Kék magyal (Ilex meserveae) – Kertészet Budapest

 


A Kék magyal közepes méretű, örökzöld díszcserje. Az Ilex meserveae két magyalfajta keresztezésével jött létre, ezáltal egy szép és szívós hibrid alakult ki. Nevét kékes árnyalatú viaszos levelei után kapta. Élősövényként pompás dísze lehet kertünknek.


Botanikája:

A Kék magyal 2,5 méter magasra megnövő örökzöld cserje, melyet lassú növekedési erély jellemez. Hajtásai sötét bordó színűek, levelei fogazottak, bőrszerűek, kékeszöld árnyalatúak és átellenesen állnak. Jelentéktelen, apró, fehér virágai tavasszal nyílnak. A növény kétlaki, vagyis külön növényen találhatóak meg a porzós és a termős virágok. A hím- és nőivarú virágok egyaránt négyszirmúak, megkülönböztetni őket a porzó illetve a bibe megléte alapján lehet. A nőivarú bokrok ősszel hozzák élénkpiros színű terméseiket, amelyek akár a következő tavaszig is fennmaradhatnak. Termést csak akkor ad, ha a közelben található porzósfajta.

Környezeti igénye:

Napos és árnyékos helyen is jól érzi magát. Azonban árnyékos helyen kevésbé lesz dús, míg napos helyen igényli a rendszeres öntözést, ezért célszerű félárnyékos helyet választani neki. Vízigénye közepes, a laza, jó vízáteresztő talajokat kedveli. A rendszeres tápanyag-utánpótlást meghálálja. Az enyhén savas talajt kedveli, meszes talajba ültetve a leveli sárgulnak, az erezete viszont zöld marad. Betegségekre nem érzékeny.

Felhasználása:

Ültethető szoliter növényként is, díszes külseje miatt. Kiválóan alkalmas nyírott sövénynek.

Ültetése:

Nem szereti, ha később átültetik. Ültetéskor figyelni kell, arra, hogy az ültetőgödör mélysége, legalább akkora legyen, mint a cserép, amiből átültetjük, az átmérőjének legalább háromszor akkorának kell lennie. Ültetés után fontos a bőséges öntözés. Konténeres növények az év bármelyik szakában ültethetőek. Mivel kétlaki, ahhoz, hogy termést hozzon, fontos hogy 5-6 méteres körzetben legyen hímivarú bokor, 3-5 nőivarú bokorhoz javasolt 1 hímivarú.
Ha sövényként ültetjük, az ültetési távolság 0,9 méter.

Gondozása:

Különösebb gondozást nem igényel. Metszeni alakformálás céljából szükséges, amit tavasszal, az új hajtások megjelenése előtt célszerű elvégezni. A túl sok és a túl késői metszés ártalmas lehet, mivel eltávolításra kerülhetnek így a virágos hajtások.

Fajtakínálatunk:

Ilex x meserveae BLUE ANGEL

  • 1,5 – 2 méter magasra növő,
  • bőven termő nőivarú fajta.

Ilex x meserveae BLUE MAID

  • 1,5 – 3 méter magasra növő,
  • erős, felálló ágrendszerű nőivarú fajta.

Ilex x meserveae BLUE PRINCE

  • 2 – 3 méter magasra növő,
  • hímivarú fajta.

Ilex x meserveae BLUE PRINCESS

  • 2 – 3 méter magasra növő,
  • nőivarú fajta.

Ilex x meserveae HECKENSTAR

  • 1 – 1,5 méter magasra növő,
  • hímivarú fajta.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Kék magyal (Ilex meserveae) – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 458 7839


Kék Magyal - Kertészet Budapest