Hortenzia, tökéletes anyák napi ajándék

A hortenzia a megértés, gondtalanság virága, egyesek szerint a szó szerinti neve azt jelenti, hogy “köszönöm, hogy megértesz.”

Az Anyák napjának közeledtével szeretettel ajánljuk, hogy ezzel a csodálatos, viráglabdával köszönje meg Édesanyjának azt a felsorolhatatlanul sok alkalmat, amikor úgy értette meg Önt, ahogy csak egy anya tudja megérteni a gyermekét. 

A hortenzia virágának szépsége olyan költő hatalmasságokat is megihletett, mint például Babits Mihály

 

Milyen gazdag és buja
ez a sok hortenzia!
Kékjük, ahogy elhajolnak,
mint az esti égnek kékje,
bágyadt rózsaszínbe olvad.”

A Hortenzia (Hydrangea macrophylla) eredetileg Kelet Ázsiában, Kínában, Japánban, Indonéziában őshonos növény, ahol mint erdei aljnövény él.

Európába 1788-ban hozták be. A felfedezett növényt egy bizonyos angol botanikus, Commerson nevezte el Hortenziának, Lapeaute Hortense asszony tiszteletére.

Ma már több ezer hortenzia fajtát nemesítették ki, így formában és színben is hatalmas a választék. Ilyen pl. a bugás hortenzia is. A hatalmas ernyő, buga vagy kerek virágokkal és páratlan színvilággal a kert kiemelkedő díszévé válhat a hortenzia, ha megfelelően gondozzuk.

Az első gondozási igényt máris a szülőföldje adja meg számunkra ahol, mint erdei aljnövény él, vagyis  félárnyékos helyre kell ültetni.

Hortenzia virágzása

Általánosan elmondható, hogy májustól novemberig virágoznak a hortenziafajok.

Virágszínei lehetnek: fehér, halvány rózsaszín, közép rózsaszín, erős rózsaszín, bíbor rózsaszín ,bíbor vörös, halványzöld, erős zöld, halványkék, kék, foltos – összetett.

A talaj minősége és a hortenzia

A hortenzia színét a föld PH értéke, vagyis a savasság foka határozza meg. A savanyú talajban a virágok kék színben nyílnak, míg a meszesebb talajon a piros vagy rózsaszín virágok lesznek többségben a semleges talajon pedig a fehér virágú hortenzia a gyakori.

Így ha szeretnénk tudni milyen színű hortenziát, várhatunk kertünkben, érdemes a talaj pH értékét megmérni. A növény egy árnyékos védett helyre telepítsük, majd nyáron ne felejtsük el rendszeres öntözni. Ahhoz hogy a földje ne száradjon ki érdemes mulccsal körbe venni a tövét.

Hortenzia tápanyagszükséglete

A sok öntözés mellett a tápoldatozást is egyaránt igényli.

Legegyszerűbben fajták számára külön – külön összeállított hortenzia tápoldattal érdemes a tápanyag-utánpótlást végezni. A legjobb minőségű tápok a Viano és Substral.

A virágzási periódus alatt kell kijuttatni 2-3 alkalommal. Ilyen növénygondozás mellett növényeink egészségesek, egyforma növekedésűek, sokat virágzóak lesznek. A savanyú talajban jól megférnek egymás mellett pl. rododendronokkal, vagy más díszcserjével.

Hortenzia fényigénye

A hortenzia számára a félárnyékos hely az ideális.

Teljes árnyékba ültetve számítanunk kell rá, hogy kevesebb virágot fog hozni. Teljes napsütéses helyre is csak akkor szabad ültetni, ha a sok napsütés mellett elég magas a páratartalom is, mivel elég magas páratartalommal ellensúlyozható a túl sok napsütéses óraszám.

Elhelyezés: hová ültessük a hortenziát?

A kerti hortenziát fához ne ültessük túl közel, a fa gyökérzete dominálni fog és elnyomja a hortenziát, elvonja előle a tápanyagokat.

