A tiszafa a sövények királynője

A tiszafa (Taxus baccataegy) klasszikus sövénynövény.

Bírja az árnyékot, a napos helyet, betegségekkel szemben ellenálló, kiválóan metszhető, alakítható. Sűrű, mélyzöld leveleivel, ősszel pedig piros terméseivel díszít.

Ha valaki nem szeretne terméseket látni, elérhetőek meddő fajtái is. Nagy előnye, hogy “örök darab”-nagyon hosszú életű, kifejezetten egészséges, és ha egyszer elérte a kívánt méretet, nagyon könnyű fenntartani a formát.

A tiszafának a mai Magyarország területén két őshonosnak vélt előfordulása van. Ezek közül az egyik a Bükkben található, ahol több helyen elszórva van jelen. A másik előfordulása a Déli-Bakonyban található. Ez a „Szentgáli tiszafás”-ként ismert állomány.

A tiszafát, mint az örök élet szimbólumát ültették kápolnák, templomok és temetők kertjébe, különösen északnyugat Franciaországban és Nagy-Britanniában. Olykor a kolostorkert közepére is tiszafát ültettek, de falvak főterein is találkozunk vele, ahol a tanácskozásokat tartották és a település fontos ügyeiben döntéseket hoztak.

Ma az igen szerény mennyiségben rendelkezésre álló tiszafát elsősorban a faszobrászatban és dísztárgyak készítésére használják (faragott vagy esztergályozott kivitelben). Rajzolata, színe, tartóssága és rugalmassága alapján a tiszafa a világ legértékesebb fái közé tartozik.

Igényei

Talajra igénytelen, a hideg teleket és forró nyarakat egyaránt jól viseli. Teljesen télálló és szárazságtűrő. Átlagos talajt kedveli, természetesen a tápanyagban gazdag talaj nem hátrány. Akár tűző napos vagy árnyékos helyen is kitűnően viselkedik. Nagyon egészséges, szívós növény. Kórokozóra, kártevőre nem érzékeny.

Metszése

A nyírást, akár ifjítást nagyon jól tűri. Évente kétszer érdemes metszeni, tavasz elején – márciusban, és nyár végén – szeptemberben, így folyamatosan sűrű, tömött, mélyzöld lombfelületet fejleszt.

Felhasználása

Mivel jól formázható, széleskörűen alkalmazható. Ideális szoliterként is vagy sövénynek telepítve ha nincs időnk a gyakori tápanyag-utánpótlásra, rendszeres nyírásra, permetezésre, viszont egy igazán szép, sötétzöld sűrű sövényt szeretnének.

 

Tiszafa mérgezősége

A tiszafa augusztus-szeptemberben érő húsos, élénkpiros termése, 8-15 mm hosszú magköpenyt fejleszt, melynek belsejében található a növény magja.

A mag szétrágva epe keserű, ezért nem nyelik le a gyerekek. A piros magköpeny nem tartalmaz mérgező anyagot, ehető, finom (pálinkát készítenek belőle) és ha a gyermek véletlenül szájába veszi a termést és szétrágás nélkül lenyeli minden mérgezés nélkül végigmegy az emésztőrendszeren. A magot szétrágva biztosan kiköpi a keserű íze miatt, ahhoz, hogy mérgezés történjen, legalább egy marékkal kellene megenni az extrém keserű magokból.

A Hampton Court palota tiszafái

A Hampton Court-palota (Hampton Court Palace) egy angol királyi palota Londonban, Richmond upon Thames kerületben, a város központjától 18.5 kilométerre délnyugati irányban a Temze partján.

A Tudor-kori építészet gyöngyszeme, amely VIII. Henrik kedvenc lakhelyeként vonult be a köztudatba.

Az impozáns park a geometrikus barokk kert szinte valamennyi ismérvét felvonultatja. Vannak itt sugarasan szétfutó hársfasorok (allék), szökőkutak, mesterséges tavak, márványszobrok, virágokkal teleültetett süllyesztett kertek, és  formára nyírt tiszafák által övezett sétányok.

A sok  másik érdekesség között az egyik leglátványosabb, a palotától északra található, élő sövényből kialakított kerengő (The Maze). A tiszafa-labirintust 1690-ben készítették III. Vilmos és udvara szórakoztatására. A sövényfal 2 méter magas, mintegy 800 méter hosszan tekereg, nagyjából 1350 négyzetméter területet fed le, s átlagosan 20 perc alatt lehet megtalálni a közepét.

Bővebb információkért, ültetési útmutatóért, tekintse meg a tiszafáról szóló oldalunkat! KATT

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

További kérdése van? Írjon nekünk!

14 + 3 =

Baráti üdvözlettel,
A Budai Kertcentrum Csapata
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458-7839;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu