Babérmeggy ‘Novita’ 10L, 80/100cm

9 500 Ft

Prunus laurocerasus ‘Novita’ – Novita babérmeggy
10 literes konténerben, a növény 80/100 cm magas.
Sövényként 80 cm tőtávolságra ajánlott ültetni.

Ha praktikus sövény, akkor babérmeggy:

  • fényes, élénkzöld színű, szép levélformájú növény
  • örökzöld
  • gyors növekedésű (évente kétszeri visszavágás mellett is 40cm-t nő)
  • jól nyírható
  • nagyon szívós
  • napra, félárnyékba tökéletes
  • télálló
  • kórokozók, kártevők ellen rezisztens
Kategória: Címke:

Babérmeggy

Általános tudnivalók a babérmeggyről, gondozási tanácsok:

• A Novita babérmeggy 4-5-6m magasra nő hosszútávon, de jól nyírható, formázható.
• Napos, félárnyékos helyre ajánljuk.
• Talajra igénytelen, közepes vízigényű.
• Tökéletes sövénynövény.
• Örökzöld
Egy kertnek mindig vannak olyan részei, ahol a belátás megakadályozása kiemelt fontosságú. Pl. utcafronthoz közel lévő ablakok, medence mellett, stb. A babérmeggy télen-nyáron ugyanúgy zöld, sosem kopasz.

• Gyorsan nő
Sok előnyös tulajdonsága mellett gyors növekedése és örökzöld, fényes, elegáns levelei teszik az egyik legkedveltebb sövénynövénnyé. Az évente ajánlott kétszeri (tavaszi, nyári) metszés mellett is átlagosan 40 cm-t nő az ültetés utáni begyökeresedési fázis után.

• Télálló
A babérmeggy sok fajtáját alkalmazhatjuk a kertben, de mindegyik fajtája télálló. Az ültetés utáni első télen javasolt a növény gyökerét szalmával vagy avarral takarni, a lombját fátyolfóliával beborítani. A későbbi teleken előfordulhat, hogy nagy hidegekben lebarnulnak a felső levelek, de tavasszal ezek letisztogatása után ismét egészségesen hajt ki.

• Egészséges
Gyakorlatilag nincs kártevője. Párás, hűvös, árnyékos helyen előfordulhat gombabetegség, a szorosan egymás mellé ültetett növények között, de félárnyékos, napos helyen, ahol körüljárja a növényt a fény és a szél, az ajánlott 80cm-es tőtávolságra ültetve egyáltalán nem jellemző.

• Ültetési útmutató:
A babérmeggyet sövénynek telepítve 80cm tőtávolságra ültessük egymástól. Más növények mellé ültetve is hagyjunk kb. 1m távolságot köztük.
1. Ültetés előtt fél órával alaposan öntözzük be a töveket, hogy a gyökérlabda teljesen átnedvesedjen.
2. Ültetéskor akkora gödröt ássunk, hogy a növény gyökere körül majd minden irányból 15cm földkeverék kerülhessen.
3. A gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog.
4. A gödörből kikerülő talajt keverjük össze:
a. örökzöld virágfölddel – kb. 50%-os arányban,
b. komposztált marhatrágyával, 90% földkeverék (=örökzöld virágföld+gödörből kikerülő föld) + 10% komposztált marhatrágya (vagy kerti komposzttal)
Ezt a két összetevőt mind úgy keverjük a talajhoz, hogy teljesen homogén elegyet kapjunk. Ez az ültetőközeg tökéletesen biztosítja a talajéletet, a mikroorganizmusok aktivitását, a talaj biológiai egyensúlyát, így a növényünk erős kondíciójú, egyenletesen fejlődő lesz.
5. Tegyük a növényt az ültető-gödörbe és töltsük fel a kikevert ültetőközeggel úgy, hogy a törzs legalsó része kerüljön a gödör szélével egy szintbe, később a gyökerek ne kerülhessenek a föld felszíne fölé, de túl mélyre sem szabad ültetni.
6. Ültetés után öntözzük meg növényünket!
7. Fontos a növény 'kitányérozása' (a növény töve körül kb. 80cm átmérőjű, talajdombot készíteni), hogy az öntözővíz ne tudjon elfolyni, hanem az összes, a gyökerekhez szivárogjon le.
8. A növények már kitányérozott tövét fenyőkéreggel le lehet borítani. A fenyőkéregborítás segítségével a talaj megtartja a vizet, megakadályozza a gyomképződést. Elkorhadva tápanyagutánpótlást és megfelelő talajszerkezetet biztosít.
9. A későbbiek folyamán örökzöld tápot ajánlunk alkalmazni minden évben tavasszal.

• Metszés
Az ültetés után érdemes a növényt visszavágni: 10cm-t a tetejéből, hogy a begyökeresedés fázisában kevesebb levelet kelljen táplálnia, több energiát fordíthasson a gyökerek fejlesztésére, illetve a visszavágás az alsó rejtettrügyeket stimulálja, mely hatására az alsó ágakból fejlődnek friss fajtások, ezáltal a növény bokrosodik, nem kopaszodik fel alulról. A tetejező metszést (és oldal irányból is visszakurtíthatjuk a növényt) érdemes a későbbiekben is évente kétszer megismételni, tavasszal (április) és nyár végén(augusztus vége), ezzel mindig kompaktan, sűrű levélzettel tarthatjuk a növényt.

• Tápanyag-utánpótlás
Évente egyszer érdemes örökzöld tápot adni a babérmeggynek, a tavaszi nyírás folyamán. Különböző tápokat lehet kapni a piacon, vízben felolható, vagy granulátum formában kijuttathatók egyaránt megfelelőek. Az adagolást mindig az adott táp dobozán feltüntetett módon kell végezni.

• Öntözés
A babérmeggy a begyökeresedési fázis után (ültetés utáni fél-1év) már nem különösebben érzékeny a víz mennyiségére, általánosan egy közepes vízigényű növénynek mondhatjuk. Legideálisabb, ha csepegtető öntözőrendszert telepítünk sövényünk alá, így soha nem kell gondolkodnunk az öntözésen. Ha a csepegtető rendszer nem megoldható, heti egy alkalommal 10L/tő vizet igényel. (10L víz = egy felmosóvödörnyi) Fontos hogy inkább többször kevesebb mennyiségben juttassuk ki az adott 10L/tő/hét vizet, hogy fokozatosan be tudjon szivárogni a növény gyökeréhez.

További információk

Méret

80-100 cm