Pálmafa: Fajták, (át)ültetése, gondozása és megvásárlása

A pálma az egyik legjellegzetesebb növény, amelyet az egész világon ismernek.

Amikor a pálmafák hatalmas, lefelé hajló leveleire, vagy repedezett és darabos törzsére gondolunk, egyből a tengerpartok és a mediterrán éghajlat jut róla eszünkbe.

Pedig léteznek olyan kiültethető pálmafák vagy törpe szobapálmák is, amelyek itthon, a magyar időjárási körülmények között is nagyon jól érzik magukat.

Nem is gondolná az ember ugyanis, hogy mennyi pálmaféle létezik, hiszen a kinézetük nagyon hasonló egymáshoz.

Pálma fajták, pálmafélék

Rengeteg pálmafajta létezik. 

A pálmafélék ugyanis egy hatalmas növénycsaládot alkotnak, amelynek több ezer alfaja ismert, ezért rendkívül mások az igényeik kinézetük és formájuk.

A teljesség igénye nélkül íme az itthon legnépszerűbb pálma fajták:

  • Chamaerops excelsa/Chamaerops fortunei, avagy a Kínai kenderpálma 
  • Chamaerops humilis, avagy a Lószőrpálma
  • Trachycarpus fortunei, avagy a Kínai kenderpálma egy másik fajtája
  • Washingtonia, avagy a Washington-pálma
  • Cycas revoluta, avagy a Japán cikász
  • Phoenix canariensis, avagy a Kanári datolyapálma

Sajnos rengeteg pálmafa azért hal ki itthon, mert a tulajdonosok mediterrán növényként tekintenek rájuk, ezáltal teljesen elhanyagolják gondozásukat, hiszen úgyis sok napra van szükségük, vagy éppen a másik véglet történik: annyi vizet adnak nekik, hogy belepusztul a növény.

A pálmafa jellemzői

pálmafélék

A legtöbb pálma valóban a trópusokon és szubtrópusi éghajlaton található, Európában csupán 2 őshonos faj él, amelyek közül cikkünkben a törpepálmával — vagy ismertebb nevén lószőrpálmával — foglalkozunk majd.

Mivel a pálmafákat mindannyian a nyaralással kötjük össze, ezért a növény nem csak különlegességet, de eleganciát is sugároz, ami miatt tengerparti hangulatot hozhat a kertünkbe, vagy szállodai érzést kelthet házunkban.

Emellett rendkívül apró méretben is kaphatóak, így ajándékként, díszítő elemként is rendkívül mutatósak. 

Ezeket a szempontokat érdemes tehát mérlegelni, még mielőtt elültetnénk a növényt. 

Ültetés, valamint a pálma átültetése

pálma gondozása, átültetése

A sivatagi fajokról köztudott, hogy jól bírják a tűző napot, míg a vizet kevésbé igénylik.

Ezeket a fajokat tehát olyan helyre érdemes ültetni, ahol teljesülnek a számukra fontos “sivatagi” feltételek.

Más pálmafajok azonban jobban kedvelik az árnyékos területeket, és ezekből a pálmafélékből jóval több van, mint gondolnánk.

Egyes pálmafajtákat — mint például a következő részben bemutatott Washingtoniát — évente át kell ültetni, amíg a növény még fiatal. Az idősebb korú fa már nem igényli az átültetést, de a tavaszi és nyári időszakban célszerű lehet kéthetente tápoldatozni a növényeket.

A pálma átültetése során homokkal kevert anyagos földbe, vagy C-típusú kerti virágföldbe kell helyezni a növényt.

Nagyon fontos, hogy a földje mindig jó vízátvezetéssel rendelkezzen, a pálma gyökere soha ne ázzon vízben.

Az ültetéstől tehát rengeteg minden függ – például a pálmafa gondozása is.

A pálma gondozása

pálma fajták

A pálma gondozásának legfontosabb kérdése: Milyen pálma fajtáról van szó?

A sivatagi pálmák például, ahogy a nevük is sugallja, nagyon szeretik a napot, a túl sok víztől könnyen kipusztulnak.

Más fajták viszont — ahogy az ültetésnél is írtuk — kimondottan szeretik az árnyékot, ennélfogva jóval nedvesebb közegben érzik csak jól magukat, tehát erőteljesen igénylik a locsolást, főleg a nyári szárazságban.

Népszerű tévhit, hogy a pálmák igénytelen növények, hiszen a tengerparton sem gondozzák őket, ennélfogva nem szükséges őket táplálni.

Egyes pálmafajok valóban képesek hosszú, egészséges életet élni utólagos tápanyag hozzáadása nélkül is, ám a legtöbb növény csak akkor tud optimális ütemben fejlődni és növekedni, amennyiben tápláljuk. Ez ugyanúgy vonatkozik a sivatagi pálmára, mint a szubtrópusi- vagy szobapálmára.

A növekedésük azért fontos, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora lesz a pálmafa végső, kifejlett korában. A növekedése természetesen lelassítható például kisebb cserépedény használatával, mint amekkorára szüksége lenne, de ekkor a növény nem lesz olyan egészséges, mintha minden feltételt megteremtenénk számára. 

Miért szokták lassítani a pálma növekedését? Egyrészről azért, mert a szobapálma esetében nem szeretnék, hogy már az első néhány év alatt a plafont súrolja, másrészről pedig: a pálmafa nem metszhető vissza. Mivel a pálma levélzete a szárából nő, súlyos károsodást okoz benne a metszés, aminek hatására a növény könnyen elpusztulhat.

Ezekre az általános tanácsokra érdemes figyelnünk, amennyiben pálmát nevelnénk.

Most pedig következzen egy pálmafajta-specifikus leírás a fentebb említett fajták egyikéhez, hogy megmutassuk, milyen egyedi igényekkel rendelkezhet egy pálmafa.

A Washinton-pálma (Washingtonia) szereti a napsütést, de a tűző napot nem viseli jól – a fűtést pedig kifejezetten rosszul tűri.

Mivel minimum 8-10 °C-ra van szüksége, ezért télen célszerű bent tartani egy nem fűtött helyiségben (pl.: pince), míg nyáron kivihető a szabadba. 

Ám arra is vigyázni kell, hogy a túl száraz levegőt sem viseli jól, ekkor ugyanis megtámadhatják a levéltetvek, vagy levelei bebarnulhatnak. 

Az öntözést is főleg nyáron igényli, télen kevésbé.

Az egyetlen kérdés már csak az, hogy hol érdemes beszerezni a pálmafát és a hozzá tartozó kiegészítőket, mint például a virágföldet vagy a tápoldatot?

Növényvásárlás

A növények megvásárlását célszerű kertészetekből, szakemberektől intézni, hiszen rengeteg hasznos tanáccsal tudják ellátni a vásárlót.

Amennyiben szobapálmát vagy pálmafát vásárolna, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink minden erejükkel azon lesznek, hogy elősegítsék a megfelelő növény, valamint a hozzá tartozó kiegészítők, tápoldatok és trágyák kiválasztását.

Amennyiben pedig a nálunk kapható pálmák fajtáiról tájékozódna, tekintse meg Termék keresőnket, ahova a növény nevét beírva azonnal megkapja az aktuális készlet- és árinformációinkat.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Babérmeggy – Budai Kertcentrum Kft (BKC)  +36 30 458 7839