Pálmafa: Fajták, (át)ültetése, gondozása és megvásárlása

A pálma az egyik legjellegzetesebb növény, amelyet az egész világon ismernek.

Amikor a pálmafák hatalmas, lefelé hajló leveleire, vagy repedezett és darabos törzsére gondolunk, egyből a tengerpartok és a mediterrán éghajlat jut róla eszünkbe.

Pedig léteznek olyan kiültethető pálmafák vagy törpe szobapálmák is, amelyek itthon, a magyar időjárási körülmények között is nagyon jól érzik magukat.

Nem is gondolná az ember ugyanis, hogy mennyi pálmaféle létezik, hiszen a kinézetük nagyon hasonló egymáshoz.

Pálma fajták, pálmafélék

Rengeteg pálmafajta létezik. 

A pálmafélék ugyanis egy hatalmas növénycsaládot alkotnak, amelynek több ezer alfaja ismert, ezért rendkívül mások az igényeik kinézetük és formájuk.

A teljesség igénye nélkül íme az itthon legnépszerűbb pálma fajták:

  • Chamaerops excelsa/Chamaerops fortunei, avagy a Kínai kenderpálma 
  • Chamaerops humilis, avagy a Lószőrpálma
  • Trachycarpus fortunei, avagy a Kínai kenderpálma egy másik fajtája
  • Washingtonia, avagy a Washington-pálma
  • Cycas revoluta, avagy a Japán cikász
  • Phoenix canariensis, avagy a Kanári datolyapálma

Sajnos rengeteg pálmafa azért hal ki itthon, mert a tulajdonosok mediterrán növényként tekintenek rájuk, ezáltal teljesen elhanyagolják gondozásukat, hiszen úgyis sok napra van szükségük, vagy éppen a másik véglet történik: annyi vizet adnak nekik, hogy belepusztul a növény.

A pálmafa jellemzői

pálmafélék

A legtöbb pálma valóban a trópusokon és szubtrópusi éghajlaton található, Európában csupán 2 őshonos faj él, amelyek közül cikkünkben a törpepálmával — vagy ismertebb nevén lószőrpálmával — foglalkozunk majd.

Mivel a pálmafákat mindannyian a nyaralással kötjük össze, ezért a növény nem csak különlegességet, de eleganciát is sugároz, ami miatt tengerparti hangulatot hozhat a kertünkbe, vagy szállodai érzést kelthet házunkban.

Emellett rendkívül apró méretben is kaphatóak, így ajándékként, díszítő elemként is rendkívül mutatósak. 

Ezeket a szempontokat érdemes tehát mérlegelni, még mielőtt megvásárolnánk a növényt. 

Ültetés, valamint a pálma átültetése

pálma gondozása, átültetése

A sivatagi fajokról köztudott, hogy jól bírják a tűző napot, míg a vizet kevésbé igénylik.

Ezeket a fajokat tehát olyan helyre érdemes ültetni, ahol teljesülnek a számukra fontos “sivatagi” feltételek.

Más pálmafajok azonban jobban kedvelik az árnyékos területeket, és ezekből a pálmafélékből jóval több van, mint gondolnánk.

Egyes pálmafajtákat — mint például a következő részben bemutatott Washingtoniát — évente át kell ültetni, amíg a növény még fiatal. Az idősebb korú fa már nem igényli az átültetést, de a tavaszi és nyári időszakban célszerű lehet kéthetente tápoldatozni a növényeket.

A pálma átültetése során pálmaföldbe kell helyezni a növényt.

Nagyon fontos, hogy a földje mindig jó vízátvezetéssel rendelkezzen, a pálma gyökere soha ne ázzon vízben.

Az ültetéstől tehát rengeteg minden függ – például a pálmafa gondozása is.

A pálma gondozása

pálma fajták

A pálma gondozásának legfontosabb kérdése: Milyen pálma fajtáról van szó?

A sivatagi pálmák például, ahogy a nevük is sugallja, nagyon szeretik a napot, a túl sok víztől könnyen kipusztulnak.

Más fajták viszont — ahogy az ültetésnél is írtuk — kimondottan szeretik az árnyékot, ennélfogva jóval nedvesebb közegben érzik csak jól magukat, tehát erőteljesen igénylik a locsolást, főleg a nyári szárazságban.

Népszerű tévhit, hogy a pálmák igénytelen növények, hiszen a tengerparton sem gondozzák őket, ennélfogva nem szükséges őket táplálni.

Egyes pálmafajok valóban képesek hosszú, egészséges életet élni utólagos tápanyag hozzáadása nélkül is, ám a legtöbb növény csak akkor tud optimális ütemben fejlődni és növekedni, amennyiben tápláljuk. Ez ugyanúgy vonatkozik a sivatagi pálmára, mint a szubtrópusi- vagy szobapálmára.

A növekedésük azért fontos, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora lesz a pálmafa végső, kifejlett korában. A növekedése természetesen lelassítható például kisebb cserépedény használatával, mint amekkorára szüksége lenne, de ekkor a növény nem lesz olyan egészséges, mintha minden feltételt megteremtenénk számára. 

Miért szokták lassítani a pálma növekedését? Egyrészről azért, mert a szobapálma esetében nem szeretnék, hogy már az első néhány év alatt a plafont súrolja, másrészről pedig: a pálmafa nem metszhető vissza. Mivel a pálma levélzete a szárából nő, súlyos károsodást okoz benne a metszés, aminek hatására a növény könnyen elpusztulhat.

Ezekre az általános tanácsokra érdemes figyelnünk, amennyiben pálmát nevelnénk.

Most pedig következzen egy pálmafajta-specifikus leírás a fentebb említett fajták egyikéhez, hogy megmutassuk, milyen egyedi igényekkel rendelkezhet egy pálmafa.

A Washinton-pálma (Washingtonia) szereti a napsütést, de a tűző napot nem viseli jól – a fűtést pedig kifejezetten rosszul tűri.

Mivel minimum 8-10 °C-ra van szüksége, ezért télen célszerű bent tartani egy nem fűtött helyiségben (pl.: pince), míg nyáron kivihető a szabadba. 

Ám arra is vigyázni kell, hogy a túl száraz levegőt sem viseli jól, ekkor ugyanis megtámadhatják a levéltetvek, vagy levelei bebarnulhatnak. 

Az öntözést is főleg nyáron igényli, télen kevésbé.

Az egyetlen kérdés már csak az, hogy hol érdemes beszerezni a pálmafát és a hozzá tartozó kiegészítőket, mint például a virágföldet vagy a tápoldatot?

Növényvásárlás

A növények megvásárlását célszerű kertészetekből, szakemberektől intézni, hiszen rengeteg hasznos tanáccsal tudják ellátni a vásárlót.

Amennyiben szobapálmát vagy pálmafát vásárolna, érdemes ellátogatnia a Budai Kertcentrumba, ahol szakértő kollégáink minden erejükkel azon lesznek, hogy elősegítsék a megfelelő növény, valamint a hozzá tartozó kiegészítők, tápoldatok és trágyák kiválasztását.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Pálma – Budai Kertcentrum Kft (BKC)  +36 30 458 7839