Tervezzünk kertet – Budai Kertcentrum

Az év bármelyik időszaka alkalmas arra, hogy tervezzünk kertet, de a legideálisabb mindig a tavaszt megelőző időszak.


Amikor eljön a tavasz, elolvadt a hó, kibújtak az első virágok, és egyre nagyobb késztetést érzünk arra, hogy kimenjünk a szabadba és körülnézzünk tennivalók után. Valóban ilyenkor van itt az ideje, hogy a meglévő adottságokon változtassunk, vagy egy új házhoz új kertet teremtsünk.

És igen, ilyenkor lehangoló látvány tárul a szemünk elé. A fű sárga és foltos, a növények kopaszok, sár van… de minket lelkesít a tettvágy – és a televíziós műsorok, ahol a semmiből varázsütésre, 2 nap alatt mesebeli kertet teremtenek az alkotók.

Azért ez nem ilyen egyszerű. A kerttervezés folyamatához kétféleképpen foghatunk hozzá: megpróbáljuk saját magunk, vagy megbízunk kerttervező szakembert és kivitelező céget a megvalósításhoz.

Tervezzünk kertet: Melyek azok a kerttípusok, melyeket magunktól is megtervezhetünk? 

Ezek általában a családi ház és nyaralókertek. Elolvashatjuk szakkönyvekben a kerttervezés lépéseit, melyeket megvalósítani kis térben, sík területen nem tűnik nehéznek. Készíthetünk „kedvencek listáját” a szakkönyvekben található vagy barátoknál látott növényekről és beszerezhetjük őket a kertészetekben. Ezek ültetéséről és igényeiről a kertészetek szakemberei tudnak felvilágosítással szolgálni.

Abban az esetben, ha komolyabb burkolatokra, támfalakra, lépcsőkre van szükség, vagy nagyobb kerti építményeket szeretnénk, érdemes szakember segítségét kérni.

Mindkét esetben ugyanazokkal a folyamatokkal indul a tervezés.

Tervezzünk kertet: az első lépések …

Első lépésben figyeljük meg, mérjük fel az adottságokat:

  • milyen fekvésű a telek?
  • mennyit, mikor és hol süti a nap?
  • vannak-e nagy árnyékos felületek?
  • milyen meglévő növények, fák vannak a kertben?
  • ezek közül mit akarunk feltétlenül megtartani, melyektől szabadulnánk meg inkább?
  • milyen igényeink vannak a kerttel kapcsolatban?
  • milyen funkciókat alakítanánk ki?
  • a szomszédoknál mit akarunk és mit nem akarunk a jövőben látni? (Szeretnénk például eltakarni egy nagy tűzfalat az egyik oldalon, de a másik oldalon szinte a mi kertünk része is egy szép diófa, vagy fenyő nagy lombtömege.)

Gondoljuk végig, hogyan, milyen ritmus szerint élünk? Mi az a hangulat, ami megragad bennünket egy-egy utazás során? Írjunk le mindent, amire vágyunk.

Nyüzsgő kerti partik hangulata? Esetleg csöndes, növények között megbúvó zugok, ahol olvasni és elmélkedni lehet? Szeretnénk-e nyáron egy szabadtéri ebédlőt illatos virágok között, árnyékos lugas alatt? Vagy inkább egy park hangulata áll közelebb hozzánk, séták a réten, foci a gyerekekkel, esti tábortüzek?

Ha ezzel megvagyunk, kérjük meg családtagjainkat, ők is írják le igényeiket, vágyaikat a kerttel kapcsolatban. Lehet, hogy meg fogunk lepődni… de közelebb is kerülünk majd egymáshoz, míg eljutunk a végleges változathoz.

A kerttervezés egyik legfontosabb része – hogy pontosan tisztában legyünk azzal, milyen hangulatot szeretnénk.

Ekkor még ne törődjünk azzal, hogy mire telik, tegyünk úgy, mintha korlátlan anyagi forrásokkal rendelkeznénk, ideális telekkel és tökéletes szomszédokkal.

Tervezzünk kertet: készítsünk listát …

Ezután készítsünk listát arról, hogy mire van szükségünk az álomkerthez. Ne maradjon ki semmi! Szükségünk van egy szerszámtárolóra, mert már nincs hely a garázsban. Kell egy kis játszótér a gyereknek. Szükség van egy falazott kerti csapra, ami alá oda lehet tenni a vödröt. Szeretnénk trambulint, veteményeskertet, kell egy hely, ahol lemossuk az autót, gyümölcsfás rész a nagyinak, hintaágy a nagypapának, kerti grill, ha jönnek a barátok, stb.

Kezd összeállni a dolog! A fejünkben él egy hangulat a tökéletes kertről és összeszedtük hozzá a funkciókat. Jöhetnek a tévéműsorok, magazinok, ismerős kertek – ahol kiválaszthatjuk a stílust, melyben jól érezzük majd magunkat. Ez fogja a későbbiekben tükrözni, hogy mi szerez örömet nekünk, így mutatjuk meg magunkat a világnak, mely házunk-kertünk látványa alapján szerzi első benyomását rólunk.

Tervezzünk kertet: a stílusok …

Alapvetően kétfajta stílus közül kell választanunk: formális külsőt szeretnénk, azaz kifinomult kertet, ahol egyenes vonalak uralják a teret, vagy egy oldottabb, természetesebb látványt, melyben az ívelt formák, vonalak dominálnak.

Akár mindkét stílust alkalmazhatjuk egyszerre is: az előkertbe illik a formális stílus, mivel a kert hátterében a ház áll, épített, szögletes vonalaival, míg a hátsó kert a pihenést, kikapcsolódást szolgálja, ahol megnyugtatja a szemet a természetes látvány, tájba illő hangulat.

És most menjünk ki a kertbe, álljunk meg középen és döntsük el, hogy ebből a kívánságlistából mi az, amire most azonnal szükségünk van, mi az, aminek ki kell alakítani a helyét, de ráér, és mi az, amiről egyelőre le kell mondanunk.

Szakember kell-e …

Attól függően, hogy a lehetőségeink között mely funkciók és kertépítészeti megoldások szerepelnek, eldől, hogy mi az, amit magunk is meg tudunk valósítani, és mi az, amihez szakember segítségét kell igénybe vennünk.

Alapvetően igaz, hogy nagyobb értékű ingatlan esetében mindenképp megéri kerttervező és –építő szakembert keresni, mivel egy komoly házhoz egy komoly kert illik. Anélkül disszonáns és groteszk lesz.

Ahhoz, hogy kertünk valóban olyan legyen, amilyet elképzelünk, nagyon fontos, hogy a kerttervező megismerjen minket és az igényeinket. Ha a fentiekben leírtakat betartottuk, és valóban átgondoltuk amit szeretnénk, ez nem lesz nehéz.

Még ha nem is az egész munkát végzi szakember, sok dologban segíthet: a különböző funkciók helyének kitalálásában, az anyagok és növények kiválasztásában, stb.

Hol találjunk kerttervezőt?

Kérdezzük meg barátainkat, ismerőseinket, hogy van-e köztük olyan, aki már terveztetett kertet és elégedett az eredménnyel. Nézzük meg mi is a kertet, és döntsük el, meggyőz-e bennünket a látvány.

Ha erre nincs lehetőségünk, nagyobb kertépítő cégek honlapjain érdemes referenciákat nézni, közülük választani és tőlük tanácsot kérni. A jobb cégek általában jó és gyakorlatias tervezőkkel dolgoznak együtt, akiknek megfelelő a tudása és a tapasztalata.

A lakberendezési és kertészeti szaklapokban is gyakran látni kerttervezői cikkeket, munkákat, amelyek magukért beszélnek.

