Babérmeggy – Kertészet Budapest

Babérmeggy (Prunus laurocerasus) az örökzöld sövény, télen-nyáron takaró örökzöld cserje.

A Babérmeggy levelei fényesek, élénk zöldek, bőrszerűek, hasonlítanak a mindenki által ismert és a bablevesben igen kedvelt ehető babérlevélre, erről kapta a nevét is.

Ágrendszere igen sűrű, emiatt kiemelkedő szerepet játszik sövénynövényként.

Számos fajtája létezik, ezek közt találhatók olyanok is, melyek akár 5-6 méter magas és széles bokorrá fejlődhetnek.

Kiváló metszhetősége és alakíthatósága miatt egyedülálló dísze is lehet kertünknek, akár törzsre oltott fácska formájában, de kialakítható belőle többtörzses bokorfa, vagy nyírható bonsai is.

A babérmeggy gondozása, igényei

A babérmeggy napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát, az árnyékot is elviseli. Talajra igénytelen, bármely kerti talajban jól fejlődik, ha ültetéskor komposztált marhatrágyát keverünk az ültetőközegéhez. Ültetés után évente egyszer, tavasszal érdemes megtrágyázni komposzttal, érett istállótrágyával, esetleg szerves granulátummal.

Ültesénél – ahogy a többi növénynél is – oda kell figyelni a megfelelő öntözésre. Begyökeresedés után szárazságtűrő, nem kíván különösebb odafigyelést, csak a nyári extrém száraz hónapokban szükséges vizét pótolni.

Télállósága kiváló, a több éves növényeket fagyás nem fenyegeti, esetleg a lombkorona külső leveleit csípheti meg a fagy, ezeket tavasszal el kell távolítani.

Betegségekkel szemben ellenálló, jelentős kártevője nincs.

A babérmeggy metszése

A babérmeggy metszése attól függ, milyen célunk van vele.

Sövény esetében évente kétszer ajánlott, egyszer tavasszal, április környékén, ekkor nem kell félni az erősebb visszavágástól sem. A második metszést elég nyár végére időzíteni, augusztus, szeptember környékére

Ha szoliternek (egymagában díszítő váznövény) ültettük, nem szükséges metszeni, hagyhatjuk kiteljesedni a formáját.

Gömbformáknál érdemes tartani az évi kettő alakító nyírást, hogy megtartsuk a tömött zárt lombkoronát. Az elsőt ütemezzük nyár elejére (június), a másodikat nyár végére (szeptember).
Amennyiben nem cél a teljesen zárt lomb, évente elég egyszer, virágzás után metszeni.

A babérmeggy ültetése

A babérmeggyet sövényként 80 cm-es távolságra ültessük egymástól.

Az ültető gödör kiásása után (sövény esetében célszerűbb egy árkot ásni az ültetendő terület teljes hosszára) a gödröt töltsük fel vízzel és várjuk meg, míg elszivárog. Ezalatt a kikerülő földbe keverjünk negyed rész komposztált marhatrágyát, és ebbe az iszapos, nedves elegybe ültessük a növényt. Ezzel biztosítjuk számára a begyökeresedéshez szükséges tápanyagmennyiséget, és élénkítjük a talajéletet is.

Ha konténeres (cserepes) babérmeggy növényt vásároltunk a Budai Kertcentrum Kft telephelyén, akkor ültetéskor a cserépből mindenképp emeljük ki, de ha földlabdást, akkor csak lazítsuk meg a jutazsák száját, semmiképp ne szedjük le róla azt, különben elszakadnak a hajszálgyökerek és elpusztul a növény.
Földlabdás babérmeggyet ültetés után mindig vissza kell vágni!
Szoliter növénynek ültetve is kövessük ezeket a lépéseket és ügyeljünk arra, hogy körben elegendő hely legyen a későbbi növekedéshez.

Ültetés után ne feledkezzünk el a locsolásról, beiszapolásról –függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mennyire nedves a föld -, hogy a kis levegő buborékokat kiszorítsuk a gyökerétől, és megfelelő nedvességet biztosítsunk a kezdeti gyökérneveléshez.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, babérmeggyünk egészséges lesz, és bőségesen meghálálja a belé fektetett időt és energiát.

Babérmeggy méretek:
Kis méretű babérmeggyek

Klári                  1-1,5 m; 3m átmérő
Manó                1 m
Otto Luyken       1-1,5 m

Közepes méretű babérmeggyek
Mari                  2-3 m
Reyvannii          2-3-(4) m

Nagy méretű babérmeggyek
Etna                  2-3 m
Genolia              2-3
Herbergii           3-4-5 m
Novita               3-4-5-6 m
Rotundifolia        3-4-5-6 m

Babérmeggy kínálatunk

A Budai Kertcentrum Kft telephelyén, igen széles a babérmeggy kínálatunk, mivel 98 féle áru között válogathat. A hagyományos fajta mellett, megtalálhatja a gömb és az extragömb fajtákat is. Növényeinket a mérettől függően megrendelheti konténerben, vagy földlabdásan. Termék oldalunkon megtekintheti részletes Babérmeggy kínálatunkat is.

Amennyiben nem találja az Ön által keresett terméket, vagy egyszerűen csak szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja kertész szakembereinket, akik minden területen segítségére lesznek.

Babérmeggy – Budai Kertcentrum Kft (BKC) – +36 30 619-2474