A Leylandi ciprus – széles körben használt pikkelylevelű örökzöld sövény

Egy kertben számos esetben felmerülhet a térhatárolás kérdése – a szomszéd kerítésfalának eltakarására, az utcai belátás akadályozására, kerti „szobácska” kialakítására, a különböző kerti elemek (rózsakert, fűszerkert, tűzrakóhely, hintaágy, kutyakennel) egymástól való elválasztásra.

Ilyenkor a kertbarátok többségének első gondolata egy alacsonyabb vagy magasabb sövény telepítése, mely célra az egyik alkalmas növény a Leylandi ciprus.

A Leyland-ciprus (x Cupressocyparis leylandii) széles körben használt pikkelylevelű örökzöld a Cupressus macrocarpa és Chamaecyparis nootkatensis keresztezéséből létrejött hibrid.

Gyors növekedésű

Megfelelő körülmények között a Leyland-ciprus kimagaslóan gyors növekedésre képes, évente akár 50-100 cm-vel is magasabb lehet. Növekedését serkenthetjük, illetve kordában tarthatjuk a rendszeres nyírással. Megfelelő gondozással különlegesen szép, sötétzöld lombú, zárt növényfal alakítható belőle. Ha zárt sövénynek neveljük, figyeljünk az enyhén trapéz formára – fent keskenyebb, lent szélesebb. Ez azért fontos, mert így az alsó ágrendszer levelei is megfelelő mennyiségű fényt kapnak, és így elkerülhető a felkopaszodás.

A Leylandit – és az összes sövénynövényt – 80 cm tőtávolságra ajánljuk ültetni.

Így hosszútávon egy szép zárt sövényt kapunk, és később sem nyomják majd el egymást a növények.

A napos – félárnyékos helyet kedveli

A Leyland-ciprus napos – félárnyékos környezetet kíván, napi minimum 6 órai napsütésre van szüksége ahhoz, hogy alulról ne kezdjen el felkopaszodni. Ültetésekor figyelni kell arra, hogy ne legyenek fölötte fák és csak egy oldalról árnyékolja épület – azaz két épület közé nem jó ültetni.

Jól nyírható, formázható

Évente kétszer ajánlott nyírni, egyszer május végén és egyszer június-júliusban. Szeptember októberben már ne nyírjuk, mert ezzel újra kihajtást indukálunk és ezek a friss hajtások visszafagyhatnak télen.

Talajra igénytelen

Talajra nem igényes, bármilyen kerti talajon jól fejlődik. Ültetéskor meghálálja a nagy ültetőgödröt és a kis mennyiségű tőzeg, marhatrágya (a földkeverék max. 10%-a) bekeverését az ültetőközegbe.

 

Közepes vízigényű

Begyökeresedés után a legtöbb növényhez hasonlóan a Leyland-ciprus is jól bírja a szárazságot, ennek ellenére nedves környezetben lényegesen jobban fejlődik. Ültetésekor figyeljünk a bőséges öntözésre!

Ültetési útmutatóért  kattintson ide:

A Leylandi ciprus alapfajnak léteznek további változatai is, ilyen pl. az oszlopos növekedésű x Cupressocyparis leylandii ’Pyramidalis’.

Aranylombú fajták az x Cupr. leylandii ’Castlewellan Gold’ és a ’Gold Rider’. Az előbbinek a friss hajtásai felhőszerű arany bevonatot képeznek a növényen, később az idősebb hajtások bezöldülnek.

A ’Gold Rider’ fajtának pedig minden hajtása teljesen aranyszínű.

Olvasson tovább a Leylandi ciprus jellemzőiről weboldalunkon: katt ide

Nézze meg milyen méretekben van aktuálisan készleten (írja be a keresőbe, hogy leylandi): kattintson ide a termékkeresőhöz

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

További kérdése van? Írjon nekünk!

Baráti üdvözlettel,
A Budai Kertcentrum Csapata
Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út. 95.
Telefon: +36 30 458-7839;
E-mail: info@budaikertcentrum.hu