Kert téliesítése lépésről-lépésre: A legfontosabb feladatok

Az ősz vége minden kerttulajdonosnak arról szól, hogy felkészítse kertjét a télre.

Sokan költöztek manapság családi házba, ezért számukra még új lehet, hogy miben is áll egy kert téliesítése.

Az alábbiakban a téliesítés legfontosabb elvégzendő feladatait mutatjuk be, amivel egyrészről megvédhetjük a fagyoktól az élőlényeket és dekor elemeket, másrészről pedig felkészíthetjük a kertet arra, hogy tavasszal minél könnyebben kapjon életre.

Íme, a kert téliesítésének legfontosabb lépései!

A kert téliesítése

A kert téliesítése alatt azt értjük, hogy minden olyan élő- és élettelen kerti elemet védelembe helyezünk, aminek arra szüksége van.

A legnagyobb problémát általában a fagy okozza: a vízcseppek bejutnak a repedésekbe, a fagynak köszönhetően pedig megnövekszik térfogatuk, így még nagyobb repedéseket idézve elő.

A növények számára természetesen nem a vízcseppek megfagyása jelenti a problémát, hanem maga a téli klíma. A hazánkban honos növények nem fagyérzékenyek, viszont vannak mediterráneumban honos, de nálunk is előszeretettel alkalmazott dísznövények, melyeknek – fajtától függően – az ültetés utáni első két évben takarni kell a tövét avarral, illetve a lombkoronát fátyolfóliával.

Ősz végi kerti feladatok elvégzése

Az egyik legfontosabb feladatunk az lesz, hogy összeszedjük a gyepről a lehullott faleveleket, ezek ugyanis megakadályozzák, hogy a fűszálak napfényhez jussanak – lényegében “megfojtják” őket.

Emellett a terméseket is érdemes összeszedni, hiszen azok is kárt tehetnek a tavasszal újra növekedésbe kezdő zöld gyepben.

Az avart komposztálhatjuk – ám nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, hiszen akár a növények védelmére is használhatjuk!

A kint maradó növények védelme

kert téliesítés

Erre az egyik legjobb módszer az, ha a gyepről összegyűjtött avart a növények tövéhez helyezzük, ugyanis ezzel megóvjuk őket a fagyoktól.

Emellett a növényt körülölelő földréteget is érdemes lehet kissé felkupacolni a növények tövénél, körülbelül 25-50 centiméter magasságig. 

Nem fagytűrő növények és egyéb kerti elemek téliesítése

kert téliesítése

A teraszon tartott, kaspóban nevelt növényeket, amelyeket el tudunk mozdítani, érdemes a házfal mellé húzni, és a cserepet körbevenni jutazsákkal vagy fátyolfóliával, majd kibélelni az anyagot avarral, hogy a gyökérzóna védve legyen a fagy ellen.

Sokan nem gondolnak bele, de nem csak a növények szenvedhetik meg a tartós fagyokat (jobban mondva a fagypont körüli ingadozást), hanem az egyéb kerti elemek is.

A nem fagyálló dekortárgyak és egyéb kerti kiegészítők ugyanis nagy veszélynek vannak kitéve azáltal, amit már fentebb is írtunk: a vízcseppek befolynak a hajszálrepedésekbe, a fagy következtében térfogatuk kitágul, ezáltal kiszélesítik a repedéseket. A hőmérséklet ingadozásával a folyamat újra és úr megtörténik, amíg a kerti elem egyszerűen széttörik.

Célszerű tehát azokat a dekorelemeket pincébe, garázsba vinni, amelyekben a fagyok kárt tudnak tenni.

A vízvezetékek víztelenítése és elzárása

Végül, de nem utolsósorban a vízvezetékek téliesítését is el kell végezni még az első fagyok előtt.

A vízvezetékek esetében ugyanaz a probléma áll fenn, mint a hajszálrepedéseknél: a benne folydogáló víz szétrepesztheti a csöveket.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy elzárjuk a fővezetéket (hiszen vízre már nem lesz szükség, a tél elég nedves lesz a növények számára), a csapokat pedig nyissuk meg, hogy minden pangó víz ki tudjon folyni, ezáltal a csövek teljesen kiürüljenek.

Amire különösen figyeljünk oda, azok a különböző kerti csapok, a medence, illetve az automata öntözőrendszer!

Kiegészítők a kert téliesítéséhez

Amennyiben meg szeretné óvni a kültéri növényeket és dekortárgyakat, és esetleg nincs lehetősége átteleltetni őket, célszerű lehet jutazsákokat vagy ahhoz hasonló egyéb kiegészítőket vásárolni, amelyek megakadályozzák, hogy bármi elfagyjon vagy szétfagyjon.

Ehhez érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink segítik a megfelelő kiegészítők kiválasztását.

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Kert téliesítése – Budai Kertcentrum Kft (BKC)  +36 30 458 7839