Buxus helyett: Örökzöld mirtuszlonc

A mirtuszlonc (Lonicera nitida) egy gyors növekedésű, maximum 1-1,5 méter magasra növő, bokor alakú árnyéktűrő örökzöld cserje. Kis levelei, ágrendszere miatt nagyon hasonlít a jól ismert buxushoz (örökzöld puszpáng), melyet a selyemfényű puszpángmoly károsítása miatt sajnos már lassan az ország minden részén le kell cserélni, mert annyira megkopasztják (tarra rágják) az említett kártevő lárvái.  Alacsony habitusa miatt alkalmas alacsony sövénynek és talajtakarónak, valamint könnyen nevelhető szegélynövénynek is. 

Botanikája

Barnás színű ágacskáin kerekded, sötétzöld, fényes, 1,5 -2 cm nagyságú levelei vannak. 1-1,5 méter magasra nő meg hosszútávon, sűrű ágrendszerrel rendelkezik. Az oldalhajtásai, hajtásvégi ívesen lefelé hajlóak. Díszítő értékét fényes levelei és a kompakt formája adja. Magasságánál képes szélesebbre nőni, ezért jó talajtakaró. Májustól-júniustól virágzik, virágai nem túl feltűnőek, aprók, zöldessárga színűek, kellemes illatot árasztanak. Mivel leginkább nyírott örökzöldként alkalmazzák a kertkultúrában, így ritkán láthatók virágai, mert tavaszi formázó nyírás folyamán a virágrügyeket eltávolítják.

Igényei, gondozása

Kiváló város-és szárazságtűrő, talajra nem igényes. Napos, félárnyékos és árnyékos helyeket egyaránt kedveli, tűző napot is elviseli, de nem kifejezetten szereti. Közepes vízigényű, mezofita faj. A nyári kánikulában feltétlenül szüksége van öntözésre, amelyet friss lombtömeggel hálál meg. A hazai teleket jól viseli, télálló. Extra hideg tél után levelei lehullhatnak, de aggodalomra ilyenkor sincs ok, tavasszal ismét kihajt. Talajra igénytelen, de előnyben részesíti a jó minőségű, tápanyagban gazdag talajt. Ha nyírott sövénynek neveljük, akkor évente 2-3 alkalommal érdemes nyírni a lombját, hogy megtartsa a formáját, és ágrendszere sűrűsödjön. Betegségekkel szemben ellenálló, jelentős kártevője nincs.

Ültetése

Ha sövénynek szeretnénk ültetni, akkor méterenként három darabot célszerű telepíteni, az ajánlott ültetési távolsága 0,3-0,4 méter.
Talajtakaróként alkalmazva min. 3, de inkább 4-5 darab növény javasolt négyzetméterenként. Legideálisabb esetben egy négyzetméterre 5 db-ot ültetünk: a négyzet négy sarkába és egyet középre. Ha többet ültetünk, könnyebben, gyorsabban összenő és befedi a talajt, ha kevesebbet, akkor több időbe telik majd a végeredmény elérése. Ilyen esetben gyommentesítő agrotextíliát javaslunk teríteni a tövek alá, hogy amíg össze nem nőnek, gyommentes maradjon alattuk a talaj.

 

Felhasználása:

Nagyon praktikus virágzó cserjék – pl.: rózsák, hortenziák – mellé szegélyként ültetve, mivel örökzöld, így télen is megmarad a zöld összhatás, mikor a rózsák és hortenziák vissza vannak vágva és nem mutatnak. Tavasszal, nyáron, ősszel pedig az egységes zöld szegély nagyon jó kontrasztot ad a színes virágforgatagnak.
Fantasztikus ’hullámzó sövényt’, ún. ’Cloud hedge’-et lehet kialakítani belőle, mivel nagyon jól nyírható, formázható és talajtakarónak széles növekedési erélye miatt alkalmas, mivel szélessége meghaladhatja a magasságát. Ezt a típusú hullámzó formát alkalmazhatjuk rézsűben, vagy mikrodombokon, többtörzses vagy standard fák alá alátétnövénynek.
Könnyen nevelhetünk belőle gömb formát, mely akár a fent említett rózsakertben vagy hortenziák és más virágos cserjék mellé ültetve feldobja, kiegészíti az összképet.
Egy kerti,- vagy a bejárati ajtóhoz vezető -út mellé a gömbökből csodás alacsony sövényt tudunk kialakítani belőle.

 

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

További kérdése van? Írjon nekünk!

Baráti üdvözlettel,
A Budai Kertcentrum Csapata
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458-7839;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu