Közönséges füge: A fügefa csemete ültetése, metszése, ára

A füge az egyik legrégebb óta termesztett növény.

A fát, amin terem szintén fügének nevezik, de fügefa vagy közönséges fügeként is ismerhetjük.

Alapvetően a mediterrán éghajlatú helyeken terem, hiszen a szubtrópusi, trópusi éghajlatot kedveli.

Bár itthon nem feltétlenül ez az éghajlat a jellemző, de hazánkban is nagy számban megtalálhatóak a füge csemeték és fügefák, hiszen a forró nyarak miatt Magyarországon is megélnek.

Mit érdemes tudni a közönséges fügéről, hogyan történik a fügefa ültetése, gondozása, metszése, mire használják a termését, illetve mit érdemes tudni a beszerzéséről és honnan érdemes tájékozódni a fügefa áráról? 

A közönséges füge

A fügefa hazánkban és Európa déli részén alacsonyabb termetű (maximum 3-9 méter), de mérete akár a 10-12 métert is elérheti más területeken – típustól függően.

Kutatások bizonyították, hogy az ember több, mint 10.000 éve termeszti valamilyen formában, ezáltal a füge egyik legrégebb óta termesztett táplálékunk és növényünk.

Termésében rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem található, igen gazdag például kalciumban, káliumban, vasban, foszforban, valamint A-vitaminban.

Füge termése és felhasználása

Sokan nem tudják, de a füge termése nem csak egy darabból áll, ugyanis ha közelebbről is szemügyre vesszük, észrevehetjük a sok apró termés sokaságát.

közönséges füge

A fügefa termése húsos, ehető, nem mellesleg pedig nagyon finom.

Fogyasztásakor azonban igen erős hashajtó hatást fejt ki, ezért célszerű mértékkel fogyasztani – nagy segítség lehet az emésztési zavarok kezelésében. 

Emellett rengeteg emésztést elősegítő, nyugtató, gyulladásgátló és méregtelenítő bioaktív anyagot tartalmaz, tehát rendkívül egészséges növénynek számít.

Köptetőként is remek, a köhögést csillapítja. Nem hiába használják előszeretettel a különböző köptető készítményekben.

A cukorbetegség gyógyításában is előszeretettel használják a kutatók és orvosok.

Füge csemete ültetése

A füge – mivel mediterrán növény – a napos helyet szereti, ezért ilyen helyre érdemes ültetni. Amennyiben kertünk nem rendelkezik megfelelő területtel, az “espalier” nevű gondozási módszert is alkalmazhatjuk, amely során fehér fal mellé ültetjük, hogy a fal extra napfényt és meleget verjen vissza, így megteremtve az ideális klímát a növénynek.

A talajra igen igényes, ezért nutriens-gazdag, jó vízelvezetésű földbe kell ültetni, ami a füge csemete esetében 6-6,5 pH közötti értékkel rendelkezik, majd mikor a füge fává cseperedik, már az 5,5 és 8-as közötti pH-t is elviseli.

A fügét sok más fához hasonlóan tavasszal érdemes ültetni, legalább 5 méterre a kertben található többi fától.

Az ideális ültetési mélységet az fogja meghatározni, hogy a gyökérzet és a törzs hol találkozik. Ezt a pontot általában egy viszonylag éles színváltás jelzi, de ennek a pontnak 5-10 centiméterrel mélyebbre kell kerülnie, mint a földfelszín – az ültetőgödör méretét tehát ezek szerint érdemes meghatározni.

A friss fa gyökerét az ültetéskor érdemes úgy igazítani, hogy szerteágazzanak – az elegyengetést viszont fokozott óvatossággal kell megtenni, nehogy sérülés keletkezzen a füge csemeték sérülékeny gyökérzetében.

Az ültetést követően jó alaposan be kell öntözni a növényt.

Fügefa gondozása

fügefa ár

Az öntözést folytatni kell, amíg a növény fiatal, hiszen ekkor még nem olyan kiterjedt a gyökérrendszere, hogy saját maga tudja fedezni a vízigényét.

A vízigény és a talajigény legjobb értékmutatója a fügefa növekedése. Amennyiben a növény több, mint fél métert növekszik évente, abban az esetben nincs szüksége extra ellátásra.

A fél méternél alacsonyabb növekedés esetében viszont nitrogént is érdemes lehet neki adni, körülbelül 1 kilót téltől nyárig elosztva 4-5 részre. 

Ha túl kevés vizet kapnak, akkor levelük besárgul és leesik – ez esetben érdemes talajtakarót, mulcsot alkalmazni a vízvisszatartás miatt.

Amint megerősödik a gyökérzetük, már csak heti egyszer szükséges öntözni a fügefát.

Trágyára csak a növénytartóban nevelt fügéknek van szüksége.

Metszése

A fügefa metszése egyáltalán nem bonyolult, hiszen termékenységéhez nem igényel metszést, de formája alakítható.

Ezt az inaktív időszakban kell megtenni, amikor nem hoz terméseket. A füge nyáron terem, esetenként és típustól függően akár kétszer is.

füge csemete ültetése, metszése

Bár a termést nem befolyásolja a metszés, azonban az elszáradt, törött vagy fertőzött ágakat érdemes mindig eltávolítani róla, sőt, az egymást keresztező gallyakat is érdemes visszavágni.

Betegségei és kártevői

A füge legnagyobb ellenségei a madarak, ugyanis nem csak a füge termését, de a leveleit, rügyeit is előszeretettel fogyasztják.

Emellett a darazsak és a takácsatka is megtámadhatja, mert ahogy a gyümölcs érik, úgy egyre nagyobb cukortartalommal rendelkezik.

Ez ellen saját, házilag készített módszerekkel is védekezhetünk, de a kertészetekben is találhatunk megoldást a betegséges és kártevők ellen.

Hol érdemes beszerezni a növényt, és honnan tájékozódhat a fügefa áráról?

Fügefa ár

Amennyiben közönséges füge csemete, fügefa vásárlás előtt áll, mindenképpen egy kertészet meglátogatását ajánljuk!

A Budai Kertcentrum Kft. telephelyén például igen széles a fügefa kínálatunk. Növényeinket megvásárolhatja különböző méretekben, fügefa árainkról pedig mind a weboldalunkon, mind pedig a telephelyünkön tájékozódhat.

A fejlécben látható lefelé, felfelé nyilakra kattintva sorrendbe állíthatja a listában szereplő termékeket. 

Pl: – ABC sorrendbe teheti ha csak egy fajtára kíváncsi, vagy ár szerinti növekvő, csökkenő sorrendbe sorakoztathatja.

Ha máshogy szeretne keresni, vagy más termékre kiváncsi kérem kattintson át a termékkereső fülre, ahol a teljes készletünk fent van.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Budai Kertcentrum Kft (BKC)

+36 30 458 7839