A hortenzia cserépben tartása

Ha növényt cserépben szeretnénk tartani esetleg teraszon, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az ültetési útmutatóban olvasható, azaz 1 tőnek válasszunk minimum 60x60x60-as edényt és az ültetőtalajt, illetve a hortenzia földet is ugyanígy keverjük ki. Továbbá fontos még, hogy a kiválasztott láda, cserép, amiben szeretnénk nevelni a növényt, legyen az alján kilyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni.

Hortenzia ültetési útmutató

1.
Ültetés előtt fél órával alaposan öntözzük be a töveket, vagy a földlabdát, hogy a gyökérlabda teljesen átnedvesedjen.

2.
Ültetéskor akkora gödröt ássunk, hogy a növény gyökere körül majd minden irányból 15cm földkeverék kerülhessen. Általában 60x60x60-as megfelelő.

3.
A gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg míg elszivárog.

4.
A gödörből kikerülő talajt keverjük össze:

  • a.
    tőzeggel – kb 50%-os arányban,
  • b.
    komposztált marhatrágyával, 70% földkeverék(=tőzeg+gödörből kikerülő föld) + 30% komposztált marhatrágya (vagy kerti komposzttal),
  • c.
    a hortenziák számára speciálisan készített táppal (lehet szerves vagy ásványianyag alapú).

Ezt a 3 összetevőt mind úgy keverjük a talajhoz, hogy teljesen homogén elegyet kapjunk. Ez az ültetőközeg tökéletesen biztosítja a talajéletet, a mikroorganizmusok aktivitását, a talaj biológiai aktivitását, így a növényünk erős kondíciójú, egyenletesen fejlődő, sokat virágzó lesz.

 

5.
Tegyük a növényt az ültető-gödörbe és töltsük fel a kikevert ültetőközeggel úgy, hogy a törzs legalsó része kerüljön a gödör szélével egy szintbe, később a gyökerek ne kerülhessenek a föld felszíne fölé, de túl mélyre sem szabad ültetni.

6.
Ültetés után öntözzük meg az elültetett töveket.

7.
Fontos a növény ‘kitányérozása’ (a növény töve körül kb. 80centi átmérőjű, talajdombot készíteni), hogy az öntözővíz ne tudjon elfolyni, hanem mind a növény gyökereihez szivárogjon be.

8.
A kitányérozott hortenziatő talaját fenyőkéreggel vastagon le kell borítani, ezzel megakadályozzuk a talaj kiszáradását és a gyomok fejlődését. A fenyőkéreg elkorhadva tovább savanyítja a közeget, ez azért fontos, mert meszes talajon a növény gyökere nem tudja megfelelően megkötni a szükséges tápelemeket, ásványianyagokat.

 

A nem megfelelően elültetett hortenzia levelei sárgulnak és a növény 1 év alatt max. 5 cm-t növekszik, ezzel szemben a megfelelő módon elültetett hortenzia évente akár 20-30 cm-t növekszik.

A kék szín elérése, fenntartása

Tudta, hogy a hortenziák kék színe és annak árnyalata a talaj ásványianyag összetételétől függ? A virágszín csak akkor módosul kékre, ha a talaj elég savas és alumínium-szulfát vagy timsó lett a közeghez adva. A kék szín eléréséhez a legegyszerűbb mód, ha külön erre a célra kikevert „Hortenzia kékítőt” használunk. A kék szín fenntartásához szeptember első felében kell kijuttatnunk a kékítő oldatot. Kijuttatáskor ügyeljünk, hogy a lombozatra és a virágokra ne kerüljön, a hatóanyag a gyökereken keresztül felszívódva hat a növényre.

 

A hortenzia egy gyönyörű, virágzó dísznövény.

 

Egy kis odafigyeléssel, és gondoskodással gyönyörű virágzattal kápráztat el mindenkit évről évre.

Éppen ezért lehet csodálatos ajándék anyák napjára,

mint egy évekig tartó köszönet a megértésért!

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

További kérdése van? Írjon nekünk!

8 + 1 =

 

Baráti üdvözlettel,

A Budai Kertcentrum Csapata

Hortenziamánia
+36 30 458 78 39