Fűmag vetése: Füvesítés a gyakorlatban és a fű ültetés szabályai

Magyarország kertjeinek szinte kötelező eleme a gondosan ápolt, szép, egyenletesen zöld gyep.

Éppen ezért minden kerttervezési és kertépítési munkálat során felmerül a kérdés, hogy vajon miként szeretnénk gyepet telepíteni a kertünkbe?

A két leggyakoribb megoldás:

  • Fűmag vetése
  • Gyepszőnyeg terítése

Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy melyik a legjobb megoldás, miként érdemes szakszerűen és eredményesen kivitelezni, és vajon hogyan biztosítható, hogy a gyep egészséges és szép maradjon hosszú távon is.

Fűmag vetése vagy gyepszőnyeg leterítése?

füvesítés

Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, ám könnyű köztük különbséget tenni és kiválasztani a saját igényeinkhez leginkább passzoló megoldást.

A gyepszőnyeg lerakás egy jóval egyszerűbben kivitelezhető füvesítési módszer, hiszen “csak le kell terítenünk”, ám van néhány olyan tényező, amire mindenképpen figyelnünk kell a folyamat során.

Nem mindegy ugyanis, hogy pontosan mennyi idő telik el a gyepszőnyeg teherautóról való lepakolása és leterítése között. Házhoz érkezése után maximum 24 órát hagyjuk összetekerve, hiszen amennyiben napok telnek el a leterítés előtt a gyepszőnyeg kiszárad, és fény hiányában elcsúnyul.

A fűmag vetéséről azt érdemes tudni, hogy nehezebb kivitelezni a gyakorlatban, mint a gyepszőnyeg lerakást, hiszen a fűmag vetésnél fontos odafigyelni, hogy egyenletesen szórjuk ahhoz, hogy mindenhol ugyanolyan sűrűségű legyen a gyepfelület.

Nagyban megkönnyítia munkát, ha fűmagvetőt használunk, ugyanis a segítségével csak arra kell figyelnünk, hogy mindenhova egyenlő mennyiségű fűmag kerüljön, de a fűmag vetés technikájával már nem kell foglalkoznunk.

Összességében a fűmag vetése egy költséghatékonyabb füvesítési módszer, mint a gyepszőnyeg lerakás – de a kivitelezése hosszadalmasabb és nagyobb odafigyelést igényel.

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy miként lehet szakszerűen elvégezni a fű vetését, lépésről lépésre.

Fű ültetés: Hogyan történik a fű vetése?

fű vetési ideje

1. A fű vetési ideje

Ahhoz, hogy a fűtelepítés sikerrel záruljon, nagyon fontos kiválasztani a megfelelő időpontot.

A füvesítés ideje a tavasz és az ősz – ekkor ugyanis sem a nyári forróság, sem a téli fagyok nem tudnak ártani a fiatal fűszálaknak.

Amennyiben a füvesítés tavasszal történik, célszerű azt az időpontot választani, amikor már biztosan nem várhatóak fagyok.

Erre a legalkalmasabb az április közepétől május közepéig tartó időszak, hiszen a föld már eléggé felmelegszik az ültetéshez, a fagy pedig már jó eséllyel nem tér vissza.

Az őszi időszakban a szeptember a legjobb hónap, hiszen ekkor már nincsen kánikula, de még nem kezdődött el a lombhullás, ami veszélyt jelenthet a fiatal fűszálakra.

2. A fűmag

A hobbikertészek gyakran azt hiszik, hogy a fűmagok között nincsen nagy eltérés.

Ez azonban nem igaz, az egyes keverékek között igen éles különbség figyelhető meg.

Amikor fűmag keveréket választunk, a legfontosabb szempont az, hogy a gyepet milyen körülmények között szeretnénk majd használni, és pontosan mire?

Ezek alapján létezik:

  • Kifejezetten szárazságtűrő fűmag (pl.: napos kertekbe)
  • Árnyéktűrő keverék (pl.: fák tövébe)
  • Nagy teherbírású fűmagkeverék (pl.: focipályákra)

Célszerű olyat választani, ami egy-egy specifikus igényt elégít ki.

3. A terület

A szép, egyenletesen zöld gyep egyik titka a terep megfelelő előkészítésében rejlik.

Az előkészítés az alábbiakat tartalmazza:

  • A víz elvezetése és öntözőrendszer telepítése (minél nagyobb a terület, annál fontosabb az automatikus vízellátás)
  • Földcsere vagy gyomtalanítás
  • Tereprendezés (a terület egyenletességének kialakítása)
  • Talaj tápanyagokkal történő feltöltése (a fűmagok növekedéséhez elengedhetetlen táptalaj kialakítása, például speciálisan fűmag vetéshez kapható ‘Starter’ műtrágyák)
  • A talaj előkészítése (a tömörödött talaj fellazítása)

Amennyiben ezeket megtettük, nem maradt más hátra, mint a fű ültetés!

4. Fűmag vetés

Ügyeljünk arra, hogy a fűmag egyenletesen kerüljön a földre, az egyenletes elszórásához célszerű fűmagvetőt használni.

Amennyiben megtörtént a fűmag vetés, a földön heverő magokat célszerű lehengerelni.

A bedolgozás után egy indító trágyázást kell végezni.

Amint ezzel megvagyunk, a legfontosabb feladatunk a fűmagok öntözése lesz.

Az első hónapban folyamatosan nedvesen kell tartani a földet, ami napi 2-3 locsolást is jelenthet. Ezt a legtöbben automata öntözőrendszerrel teszik, de slagra szerelhető szórófejjel is ugyanolyan jó munkát végezhetünk. 

Ahogy a fűmag vetésnél, úgy a locsolásnál is igen fontos, hogy a vizet egyenletesen oszlassuk el – mindenhova jusson elegendő folyadék a fűszálak optimális növekedéséhez.

Ha ez sikerül, két héten belül kibújnak az első fűszálak – a fűmag kelési ideje általában 12-14 nap.

Fontos még kímélni a frissen vetett területet a taposástól, mert megsérülhetnek az éppen kihajtó fűszálak, és emiatt nem lesz szép egyenletes a vetés.

Mikor történjen az első fűnyírás vetés után? Erre akkor van először szükség, mikor a gyep eléri a 10 centiméteres magasságot, és a fűszálak elkezdenek egymásra lógni. Az első nyírások alkalmával nagyon fontos, hogy még ne terheljük túlságosan a fiatal gyepet, célszerű tehát kizárólag akkor a gyepen tartózkodni, amíg a fűnyíró működésben van.

A fűnyíráshoz ebben a cikkünkben adunk további útmutatást.

Amennyiben megfogadjuk ezeket a tanácsokat, szinte biztosak lehetünk benne, hogy egy nagyon szép, egyenletes zöld terület vár majd minket nap mint nap.

fű ültetés

Fűmag ára és beszerzése

Amennyiben fűmagot vásárolna a fütelepítéshez, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink minden eszközükkel elősegítik a megfelelő fűmag keverék és kiegészítők kiválasztását.

Amennyiben pedig a különböző fűmagok áráról és fajtáiról tájékozódna, tekintse meg Termék keresőnket, ahol a ‘fűmag’ kulcsszó beírásával azonnal láthatja az aktuális készletet méretekkel, minőséggel és árakkal.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Fűmag vásárlás – Budai Kertcentrum Kft (BKC)  +36 30 458 7839