Árajánlat kérés során mit várhatunk el a kerttervezőtől:

Legyen meggyőző, értse az elképzelésünket és érezzük rajta, hogy azt szakmailag meg is tudja valósítani. Tudjon mutatni referenciamunkákat, fényképeket, kertterveket, esetleg elégedett megrendelőket.

Tervezzünk kertet: Miből áll egy minimális kertterv?

Ez egy vázlatterv a tér kialakítására, kerti építmények (burkolatok, szükség szerinti rézsűk vagy támfalak és lépcsők) helyének meghatározása, a kert funkcionális részeinek elkülönített ábrázolása. Rajta vannak a nagyobb fák és örökzöldek (meglévő és tervezett), a gyep, és a növénycsoportok. A vázlatterv kis összegbe kerül, melyet érdemes a kertre szánni, mielőtt elkezdünk össze-vissza ültetgetni. Ezzel már el lehet menni egy kertészetbe, ahol az eladók tanácsai alapján meg lehet vásárolni hozzá a növényeket, és a megtervezett koncepció alapján lehet telepíteni őket.

Ahol nagyok a szintkülönbségek a kertben és nagyobb földmunkákra van szükség, egy részletesen kidolgozott tervdokumentációt kell megrendelni, amely geodéziai felmérésből, rétegvonalas helyszínrajzból, tereprendezési tervből és földtömeg számításokból áll. Ez egy kitűzési és burkolattervvel folytatódik, majd öntözőrendszer-szóráskép terv és növénykiültetési terv követi. Tartalmaz még részletrajzokat, metszeteket a kerti építményekről, burkolatokról, és perspektivikus rajzokat a kert egyes részeiről, bemutatva azok képét 5-10 év múlva egy-egy nézőpontból nézve.

Méretkimutatások, számítások, anyaglisták (öntözőrendszer és növénylista) is részét képezik. Tartalmazza a kivitelezéshez szükséges részletes költségvetési kiírást és a későbbi fenntartási útmutatót.

Igazi mérnöki munka! Ára általában a teljes kivitelezési munkák 5-10%-a.

Felmerül persze a kérdés, hogy megéri-e ennyi pénzt a tervezésre szánni. Nyilván az ingatlan és a kert igényességétől is függ, de az a lényeg, hogy a kivitelezés során átalakítani valami elképzelést amiatt, mert nem lett megtervezve és jóváhagyva, jóval többe kerülhet mint 5-10%.

Ráadásul egy nagy munkára árajánlatot se lehet kérni konkrét terv, költségvetés és növénylista nélkül.

Mérlegelni kell azt is, hogy egy igényes munkánál a kivitelező cégek a kerttervezés díját sokszor jóváírják a kivitelezési árajánlatban, mivel az õ érdekük is, hogy elnyerjék a megrendelést, ill. a feltételek egzakt tisztázása.

Mennyire növelheti egy ingatlan értékét egy jól megtervezett kert?

Eladás és felértékelés esetén nagyon! Nemcsak az első benyomásban, hanem a nehezedő ingatlanpiacon a vásárlási döntésekben is fontos szerepet játszik a kert. Általában az ingatlan és az épület értékének maximum 10%-át tudjuk a kertre költeni, de sokszor ez csak 5%. Az ingatlan teljes értékét viszont jóval több mint 10%-kal növeli egy komoly kert, ráadásul egy ingatlant kert nélkül eladni vagy kiadni jó áron szinte lehetetlen.

A kert életforma, jövőbeni életünk része. Érdemes jól átgondolni, megvalósítását szükség szerint ütemezni. Egy kert soha nincs teljesen kész, ezért mindig része lesz hosszú távú terveinknek.

Kerttervezésben gondolkodik? Készséggel állunk rendelkezésre tanácsainkkal, kerttervezési szolgáltatásainkkal.

 

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Kerttervezés – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 619-2474