Újdonságaink – Budai Kertcentrum

Kísérje figyelemmel, állandóan frissülő tartalommal rendelkező oldalunkat. Itt mindig a legfrissebb információkat találja.


MOST ÉRKEZETT!

 

Bár nyár van, az áru érkezik. 🙂

A NOVOBALT, nagy zsákos balti tőzeg főleg a hortenzia-mániások örömét szolgálja: a kék hortenzia kizárólag a talajba juttatott tőzeg segítségével őrzi meg csodálatos kék színét a hortenzia kékítő alumínium-szulfátos beöntözés mellett.

Tőzegre ezen kívül nagy szüksége van az összes sövénynövénynek (tű- és lomblevelű örökzöld növénynek), ettől lesz élénk a japán juharok lombszíne és a tőzeg segíti őket át a kemény hideg teleken is. A rhododendronok, azáleák nélkülözhetetlen talajközege, de ezek mellett az összes, Japánból és Kínából származó és ott őshonos törpe örökzöld és fenyőkülönlegesség eredését és optimális növekedését szolgálja. És természetesen ne feledkezzünk el az áfonyáról sem, mely csupán akkor érzi magát jól, ha egy 250 L-es zsákot süllyesztünk a talajba és egyenesen abba ültetjük.

Ültetéskor a kerti talajhoz 50%-os arányban keverjük egyenletesen és akkora ültetőgödröt ássunk, amekkorát csak lehetséges. Ne sajnáljuk a munkát, a növények meghálálják.

 

Amennyiben szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Újdonságaink – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 619-2474


Kertészet info vonal

Kérdései vannak? Termék információk? Készlet? Vásárlás?

Felkészült kollégáink várják hívását!

+36 30 619-2474

Újdonságaink - Kertészet Budapest

További kérdése van? Írjon nekünk!

15 + 5 =

Kis ismertetők

Fűszernövények

LEVENDULA

Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítésére minden évben virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára, így időről időre megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Fővirágzása június-júliusban, másodvirágzása augusztus-

szeptemberben van. Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 100 cm-re. Nagyobb telepítés esetén az ültetési távolság 50 cm x 150 cm.

A levendula – rózsa társítás közismert, hiszen napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek ezüstös-zöld bokrai kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró, jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával, rozmaringgal, zsályával. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt. Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve.

OREGÁNÓ
Más néven: szurokfű vagy vadmajoranna

Gyakran használják paradicsommártás ízesítéséhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A frissen szedett leveleket salátákhoz adják. Virágzó hajtásait vágva vagy morzsolva árusítják. Nemcsak az olaszos fogásokhoz, de különféle egyéb levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, pástétomokhoz, mártásokhoz is használják.

 

MAJORANNA

növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz. Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-,bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbászhurka), valamint borok ízesítésére. Kacsabárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.

ROZMARING

Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őzszarvasnyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.

BORSIKAFŰ
az erdélyi konyha elterjedt fűszernövénye
Más néven: csombor, bécsi rozmaring, hurkafű, kerti izsópfű, pereszlén
Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.
Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van.

CITROMFŰ

Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén. Enyhíti az idegességet, idegerősítő, szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, savtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást, általános görcsoldószer. Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.

ÉDESKÖMÉNY

Fűszerként:
Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják.
Gyógynövényként:
Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.