A legpraktikusabb sövénynövény

A kert egyik legmeghatározóbb része, a sövény. Ez természetesen nem meglepő, hiszen egy gondozott, akár egész évben zöldellő sövény az egész kert hangulatát alapvetően befolyásolja. Nem csak a kert dísze lehet, hanem számos más funkcióval is rendelkezik, akár egy erkélyen, vagy teraszon is.

A sövények funkciói

A sövény mint növényalkalmazási típus, nagyon hasznos szerepet tölthet be egy magánkertben, teraszokon vagy közterületen.

Térhatárolás, tagolás – a kert „szobásítása”

A különböző funkciójú kertrészek kialakítására, elválasztására. Akár éttermek aszatlainak elhatárolására, kuckósabb hangulat érdekében.
Ilyen esetben gyakran használnak akár szegélyező típusú, alacsonyabb sövényeket.

A belátás akadályozása, az intimitás biztosítása

Az egyik legfontosabb funkció a kert intimitásának biztosítása, a kert eltakarása a kíváncsiskodó tekintetek elől. Ugyanakkor a sövény elnyeli a fényt, tompítja a zajokat: Különösen városi környezetben lévő kerteknél vagy teraszoknál hasznos igazán ez a funkció, a gépjárművek által okozott fénye és zajokat csillapítja.

Széltől való védelem

A szélerő mérséklése jelentősen javítja egy sövények által határolt kert mikroklímáját.

Levegőtisztítás, páratartalom-növelés

A levelek nedves felületén megtapadnak a légszennyező anyagok, ezáltal egy sövény tisztítja a levegőt, folyamatos párologtatással növeli a páratartalmat.

Sövény mint kerítés – védősövények

Egy tüskés, tövises sövény használata sokszor sokkal nagyobb védelmet tud nyújtani, mint bármiféle kerítés.

Díszítés

Választhatunk extra díszítőértékkel rendelkező növényt sövényünk kialakításához.
A sövények szabályos formájuk mellett, díszíthetnek őszi lombszínnel, virágokkal, termésekkel, levéltípussal, különleges formával.

Ha praktikus sövény, akkor babérmeggy

 • örökzöld
 • gyors növekedésű
 • fényes, élénkzöld színű szép levélformájú növény
 • jól nyírható
 • nagyon szívós
 • napra, félárnyékba tökéletes
 • télálló
 • kórokozók, kártevők ellen rezisztens

• Örökzöld


Egy kertnek mindig vannak olyan részei, ahol a belátás megakadályozása kiemelt fontosságú. Pl. utcafronthoz közel lévő ablakok, medence mellett, stb.
A babérmeggy télen-nyáron ugyanúgy zöld, sosem kopasz.


• Gyorsan nő


Sok előnyös tulajdonsága mellett gyors növekedése és örökzöld, fényes, elegáns levelei teszik az egyik legkedveltebb sövénynövénnyé.
Az évente ajánlott kétszeri (tavaszi, nyári) metszés mellett is átlagosan 40 cm-t nő az ültetés utáni begyökeresedési fázis után.

 

 • Univerzális

A babérmeggy  fényes, szép formájú leveleinek köszönhetően egyaránt illik a romantikusan színes, virágos, illatos, tájképi, illetve a letisztult, modern,  kevesebb növényfajt alkalmazó kertekbe.

 

 • Télálló

A babérmeggy sok fajtáját alkalmazhatjuk a kertben, de mindegyik fajtája télálló. Az ültetés utáni első télen javasolt a növény gyökerét szalmával vagy avarral takarni, a lombját fátyolfóliával beborítani. A későbbi teleken előfordulhat, hogy nagy hidegekben lebarnulnak a felső levelek, de tavasszal ezek letisztogatása után ismét egészségesen hajt ki.

 

 • Egészséges

Gyakorlatilag nincs kártevője. Párás, hűvös, árnyékos helyen előfordulhat gombabetegség, a szorosan egymás mellé ültetett növények között.

 

Kertészetünkben ezeken túl még számos sövényfajta elérhető, amik kiválasztásában, bemutatásában bizalommal számíthat a munkatársaink szakértelmére!

Reméljük, hogy örömmel fogadhatjuk Önt, a Budai Kertcentrumban, hogy segíthessünk a legjobb választásban!

 

Kérjen tőlünk segítséget üzenetben! Kérdezzen bátran, és mi az Ön igényeinek megfelelően adunk szaktanácsot sövénytelepítéssel kapcsolatban!

15 + 3 =

 

Baráti üdvözlettel,

A Budai Kertcentrum Csapata