszték, csak irányadóként és a teljesség igénye nélkül nézzünk párat, áruk szerint növekvő sorrendben:

Faapríték, kavics, beton járólap, beton térkő, faburkolat, klinker, nagyméretű betonlap, terméskő lap (a kő fajtájától függően nagy lehet az árbeli szórás), tömbkövek.

Régen a burkolatok kiválasztásának szinte egyetlen irányadója a beszerezhetősége volt. Ma a kert megépítésével az a célunk, hogy megteremtsük saját kis világunkat, ezért az épület építészeti kialakítása játssza a döntő szerepet az anyagok megválasztásánál.

Szeretnénk azért néhány tanácsot adni az eligazodáshoz:

  • Betonból készült, rusztikus hangulatot imitáló burkolatokat nem szabad történelmi homlokzatokhoz csatolni, vagy nagy felületen alkalmazni.
  • Az új és régi kombinációja izgalmas lehet, de általában csak akkor sikerül, ha a tervezést és kivitelezést jó szakemberekre bízzuk.
  • Ha a ház erősen díszített, ajánlatos egyszerű burkolatot választani.
  • Ha a homlokzat és a burkolat ugyanolyan anyagból készül, érdemes őket elválasztani pl. egy keskeny kavics- vagy növénysávval.
  • Ha lehetőségünk van használt anyagokkal dolgozni, és ezek stílusukban illenek a környezethez, ne habozzunk. A használt anyagok sajátos, hagyománytisztelő hangulatot teremtenek.
  • Semmilyen más anyag nem illik annyira a környezetbe, mint a terméskő. A kőfelületek az idő múlásával változtatják színüket, nedvesen csillognak, nyáron meleget sugároznak. Használatuknál figyelembe kell venni a fagyállóságukat. Áruk a kitermelésük fajtájától, megmunkálásuktól és a rendelkezésre álló mennyiségüktől függ.
  • Mielőtt burkolatot választunk, nézzünk körül: a kertekben, közparkokban, belső udvarokban láthatunk jó és rossz példákat egyaránt. Ma már nagy választékban lehet hozzájutni magyar és külföldi kertészeti lapokhoz, ezekben is nagyon jó ötleteket találhatunk pl. az utak vonalvezetéséhez, a bejáratok kialakításához.

 

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Blogok – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 619-2474